Svensk meteorolog tror snøvintre tar slutt

Om 20 år kan svensker og nordmenn ha glemt hvordan man går på ski og bygger snømann. Da vil klimaendringene ha skapt et permanent snøfritt Skandinavia, tror den svenske fjernsynsmeteorologen Pär Holmg

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nedsnødde biler kan bli et sjeldent syn, ihvertfall hvis vi skal høre på den svenske meteorologen Pär Holmgren, som tror på et snøfritt Skandinavia. Foto Ole Berg-Rusten / SCANPIX .Nedsnødde biler kan bli et sjeldent syn, ihvertfall hvis vi skal høre på den svenske meteorologen Pär Holmgren, som tror på et snøfritt Skandinavia. Foto Ole Berg-Rusten / SCANPIX .

En dyster første del av desember med øsregn og flere plussgrader har fått avisen Expressen til å spørre Holmgren om de hvite vintrene noen gang kommer tilbake. Svaret er nedslående for folk som liker snø.

- Snøgrensen er ett av de tydeligste eksemplene på at vi er i ferd med å få et varmere klima, mener Holmgren ifølge tirsdagsutgaven av Expressen. Denne grensen flytter seg ubønnhørlig nordover, og setter stolte skitradisjoner som det svenske Vasaloppet i fare.

- Det kan godt hende at vi får kalde vintre om 10 til 20 år, men statistisk sett vil de bli færre, tilføyer meteorologen. Det er først når det er kaldt at snøen blir liggende, men uten snø blir det heller ikke riktig kaldt, forklarer han.

Pär Holmgren er så sikker på hvilken vei det går, at han kommer med en konkret spådom: Vasaloppet vil neppe overleve sitt hundreårsjubileum i 2022. (©NTB)