Forsker: Hauker vil presse Putin med Litvinenko

Britisk politi ber om russisk hjelp til etterforskningen av Aleksandr Litvinenkos død. Russiske hauker kan ønske å bruke saken til å presse fram et nytt gjenvalg av president Vladimir Putin, mener en

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russiske medier retter pekefingeren mot den russiske rikmannen Boris Berezovskij, som framstilles som «edderkoppen midt i nettet» i affæren rundt Aleksandr Litvinenkos død. (Foto: Ferran Paredes, SCANPIX/REUTERS)Russiske medier retter pekefingeren mot den russiske rikmannen Boris Berezovskij, som framstilles som «edderkoppen midt i nettet» i affæren rundt Aleksandr Litvinenkos død. (Foto: Ferran Paredes, SCANPIX/REUTERS)

London (NTB-AFP): Britiske etterforskere forberedte seg mandag på å reise til Moskva for å forsøke å komme til bunns i påstandene om at Putin var innblandet i Litvinenkos død. Litvinenko døde på sykehus i London 23. november, etter å ha blitt forgiftet av radioaktivt materiale.

- Det kan tenkes at «hardlinere» på sentralt hold i Moskva ville forsøke å destabilisere situasjonen. Hensikten kan i så fall ha vært å presse Putin til å ta en tredje valgperiode som president, sier forsker Helge Blakkisrud ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) til NTB.

- Stemningen i russiske medier har til nå vært at Litvinenkos død skyldes en konspirasjon, med Boris Berezovskij som edderkoppen i midten av nettet, tilføyer Blakkisrud. Berezovskij er en russisk rikmann som nå bor i London, dit Litvinenko hoppet av for seks år siden.

Berezovskij hadde kontakt med Litvinenko som tidligere agent i den russiske etterretningstjenesten FSB. Helge Blakkisrud tror ikke Litvinenko ble drept for at han ikke skulle røpe hemmeligheter: Han var trolig grundig debrifet av britene før han ble dødssyk. (©NTB)