Oda gir ekstremt høy vannstand på Vestlandet

Ekstremværet Oda vil gi ekstremt høy vannstand fra Stavanger til Stad, og toppen kommer rundt klokka 22.00 mandag kveld. Oslofjorden får også merke høy vannstand.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Foto: Scanpix)(Foto: Scanpix)

Oslo (NTB): Oda er et kraftig lavtrykk som gir høy vannstand i store deler av Sør-Norge.

Meteorologisk institutt har sendt ut et obs-varsel om høy vannstand på strekningen fra svenskegrensen til Tregde i Mandal kommune, men den ekstreme vannstanden vil inntreffe på strekningen Stavanger-Stad mandag kveld.

Nesten maks


- På det høyeste kommer vannstanden til å bli 20-30 centimeter lavere enn det som har vært målt som det høyeste på denne strekningen, eller rundt 55-65 centimeter høyere enn det som er oppgitt i tidevannstabellen, sier Åge Aasen ved Vêrvarslinga på Vestlandet til NTB.

I Stavanger har restaurantene rundt Vågen forberedt seg på vannet som kommer, og noen har kalt inn ekstramannskaper for å berge elektronisk utstyr, melder NRK. Stavanger kommune er også i beredskap.

Fullmåne


I Oslofjorden vil vannstanden også bli høy, 60-70 centimeter over høyden oppgitt i tidevannstabellen, men her kalles dette ikke ekstremt.

Det er høyt astronomisk tidevann i forbindelse med fullmåne, kombinert med lavt trykk og sterk vind, som gir den høye vannstanden.

Forrige gang det ble sendt ut et varsel om spesielt høy vannstand var i januar 2005, da uværet Inga herjet med stormflo fra Egersund til Kristiansund.

Meteorologene venter ikke høye bølger, slik som man opplevde under ekstremværet Inga. Dermed ventes Oda å fare penere fram enn hva Inga gjorde mange steder. (©NTB)