Putin krevde at Blair brakte Litvinenko til taushet

Russlands president Vladimir Putin forsøkte å få Storbritannias statsminister Tony Blair til å stoppe munnen på eksspion Aleksandr Litvinenko. Putin ble rasende da britene nektet, skriver London-avise

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russlands president Vladimir Putin ba Storbritannias statsminister Tony Blair stoppe munnen på eksspionen Aleksandr Litvinenko, skriver London-avisen Sunday Times. Han ble rasende da Blair nektet, skriver London-avisen Sunday Times. Ifølge avisens kollega og konkurrent The Observer hadde Litvinenko planer om pengeutpressing av en rekke russiske spioner og forretningsfolk (Foto: Sergej Karpukhin, SCANPIX/REUTERS)Russlands president Vladimir Putin ba Storbritannias statsminister Tony Blair stoppe munnen på eksspionen Aleksandr Litvinenko, skriver London-avisen Sunday Times. Han ble rasende da Blair nektet, skriver London-avisen Sunday Times. Ifølge avisens kollega og konkurrent The Observer hadde Litvinenko planer om pengeutpressing av en rekke russiske spioner og forretningsfolk (Foto: Sergej Karpukhin, SCANPIX/REUTERS)

London (NTB): Den britiske utenriksministeren Margaret Beckett skal på et regjeringsmøte ha sagt at russerne mente Litvinenkos anklager om at Putin hadde forgiftet ham ikke burde sluppet ut, meldte avisen søndag. Litvinenko døde av forgiftning 23. november.

Ifølge Sunday Times' kollega og konkurrent The Observer hadde Litvinenko planer om pengeutpressing av en rekke russiske spioner og forretningsfolk. Han skal ha håpet å tjene titusenvis av pund - hundretusenvis av kroner - på denne utpressingen.

En framtredende russisk akademiker, Julja Svetlitsjnaja, sier til avisen at Litvinenko satt på en mengde dokumenter fra FSB, den russiske etterretningstjenesten som er sovjetiske KGBs etterfølger. Disse dokumentene ville han bruke til utpressing, hevder hun.

Ifølge The Observer er det føderale amerikanske politiet FBI nå også trukket inn i etterforskningen av Litvinenko-saken. FBI har avhørt Jurij Sjvets, en tidligere KGB-agent som nå bor i USA og som sier han har «livsviktig informasjon» om affæren. (©NTB)