Rumsfeld ville endre Irak-politikken - fikk sparken

Artikkelen fortsetter under annonsen

President George W. Bush utarbeider nå en liste over mulige tiltak for å endre Irak-politikken, i tråd med hva avtroppende forsvarsminister Donald Rumsfeld har foreslått.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs president George W. Bush fikk forslag fra forsvarsminister Donald Rumsfeld om omfattende endringer i Irak-strategien. Rumsfeld sendte et hemmeligstemplet notat til Det hvite hus dagen før republikanernes katastrofevalg 7. november, og to dager senere svarte Bush med å gi sin forsvarsminister sparken. (Foto: Reuters / Kevin Lamarque / Scanpix)USAs president George W. Bush fikk forslag fra forsvarsminister Donald Rumsfeld om omfattende endringer i Irak-strategien. Rumsfeld sendte et hemmeligstemplet notat til Det hvite hus dagen før republikanernes katastrofevalg 7. november, og to dager senere svarte Bush med å gi sin forsvarsminister sparken. (Foto: Reuters / Kevin Lamarque / Scanpix)

Washington (NTB-Reuters): Rumsfeld sendte for en måned siden et hemmeligstemplet notat til Det hvite hus med forslag til endring av Irak-strategien. Han understreket at det gikk dårlig i Irak og kom med flere forslag til omfattende endringer, skrev The New York Times i helgen.

- Jeg tror Rumsfeld forsøkte å være hjelpsom og valgte å sette opp en slags vaskeliste over mulige veier å gå, sa den nasjonale sikkerhetspolitiske rådgiveren Stephen Hadley i et debattprogram i TV-selskapet ABC søndag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men to dager etter at Rumsfeld sendte sitt notat, valgte president Bush å gi ham sparken, etter at republikanerne hadde lidd et sviende nederlag ved mellomvalget til Kongressen. Mange analytikere mente Rumsfeld ble gjort til syndebukk.

- Bush er enig med Rumsfeld i at utviklingen i Irak går i gal retning. Det er nødvendig å foreta endringer i den rådende strategi, understreker Hadley og sier det er nødvendig å tenke nytt, noe hele denne debatten dreier seg om.

Rumsfeld har datert sitt notat 6. november, dagen før republikanernes katastrofevalg. (©NTB)