NATOs nye, vanskelige rolle

Da militæralliansen NATO ble oppfunnet i 1949 var Norge et av landene som aller mest trengte hjelp. Nå er Norge et av landene som må hjelpe andre truede land.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag nøler Norge med å gi hjelp til farlige oppdrag i det sørlige Afghanistan. Men det ville også vært farlig å hjelpe Norge hvis den kalde krigen var blitt varm for 50 år siden.

Da var det i Norge lett å se behovet for et militært samarbeid mellom vestlige, demokratiske land mot det totalitære Sovjetunionen. Hva har skjedd både med vår holdning og med forsvarsorganisasjonen NATO etter at den mistet sin fiende da Berlinmuren falt i 1989?

Etter Den annen verdenskrig var Norge et temmelig forsvarsløst land, samtidig som det daværende kommunistiske Sovjetunionen var en trussel mot det demokratiske Vest-Europa. Med grense mot Sovjet i nord, var vi svært utsatt. Finland måtte gi etter for en «vennskapsavtale» med Sovjet, mens Sverige greide å holde på sin nøytralitet. Også andre land i Vest-Europa følte trusselen, og Norge ønsket sterkt et samarbeid blant de allierte etter krigen for å kunne få hjelp hvis landet ble angrepet.

Daværende forsvarsminister Jens Christian Hauge hadde kontakt med både britiske og amerikanske allierte, noe som i mars 1948 førte til at den britiske utenriksminister tok kontakt med sin amerikanske kollega og anmodet om drøftelser for å få til i et vestlig, militært samarbeid «before Norway goes under», som han skal ha uttrykt det.

Ett år senere, den 4. april 1949, underskrev utenriksminister Halvard Lange på Norges vegne Atlanterhavspakten, og Norge ble ett av de opprinnelige medlemslandene i militæralliansen NATO (North Atlantic Treaty Organization). Legg merke til samarbeidsavtalens navn, Atlanterhavspakten, og hva N og A i NATO står for: Nord-Atlanteren. Det viser at samarbeidet gjaldt land ved Nord-Atlanteren. Hva i alle verden gjør da NATO-styrker i Afghanistan?

En for alle, alle for en


Ledende land i samarbeidet var vestlige demokratiske land, inkludert seierherrer fra Den annen verdenskrig, som USA, Storbritannia og Canada. Fra første dag var grunnsteinen i NATO-samarbeidet at et fiendtlig angrep mot ett av medlemslandene skulle være jevngodt med et angrep mot dem alle, slik at også NATO-land som ikke ble angrepet, skulle stille opp med militær styrker i et voldsomt motangrep mot den som måtte prøve seg.

De Sovjet-dominerte landene i Europa dannet sin egen militære samarbeidsorganisasjon som de kalte Warszawapakten. Midt mellom disse to blokkene satt det lille og sterkt utsatte Norge som ett av landene som hadde aller mest å vinne på et sterkt NATO.

Den truende kommuniststaten Sovjetunionen er oppløst. Kommunismen har tapt; jernteppet som delte Europa er borte. Nå er til og med landet med Warszawa som hovedstad, Polen, blitt medlem av NATO, og dagens NATO-toppmøte holdes i den tidligere Sovjet-republikken Latvia.

Hva skal vi så med en militærallianse som var rettet mot en fiende som ikke lenger finnes, og når mange av våre fiender er blitt våre venner?

Uoversiktlig trusselbilde


NATO har aldri hatt egne styrker, men har helt siden starten hatt en militær infrastruktur og et kommandoopplegg for å kunne lede styrker fra medlemslandene i øvelser, fredsbevarende operasjoner og krig. Det militært maktapparatet satt i Brussel og fant ut at det måtte da være noe det kunne brukes til, i fredens og demokratienes hensikt. For slutten av den kalde krigen gjorde ikke samtidig slutt på alle kriger. Men truslene mot de vestlige demokratier hadde endret karakter. Trusselbildet ble mer uoversiktlig og vanskeligere å definere.

NATO engasjerte seg sterkt i krisehåndtering. Det skjedde først og fremst i Balkan-stater som Kosovo og Bosnia-Hercegovina. Etter terroranslagene mot USA 11. september 2001 ble verden plutselig klar over behovet for å føre en kamp mot internasjonal terrorisme og spredning av masseødeleggelsesvåpen. Dette har medført en betydelig omlegging av NATO-samarbeidet.

NATO har fått nye oppgaver


I mars 2003 overtok NATO ledelsen av den internasjonale stabiliseringsstyrken ISAF i Afghanistan. Dette var første gang NATO var engasjert i militær virksomhet utenfor Europa.

Senere har også NATO påtatt seg opplæring av sikkerhetsstyrker i Irak og gjennomført transportoppdrag og organiseringsstøtte til Den afrikanske union (OAU) sine fredsbevarende operasjoner i Darfur-provinsen i Sudan.

Fordelen med NATO er at det er flere land som står bak en militær styrke som opererer i et annet land. Og med alle de landene som står bak NATO, har organisasjonen en enorm militær slagkraft. Det gir også en politisk bredde i engasjementet, og den opererer nærmest som FNs militære arm. For Norge er det av avgjørende betydning at NATOs aktiviteter utenfor rammene av det kollektive selvforsvar, har et folkerettslig grunnlag og fremstår som en direkte støtte til FN. FN må understøttes som den sentrale institusjon for oppbygging av global fred, sikkerhet og stabilitet. Både Norge og de andre medlemsland må vedstå seg sin forpliktelse til å sikre FNs evne til å håndtere kriser og bygge internasjonal stabilitet.

Men denne samarbeidsformen har også en svakhet, ved at hvert enkelt medlemsland må drøfte i sine egne politiske organer før det engasjerer seg. Det går langsomt og det har uvisst resultat. Dagens situasjon gjør det slett ikke opplagt at alle landene vil bidra selv om ett land er truet og NATO ber om innsats.

En for alle, alle for en?


I dag ser vi at NATO trenger 2.500 soldater til å forsterke de eksisterende styrkene i krigen mot Taliban i det farlige, sørlige Afghanistan. Det vekker politisk strid i Norge, og den rødgrønne regjeringen vil ikke bidra. Eller, som det heter på Forsvarsdepartementets hjemmeside: «regjeringen vurderer fortløpende situasjonen i Afghanistan, herunder eventuelle behov for ytterligere norske styrkebidrag». Eller som UD sier det: «Vi må være rede til å påta oss ansvar for å bygge fred og stabilitet langt borte fra våre grenser». Men det er lett ikke å se det akutte behovet når trusselen ikke gjelder eget land.

Høyst relevant er det dermed at toppmøtet i Riga ventes å gi sin tilslutning til styringsdokumentet Comprehensive Political Guidance om den videre utviklingen av NATO, basert på «nåværende og forventede sikkerhetsutfordringer». Hvordan skal NATO-samarbeidet utvikles nå når den gamle fienden er borte? Skal NATO forberede seg på nye utfordringer innen sivilt-militært samarbeid, stabiliseringsoperasjoner og forbedre sin evne til å gjennomføre operasjoner langt fra Nord-Atlanteren?

Vi håper fortsatt at prinsippet «En for alle, alle for en» vil gjelde - selv om skulle være farlig. Krig

er

farlig, i alle land.

Til tross for Norges nøling, sier statsminister Jens Stoltenberg at Norge med sine cirka 550 soldater er et av de land som i forhold til sitt folketall bidrar mest i Afghanistan. Og han har tilbudt ytterligere 35 mann til administrative oppgaver på flyplassen i hovedstaden Kabul.

I Afghanistan er det i dag for øvrig cirka 32.500 soldater under NATOs kommando. USA bidrar med 11.800 soldater, Storbritannia 6.000, Tyskland 2.700, Canada 2.500, Nederland 2.000, Italia 1.800 og Frankrike 975.

(Kilder: UD , BBC og Forsvarsdepartementet.)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
03:55 Mistenkte fortsatt på frifot etter knivstikking i Oslo03:53 Mann pågrepet for å starte skogbranner i Australia03:03 Levninger fra tolv mennesker funnet i plastposer i Mexico02:47 Sexolog: – Norske barn lærer om sex fra porno02:34 To personer drept i sammenstøt i Bolivia02:24 Familie drept i israelsk luftangrep i Gaza02:03 Domstol avviser Trumps skattemelding-anke01:46 Jihad villig til å inngå våpenhvile med Israel01:34 Mann på Sunnmøre tiltalt for å ha filmet kvinner i skjul00:58 Trump skal offentliggjøre utskrift av samtale med Zelenskyj00:05 To til sykehus etter kollisjon i Lindås23:53 Håndball: Reinkind storspilte i mesterligaen23:28 Trump: Jeg er en stor fan av Erdogan22:54 Trump: Jeg er en stor fan av Erdogan22:39 – Viktigst å gjøre opp, ikke å være navlebeskuende og granske oss selv22:08 Politiet leter etter tre gutter etter voldshendelse i Oslo22:06 Ny studie advarer: Insektapokalypse truer alt liv på jorden21:48 Lørenskog-saken: Politiet kan sitte på DNA-profilen til gjerningsperson20:24 Senterpartiet tar igjen Ap og Høyre på ny måling20:13 Facebook: Har slettet milliarder av falske kontoer20:00 Tungt skyts mot Dale: – Flaks at ingen har blitt skadd19:28 Ber norske studenter reise hjem fra Hongkong19:14 Mann pågrepet etter funn av eksplosiver for andre gang på kort tid18:48 Her har politiet 13 ukers «utdannelse»: Brutale videoer sjokkerer18:32 USAs Ukraina-ambassadør: Trumps mål var å etterforske Biden18:10 «Smart lyskryss» testet i Danmark: Kan spare millioner av timer i kø17:19 Politiet trappet opp etterforskning i savnetsak i Trondheim etter funn av gjenstander16:17 «Alle» er invitert til Putins fest – bortsett fra Erna16:15 IEA: Verden må gjøre mye mer for å skifte ut olje med fornybar energi15:48 Julio Kopseng dømt for voldtekt av ytterligere to kvinner15:30 Sandnes Ulf idømmes 0-3-tap etter utsettelse på grunn av banefrost15:28 Minst 13 personer mistet livet i bussulykke i Slovakia15:13 Oslos byråd innfører pensjon fra første krone14:55 Tolv drept i bilbombe i Afghanistan14:54 To menn stukket med kniv på trikk i Göteborg14:24 Ropstad ut mot miljøbevegelsens menneskesyn: – Vrøvl14:01 Usikkerhet rundt formsterke «Moi»13:44 Svigersønn-diplomati mellom USA og Tyrkia13:34 Skrivefeil oppklarte 75 år gammelt ubåtmysterium: – Jeg ble målløs13:34 Sykehus ilagt forelegg på 300.000 etter dødsfall13:18 Politiet tar beslag i millionformuen til Manshaus13:16 UD endrer reiseråd for Hongkong13:03 Nederland senker farten for å spare miljøet: – Et elendig tiltak13:01 Høsten slipper ikke taket12:38 To millioner ekstra til tiltak mot jødehat i Norge12:19 Mann døde etter fall inne på Oslo City12:05 To pågrepet for hærverk mot jødisk gravplass i Danmark12:05 Fire fra norske klubber i Færøyenes tropp på Ullevaal11:52 Presset Erna Solberg: – Horribelt å mene at homofili er synd11:46 Børsfall etter Trump-trusler om høyere toll11:40 Storavis: Bayern med forsterket Guardiola-jakt11:39 Viking Sky var kun en skipslengde fra å grunnstøte10:58 TV-sendte riksrettshøringer kan bli Trumps hittil største utfordring10:57 Varebilsjåfør døde etter kollisjon med buss10:43 Så store prisforskjeller for dagligvarer at det kan være lovbrudd10:40 23 drept i israelske flyangrep mot Gazastripen10:29 Erna Solberg sier Trine Skei Grande midt imot: – Ikke misunnelse10:12 New Zealands parlament stemte for aktiv dødshjelp10:12 Ledigheten faller blant innvandrere i Norge09:02 Nav-skandalen og vogntog på vinterføre er tema i spørretimen08:31 Skoler stenges mens demonstrasjonene raser i Hongkong08:29 Politiet advarer om krevende kjøreforhold: «Svært glatte veier»08:28 Kaos og ødeleggelser i Venezia08:22 Underskrift fra Litauens president gir håp om snarlig utlevering av Frode Berg08:07 Spanske Villa gir seg etter endt sesong08:05 Lokalbefolkningen i norske turistområder vil ha turistskatt07:52 Skulle få 150 kroner – må ut med 56 ganger så mye07:44 Thunberg tar katamaran til Spania07:41 Markus Henriksen om klubbsituasjonen: – Unner ingen noe slikt07:30 Zuccarellos Wild tapte bunnoppgjør mot Kings07:26 Færre søknader om erstatning for tap av sau og lam til rovdyr07:25 Sju drept i bilbombe i Afghanistan07:09 Nylands tøffe vei tilbake: – Sjansen kom før jeg trodde07:08 Bussbråket på Torp: Ber statsråden rydde opp06:46 USA holder tusenvis av barn innesperret på mottak06:41 Landslagets inspirerende gulrot06:37 Mann truet vektere med balltre og sparket politiet i Oslo06:35 Dette skjer i dag06:32 Tande tviler på nytt Kobayashi-show06:31 Mann i 30-årene knivstukket i Akershus06:21 Oslo vil plante 100.000 trær innen 203006:12 Granskning: Indikasjon på menneskehandel i fiskeindustrien05:48 Setteriksadvokaten tror antall Nav-saker vil øke05:44 Tesla skal bygge ny elbilfabrikk i Tyskland05:42 Dette skjedde i natt05:28 Mann drept under protester i Libanon05:26 Solvik-Olsen mener Vedum kan stanse ny strømkabel til utlandet05:07 Venstre i Trøndelag krever full pelsdyr-kompensasjon04:38 200 boliger tatt av skogbranner i Australia04:06 USA råder amerikanere til å ikke reise til Bolivia03:57 Flere kilder hevder å ikke ha blitt kontaktet av politivoldsbok-forfattere03:29 Federer har fremdeles håp om sjuende tittel i ATP-finalen03:23 Sju drept i voldelige protester i Bolivia etter valget03:21 To høyreekstremister pågrepet i Italia02:47 Utslipp gjør at NHO vil kutte kraftig i cruisetrafikken02:41 Jeanine Añez er ny president i Bolivia00:05 140 dødsulykker med vogntog gransket00:02 Ny studie: Kristen bakgrunn også negativt for jobbsøkere00:01 Senterpartiet vil senke drivstoffavgiftene00:00 Kardinals anke over overgrepsdom opp for høyesterett
Siste nytt
03:55NorgeMistenkte fortsatt på frifot etter knivstikking i Oslo03:53VerdenMann pågrepet for å starte skogbranner i Australia03:03VerdenLevninger fra tolv mennesker funnet i plastposer i Mexico02:47NorgeSexolog: – Norske barn lærer om sex fra porno02:34VerdenTo personer drept i sammenstøt i Bolivia02:24VerdenFamilie drept i israelsk luftangrep i Gaza02:03VerdenDomstol avviser Trumps skattemelding-anke01:46VerdenJihad villig til å inngå våpenhvile med Israel01:34NorgeMann på Sunnmøre tiltalt for å ha filmet kvinner i skjul00:58VerdenTrump skal offentliggjøre utskrift av samtale med Zelenskyj00:05NorgeTo til sykehus etter kollisjon i Lindås23:53SportHåndball: Reinkind storspilte i mesterligaen23:28VerdenTrump: Jeg er en stor fan av Erdogan22:54VerdenTrump: Jeg er en stor fan av Erdogan22:39Politikk– Viktigst å gjøre opp, ikke å være navlebeskuende og granske oss selv22:08NorgePolitiet leter etter tre gutter etter voldshendelse i Oslo22:06VerdenNy studie advarer: Insektapokalypse truer alt liv på jorden21:48NorgeLørenskog-saken: Politiet kan sitte på DNA-profilen til gjerningsperson20:24PolitikkSenterpartiet tar igjen Ap og Høyre på ny måling20:13VerdenFacebook: Har slettet milliarder av falske kontoer20:00MotorTungt skyts mot Dale: – Flaks at ingen har blitt skadd19:28VerdenBer norske studenter reise hjem fra Hongkong19:14NorgeMann pågrepet etter funn av eksplosiver for andre gang på kort tid18:48VerdenHer har politiet 13 ukers «utdannelse»: Brutale videoer sjokkerer18:32VerdenUSAs Ukraina-ambassadør: Trumps mål var å etterforske Biden18:10Motor«Smart lyskryss» testet i Danmark: Kan spare millioner av timer i kø17:19NorgePolitiet trappet opp etterforskning i savnetsak i Trondheim etter funn av gjenstander16:17Politikk«Alle» er invitert til Putins fest – bortsett fra Erna16:15VerdenIEA: Verden må gjøre mye mer for å skifte ut olje med fornybar energi15:48NorgeJulio Kopseng dømt for voldtekt av ytterligere to kvinner15:30SportSandnes Ulf idømmes 0-3-tap etter utsettelse på grunn av banefrost15:28VerdenMinst 13 personer mistet livet i bussulykke i Slovakia15:13PengerOslos byråd innfører pensjon fra første krone14:55VerdenTolv drept i bilbombe i Afghanistan14:54VerdenTo menn stukket med kniv på trikk i Göteborg14:24PolitikkRopstad ut mot miljøbevegelsens menneskesyn: – Vrøvl14:01SportUsikkerhet rundt formsterke «Moi»13:44VerdenSvigersønn-diplomati mellom USA og Tyrkia13:34VerdenSkrivefeil oppklarte 75 år gammelt ubåtmysterium: – Jeg ble målløs13:34NorgeSykehus ilagt forelegg på 300.000 etter dødsfall13:18NorgePolitiet tar beslag i millionformuen til Manshaus13:16ReiseUD endrer reiseråd for Hongkong13:03MotorNederland senker farten for å spare miljøet: – Et elendig tiltak13:01NorgeHøsten slipper ikke taket12:38NorgeTo millioner ekstra til tiltak mot jødehat i Norge12:19NorgeMann døde etter fall inne på Oslo City12:05VerdenTo pågrepet for hærverk mot jødisk gravplass i Danmark12:05SportFire fra norske klubber i Færøyenes tropp på Ullevaal11:52PolitikkPresset Erna Solberg: – Horribelt å mene at homofili er synd11:46PengerBørsfall etter Trump-trusler om høyere toll11:40SportStoravis: Bayern med forsterket Guardiola-jakt11:39NorgeViking Sky var kun en skipslengde fra å grunnstøte10:58PolitikkTV-sendte riksrettshøringer kan bli Trumps hittil største utfordring10:57NorgeVarebilsjåfør døde etter kollisjon med buss10:43PengerSå store prisforskjeller for dagligvarer at det kan være lovbrudd10:40Verden23 drept i israelske flyangrep mot Gazastripen10:29PolitikkErna Solberg sier Trine Skei Grande midt imot: – Ikke misunnelse10:12VerdenNew Zealands parlament stemte for aktiv dødshjelp10:12NorgeLedigheten faller blant innvandrere i Norge09:02PolitikkNav-skandalen og vogntog på vinterføre er tema i spørretimen08:31VerdenSkoler stenges mens demonstrasjonene raser i Hongkong08:29NorgePolitiet advarer om krevende kjøreforhold: «Svært glatte veier»08:28ReiseKaos og ødeleggelser i Venezia08:22VerdenUnderskrift fra Litauens president gir håp om snarlig utlevering av Frode Berg08:07SportSpanske Villa gir seg etter endt sesong08:05ReiseLokalbefolkningen i norske turistområder vil ha turistskatt07:52NorgeSkulle få 150 kroner – må ut med 56 ganger så mye07:44VerdenThunberg tar katamaran til Spania07:41SportMarkus Henriksen om klubbsituasjonen: – Unner ingen noe slikt07:30SportZuccarellos Wild tapte bunnoppgjør mot Kings07:26NorgeFærre søknader om erstatning for tap av sau og lam til rovdyr07:25VerdenSju drept i bilbombe i Afghanistan07:09SportNylands tøffe vei tilbake: – Sjansen kom før jeg trodde07:08PolitikkBussbråket på Torp: Ber statsråden rydde opp06:46VerdenUSA holder tusenvis av barn innesperret på mottak06:41SportLandslagets inspirerende gulrot06:37NorgeMann truet vektere med balltre og sparket politiet i Oslo06:35NorgeDette skjer i dag06:32SportTande tviler på nytt Kobayashi-show06:31NorgeMann i 30-årene knivstukket i Akershus06:21NorgeOslo vil plante 100.000 trær innen 203006:12NorgeGranskning: Indikasjon på menneskehandel i fiskeindustrien05:48NorgeSetteriksadvokaten tror antall Nav-saker vil øke05:44VerdenTesla skal bygge ny elbilfabrikk i Tyskland05:42NorgeDette skjedde i natt05:28VerdenMann drept under protester i Libanon05:26PolitikkSolvik-Olsen mener Vedum kan stanse ny strømkabel til utlandet05:07NorgeVenstre i Trøndelag krever full pelsdyr-kompensasjon04:38Verden200 boliger tatt av skogbranner i Australia04:06VerdenUSA råder amerikanere til å ikke reise til Bolivia03:57NorgeFlere kilder hevder å ikke ha blitt kontaktet av politivoldsbok-forfattere03:29SportFederer har fremdeles håp om sjuende tittel i ATP-finalen03:23VerdenSju drept i voldelige protester i Bolivia etter valget03:21VerdenTo høyreekstremister pågrepet i Italia02:47ReiseUtslipp gjør at NHO vil kutte kraftig i cruisetrafikken02:41VerdenJeanine Añez er ny president i Bolivia00:05Motor140 dødsulykker med vogntog gransket00:02NorgeNy studie: Kristen bakgrunn også negativt for jobbsøkere00:01MotorSenterpartiet vil senke drivstoffavgiftene00:00VerdenKardinals anke over overgrepsdom opp for høyesterett
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus