Meny

NATOs nye, vanskelige rolle

Da militæralliansen NATO ble oppfunnet i 1949 var Norge et av landene som aller mest trengte hjelp. Nå er Norge et av landene som må hjelpe andre truede land.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag nøler Norge med å gi hjelp til farlige oppdrag i det sørlige Afghanistan. Men det ville også vært farlig å hjelpe Norge hvis den kalde krigen var blitt varm for 50 år siden.

Da var det i Norge lett å se behovet for et militært samarbeid mellom vestlige, demokratiske land mot det totalitære Sovjetunionen. Hva har skjedd både med vår holdning og med forsvarsorganisasjonen NATO etter at den mistet sin fiende da Berlinmuren falt i 1989?

Etter Den annen verdenskrig var Norge et temmelig forsvarsløst land, samtidig som det daværende kommunistiske Sovjetunionen var en trussel mot det demokratiske Vest-Europa. Med grense mot Sovjet i nord, var vi svært utsatt. Finland måtte gi etter for en «vennskapsavtale» med Sovjet, mens Sverige greide å holde på sin nøytralitet. Også andre land i Vest-Europa følte trusselen, og Norge ønsket sterkt et samarbeid blant de allierte etter krigen for å kunne få hjelp hvis landet ble angrepet.

Daværende forsvarsminister Jens Christian Hauge hadde kontakt med både britiske og amerikanske allierte, noe som i mars 1948 førte til at den britiske utenriksminister tok kontakt med sin amerikanske kollega og anmodet om drøftelser for å få til i et vestlig, militært samarbeid «before Norway goes under», som han skal ha uttrykt det.

Ett år senere, den 4. april 1949, underskrev utenriksminister Halvard Lange på Norges vegne Atlanterhavspakten, og Norge ble ett av de opprinnelige medlemslandene i militæralliansen NATO (North Atlantic Treaty Organization). Legg merke til samarbeidsavtalens navn, Atlanterhavspakten, og hva N og A i NATO står for: Nord-Atlanteren. Det viser at samarbeidet gjaldt land ved Nord-Atlanteren. Hva i alle verden gjør da NATO-styrker i Afghanistan?

En for alle, alle for en


Ledende land i samarbeidet var vestlige demokratiske land, inkludert seierherrer fra Den annen verdenskrig, som USA, Storbritannia og Canada. Fra første dag var grunnsteinen i NATO-samarbeidet at et fiendtlig angrep mot ett av medlemslandene skulle være jevngodt med et angrep mot dem alle, slik at også NATO-land som ikke ble angrepet, skulle stille opp med militær styrker i et voldsomt motangrep mot den som måtte prøve seg.

De Sovjet-dominerte landene i Europa dannet sin egen militære samarbeidsorganisasjon som de kalte Warszawapakten. Midt mellom disse to blokkene satt det lille og sterkt utsatte Norge som ett av landene som hadde aller mest å vinne på et sterkt NATO.

Den truende kommuniststaten Sovjetunionen er oppløst. Kommunismen har tapt; jernteppet som delte Europa er borte. Nå er til og med landet med Warszawa som hovedstad, Polen, blitt medlem av NATO, og dagens NATO-toppmøte holdes i den tidligere Sovjet-republikken Latvia.

Hva skal vi så med en militærallianse som var rettet mot en fiende som ikke lenger finnes, og når mange av våre fiender er blitt våre venner?

Uoversiktlig trusselbilde


NATO har aldri hatt egne styrker, men har helt siden starten hatt en militær infrastruktur og et kommandoopplegg for å kunne lede styrker fra medlemslandene i øvelser, fredsbevarende operasjoner og krig. Det militært maktapparatet satt i Brussel og fant ut at det måtte da være noe det kunne brukes til, i fredens og demokratienes hensikt. For slutten av den kalde krigen gjorde ikke samtidig slutt på alle kriger. Men truslene mot de vestlige demokratier hadde endret karakter. Trusselbildet ble mer uoversiktlig og vanskeligere å definere.

NATO engasjerte seg sterkt i krisehåndtering. Det skjedde først og fremst i Balkan-stater som Kosovo og Bosnia-Hercegovina. Etter terroranslagene mot USA 11. september 2001 ble verden plutselig klar over behovet for å føre en kamp mot internasjonal terrorisme og spredning av masseødeleggelsesvåpen. Dette har medført en betydelig omlegging av NATO-samarbeidet.

NATO har fått nye oppgaver


I mars 2003 overtok NATO ledelsen av den internasjonale stabiliseringsstyrken ISAF i Afghanistan. Dette var første gang NATO var engasjert i militær virksomhet utenfor Europa.

Senere har også NATO påtatt seg opplæring av sikkerhetsstyrker i Irak og gjennomført transportoppdrag og organiseringsstøtte til Den afrikanske union (OAU) sine fredsbevarende operasjoner i Darfur-provinsen i Sudan.

Fordelen med NATO er at det er flere land som står bak en militær styrke som opererer i et annet land. Og med alle de landene som står bak NATO, har organisasjonen en enorm militær slagkraft. Det gir også en politisk bredde i engasjementet, og den opererer nærmest som FNs militære arm. For Norge er det av avgjørende betydning at NATOs aktiviteter utenfor rammene av det kollektive selvforsvar, har et folkerettslig grunnlag og fremstår som en direkte støtte til FN. FN må understøttes som den sentrale institusjon for oppbygging av global fred, sikkerhet og stabilitet. Både Norge og de andre medlemsland må vedstå seg sin forpliktelse til å sikre FNs evne til å håndtere kriser og bygge internasjonal stabilitet.

Men denne samarbeidsformen har også en svakhet, ved at hvert enkelt medlemsland må drøfte i sine egne politiske organer før det engasjerer seg. Det går langsomt og det har uvisst resultat. Dagens situasjon gjør det slett ikke opplagt at alle landene vil bidra selv om ett land er truet og NATO ber om innsats.

En for alle, alle for en?


I dag ser vi at NATO trenger 2.500 soldater til å forsterke de eksisterende styrkene i krigen mot Taliban i det farlige, sørlige Afghanistan. Det vekker politisk strid i Norge, og den rødgrønne regjeringen vil ikke bidra. Eller, som det heter på Forsvarsdepartementets hjemmeside: «regjeringen vurderer fortløpende situasjonen i Afghanistan, herunder eventuelle behov for ytterligere norske styrkebidrag». Eller som UD sier det: «Vi må være rede til å påta oss ansvar for å bygge fred og stabilitet langt borte fra våre grenser». Men det er lett ikke å se det akutte behovet når trusselen ikke gjelder eget land.

Høyst relevant er det dermed at toppmøtet i Riga ventes å gi sin tilslutning til styringsdokumentet Comprehensive Political Guidance om den videre utviklingen av NATO, basert på «nåværende og forventede sikkerhetsutfordringer». Hvordan skal NATO-samarbeidet utvikles nå når den gamle fienden er borte? Skal NATO forberede seg på nye utfordringer innen sivilt-militært samarbeid, stabiliseringsoperasjoner og forbedre sin evne til å gjennomføre operasjoner langt fra Nord-Atlanteren?

Vi håper fortsatt at prinsippet «En for alle, alle for en» vil gjelde - selv om skulle være farlig. Krig

er

farlig, i alle land.

Til tross for Norges nøling, sier statsminister Jens Stoltenberg at Norge med sine cirka 550 soldater er et av de land som i forhold til sitt folketall bidrar mest i Afghanistan. Og han har tilbudt ytterligere 35 mann til administrative oppgaver på flyplassen i hovedstaden Kabul.

I Afghanistan er det i dag for øvrig cirka 32.500 soldater under NATOs kommando. USA bidrar med 11.800 soldater, Storbritannia 6.000, Tyskland 2.700, Canada 2.500, Nederland 2.000, Italia 1.800 og Frankrike 975.

(Kilder: UD , BBC og Forsvarsdepartementet.)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:33 Klokke-stuntet: – Min håndtering ikke god nok17:27 NHST kjøper hele Fiskeribladet17:04 55.000 i Oslo får tilbake 250 millioner i eiendomsskatt17:02 – Arabere mindre religiøse16:37 Ti mistet livet da varebil krasjet nær grensen til Hellas16:32 Erna Solberg tror på løsning i bompengestriden16:15 Mexicansk dommer i Norges VM-kvartfinale16:14 Fireåring fikk i seg hasj på festival i Kvinesdal15:59 Norge bidrar med fregatt, ubåt og seks F-35-fly til nytt beredskapsinitiativ i NATO15:42 Karin Andersen (SV) krever at Høie fjerner legefirma fra internat på Trandum15:41 Danmarks neste statsminister møtt med jubel15:39 Solskjærs første signering er klar14:44 Kameraovervåking innføres i slakterier14:41 Sjögren etter treningssmell: – Ingen fare med Caro14:20 Sjakkprofiler ut mot Carlsen: – En stor tragedie13:52 Iran passerer grense for anriket uran13:51 Håpefulle demokrater møtes til debatt13:23 Hetebølge i Europa nærmer seg rekordvarme13:03 Nærmest maktesløse overfor elsparkesyklene12:57 Tottenham setter klubbrekord for å hente Lyon-spiller12:55 Kvinne til sykehus etter dresinulykke12:29 Drapssiktet mann løslatt i Florø12:28 Sykdomsutbrudd i Englands VM-tropp før Norge-møtet12:15 Hjelmeset gir seg som skiskytternes idrettssjef12:09 Politiet tror Anne-Elisabeth Hagen er blitt drept12:03 Laengen klar for Tour de France11:52 Menneskesmuglerbil krasjet i Tyrkia - minst ti døde11:20 Varmt sommervær i vente på Sør- og Østlandet11:18 Thorsnes ble inspirert av England11:15 Bilde av druknede flyktninger vekker sterke følelser i USA10:21 Brasils president trekker omstridt våpenlov10:13 NATO sikter mot verdensrommet10:12 REC Solar permitterer minst 100 ansatte09:41 45-åring innrømmer drap på tysk politiker09:41 Reddet stortingssalens opprinnelige riksvåpen fra søpla09:23 Hyrer inn jurister for å vurdere Carlsens stunt09:10 Kritisk for bussjåfør etter utforkjøring08:59 Flere kvinner enn menn får reseptbelagte legemidler08:58 Franske seertall: Kvinneandelen lavere enn i mennenes VM08:54 Erna oppsummerer halvår i strid motvind08:44 Migrantbarn flyttet tilbake til skandalemottak08:40 – Bussjåføren tar veldig stor risiko på andres vegne08:39 Kraftig jordskjelv rammet Mellom-Amerika08:15 Demonstranter i Hongkong ber om internasjonal støtte08:05 VM-laget scorer også på sosiale medier08:04 Svensk politi etterforsker eksplosjon08:02 Stadig flere misbruker kokain og opioider06:59 Krüger: – Utfordrende når folk forteller deg hva du skal være fornøyd med06:40 Mjelde vil ha rett til å erte klubbvenninnene06:32 Europa mot USA i fotball-VM, harde bud i OL-kampen06:30 Friskmeldt og jobbsugen Erlandsen: – Aldri aktuelt å tenke at dette ikke går bra06:30 Kraftig økning i antall selvmord i USA06:20 Avgått OUS-direktør får ny jobb ved sykehuset06:15 Enighet om ny rød regjering i Danmark06:15 Betenkt over rolleblanding ved utsendelse av utlendinger05:55 Dette skjer i dag05:34 Dette skjedde i natt05:05 Enorm økning i mobbesaker etter lovendring05:03 San Francisco forbyr salg av e-sigaretter05:00 Skjebnedag for studiestedene Nesna og Sandnessjøen04:28 Mueller vitner for justiskomiteen 17. juli04:26 DNB er størst i Norden03:45 Stopper import kjøtt etter funn av falske sertifikater02:43 Omstridte svinebønder leverer ennå kjøtt01:30 Brasils høyesterett løslater ikke Lula01:22 17-åring voldtok søsterens 12 år gamle venninne00:31 Ikke noe kriminelt bak dødsfall i Bergen00:22 Hver sjette uttransportering i fjor avbrutt23:32 Kvinne slått og ranet i Sandnes - to pågrepet23:31 Slik spilles kvartfinalene i fotball-VM23:26 Den europeiske dominansen fortsetter i VM: Italia komfortabelt videre23:20 Tidsfri Sommarøy var PR-stunt fra Innovasjon Norge23:17 Løfter om nesten 1 milliard kroner til palestinerne23:16 Real Madrid bekrefter kvinnesatsing23:13 Fansen samles og markerer Michael Jackson tross overgrepsanklager23:09 Nederland til VM-kvartfinale etter straffedrama22:41 Migrantbarn flyttet fra forferdelige forhold på mottak i Texas22:23 Everton betalte 238 millioner for Barcelona-spiller21:53 «Episk bilde»: Kjempeedderkopp spiser pygmépungrotte i Australia21:44 Palestinerne trekker på skuldrene av Kushner og Trump21:38 Bollestad møter svinenæringen etter Brennpunkt-dokumentar20:42 Høyre nesten halvert i Bergen siden mars20:06 Hjemsøkt av utallige jordskjelv20:01 To skutt utenfor København20:00 Far dømt for trusler, vold og tvangsmating av barn19:37 Sjakkpresidenten: – Dette er krevende19:21 Stoltenberg: – Norge bør gjøre mer19:12 Hauwa (24) drept på jobb for Røde Kors19:07 Overtar Melanias talsperson18:49 Gjensidige anker flomskadekrav til Høyesterett18:48 Khashoggis forlovede ber FN følge opp gransking18:28 Person funnet død i Bergen – politiet etterforsker saken18:06 Nkom: – Bredbåndsleverandører informerer for dårlig om netthastighet17:48 Trump om Iran: – Makt og styrke er det eneste de forstår17:31 Høydebasseng på Askøy tømt og inspisert17:14 IS-topp skal være tatt i Jemen17:13 54-åring døde etter flystyrt i Mandal16:34 USA om krisen i Golfen: – Vi samarbeider med Norge16:23 Politiet varsler ny informasjon om Anne-Elisabeth16:12 Amerikansk gigant kjøper norske Nabobil
Siste nytt
17:33NæringslivKlokke-stuntet: – Min håndtering ikke god nok17:27NæringslivNHST kjøper hele Fiskeribladet17:04Penger55.000 i Oslo får tilbake 250 millioner i eiendomsskatt17:02Livet– Arabere mindre religiøse16:37VerdenTi mistet livet da varebil krasjet nær grensen til Hellas16:32PolitikkErna Solberg tror på løsning i bompengestriden16:15SportMexicansk dommer i Norges VM-kvartfinale16:14NorgeFireåring fikk i seg hasj på festival i Kvinesdal15:59PolitikkNorge bidrar med fregatt, ubåt og seks F-35-fly til nytt beredskapsinitiativ i NATO15:42NorgeKarin Andersen (SV) krever at Høie fjerner legefirma fra internat på Trandum15:41PolitikkDanmarks neste statsminister møtt med jubel15:39SportSolskjærs første signering er klar14:44NorgeKameraovervåking innføres i slakterier14:41SportSjögren etter treningssmell: – Ingen fare med Caro14:20SportSjakkprofiler ut mot Carlsen: – En stor tragedie13:52VerdenIran passerer grense for anriket uran13:51PolitikkHåpefulle demokrater møtes til debatt13:23HelseHetebølge i Europa nærmer seg rekordvarme13:03NorgeNærmest maktesløse overfor elsparkesyklene12:57SportTottenham setter klubbrekord for å hente Lyon-spiller12:55NorgeKvinne til sykehus etter dresinulykke12:29NorgeDrapssiktet mann løslatt i Florø12:28SportSykdomsutbrudd i Englands VM-tropp før Norge-møtet12:15SportHjelmeset gir seg som skiskytternes idrettssjef12:09NorgePolitiet tror Anne-Elisabeth Hagen er blitt drept12:03SportLaengen klar for Tour de France11:52VerdenMenneskesmuglerbil krasjet i Tyrkia - minst ti døde11:20NorgeVarmt sommervær i vente på Sør- og Østlandet11:18SportThorsnes ble inspirert av England11:15VerdenBilde av druknede flyktninger vekker sterke følelser i USA10:21VerdenBrasils president trekker omstridt våpenlov10:13VerdenNATO sikter mot verdensrommet10:12PengerREC Solar permitterer minst 100 ansatte09:41Politikk45-åring innrømmer drap på tysk politiker09:41PolitikkReddet stortingssalens opprinnelige riksvåpen fra søpla09:23SportHyrer inn jurister for å vurdere Carlsens stunt09:10NorgeKritisk for bussjåfør etter utforkjøring08:59Helse og livsstilFlere kvinner enn menn får reseptbelagte legemidler08:58SportFranske seertall: Kvinneandelen lavere enn i mennenes VM08:54PolitikkErna oppsummerer halvår i strid motvind08:44VerdenMigrantbarn flyttet tilbake til skandalemottak08:40Norge– Bussjåføren tar veldig stor risiko på andres vegne08:39VerdenKraftig jordskjelv rammet Mellom-Amerika08:15VerdenDemonstranter i Hongkong ber om internasjonal støtte08:05SportVM-laget scorer også på sosiale medier08:04VerdenSvensk politi etterforsker eksplosjon08:02Helse og livsstilStadig flere misbruker kokain og opioider06:59SportKrüger: – Utfordrende når folk forteller deg hva du skal være fornøyd med06:40SportMjelde vil ha rett til å erte klubbvenninnene06:32SportEuropa mot USA i fotball-VM, harde bud i OL-kampen06:30SportFriskmeldt og jobbsugen Erlandsen: – Aldri aktuelt å tenke at dette ikke går bra06:30Helse og livsstilKraftig økning i antall selvmord i USA06:20NorgeAvgått OUS-direktør får ny jobb ved sykehuset06:15PolitikkEnighet om ny rød regjering i Danmark06:15NorgeBetenkt over rolleblanding ved utsendelse av utlendinger05:55NorgeDette skjer i dag05:34NorgeDette skjedde i natt05:05NorgeEnorm økning i mobbesaker etter lovendring05:03Helse og livsstilSan Francisco forbyr salg av e-sigaretter05:00NorgeSkjebnedag for studiestedene Nesna og Sandnessjøen04:28VerdenMueller vitner for justiskomiteen 17. juli04:26PengerDNB er størst i Norden03:45VerdenStopper import kjøtt etter funn av falske sertifikater02:43NorgeOmstridte svinebønder leverer ennå kjøtt01:30VerdenBrasils høyesterett løslater ikke Lula01:22Norge17-åring voldtok søsterens 12 år gamle venninne00:31NorgeIkke noe kriminelt bak dødsfall i Bergen00:22NorgeHver sjette uttransportering i fjor avbrutt23:32NorgeKvinne slått og ranet i Sandnes - to pågrepet23:31SportSlik spilles kvartfinalene i fotball-VM23:26SportDen europeiske dominansen fortsetter i VM: Italia komfortabelt videre23:20NorgeTidsfri Sommarøy var PR-stunt fra Innovasjon Norge23:17VerdenLøfter om nesten 1 milliard kroner til palestinerne23:16SportReal Madrid bekrefter kvinnesatsing23:13VerdenFansen samles og markerer Michael Jackson tross overgrepsanklager23:09SportNederland til VM-kvartfinale etter straffedrama22:41VerdenMigrantbarn flyttet fra forferdelige forhold på mottak i Texas22:23SportEverton betalte 238 millioner for Barcelona-spiller21:53Verden«Episk bilde»: Kjempeedderkopp spiser pygmépungrotte i Australia21:44PolitikkPalestinerne trekker på skuldrene av Kushner og Trump21:38NorgeBollestad møter svinenæringen etter Brennpunkt-dokumentar20:42PolitikkHøyre nesten halvert i Bergen siden mars20:06VerdenHjemsøkt av utallige jordskjelv20:01VerdenTo skutt utenfor København20:00NorgeFar dømt for trusler, vold og tvangsmating av barn19:37SportSjakkpresidenten: – Dette er krevende19:21PolitikkStoltenberg: – Norge bør gjøre mer19:12VerdenHauwa (24) drept på jobb for Røde Kors19:07VerdenOvertar Melanias talsperson18:49ForbrukerGjensidige anker flomskadekrav til Høyesterett18:48VerdenKhashoggis forlovede ber FN følge opp gransking18:28NorgePerson funnet død i Bergen – politiet etterforsker saken18:06TeknologiNkom: – Bredbåndsleverandører informerer for dårlig om netthastighet17:48PolitikkTrump om Iran: – Makt og styrke er det eneste de forstår17:31NorgeHøydebasseng på Askøy tømt og inspisert17:14VerdenIS-topp skal være tatt i Jemen17:13Norge54-åring døde etter flystyrt i Mandal16:34VerdenUSA om krisen i Golfen: – Vi samarbeider med Norge16:23NorgePolitiet varsler ny informasjon om Anne-Elisabeth16:12NorgeAmerikansk gigant kjøper norske Nabobil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus