Filippinene frykter flere katastrofer

Redningsmannskaper kom lørdag fram til taifunrammede byer øst på Filippinene. De kunne ikke gjøre særlig annet enn å grave fram døde. Eksperter advarer om flere dødelige katastrofer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En landsbyboer i Filippinene prøver å berge rester av huset sitt, ødelagt av taifunen Durian. Fattigfolk har ikke råd til å flytte fra farlige steder, og er ekstra sårbare for de mange naturkatastrofene som rammer øyriket. (Foto: Reuters / Romeo Ranoco / Scanpix)En landsbyboer i Filippinene prøver å berge rester av huset sitt, ødelagt av taifunen Durian. Fattigfolk har ikke råd til å flytte fra farlige steder, og er ekstra sårbare for de mange naturkatastrofene som rammer øyriket. (Foto: Reuters / Romeo Ranoco / Scanpix)

Manila (NTB-AFP-Reuters): Det er fortsatt uvisst hvor mange som mistet livet etter at den kraftige taifunen Durian dundret inn over Filippinene natt til fredag. De offisielle dødstallene lørdag morgen var 469 døde og savnede, men redningsmannskaper frykter at kanskje flere hundre mennesker ligger begravd i jord- og gjørmemassene. Rasene ble utløst av de enorme nedbørsmengdene i taifunen.

De groteske bildene av død og ødeleggelse etter naturkatastrofer kommer altfor ofte fra Filippinene. Landet er svært utsatt både for ekstremvær, jordskjelv og vulkanutbrudd.

Eksperter advarer nå om at katastrofene kan komme enda tettere, og kreve flere menneskeliv. Flere fattige, som ikke har råd til å forlate farlige områder, kombinert med klimaendringer og mer ekstremvær fører til at flere rammes av naturkatastrofer, sier forskeren Roger-Mark De Souza.

- Trusselen mot menneskeliv fra naturkatastrofer på Filippinene har økt drastisk de siste tiårene, sier han.

Fredagens katastrofe er typisk i så måte. Området som ble hardest rammet var byer og landsbyer rundt den aktive vulkanen Mount Mayon i Albayprovinsen. Flere landsbyer ble regelrett begravd da en flere meter høy bølge av aske, gjørme og stein raste nedover fjellsidene. (©NTB)