Leger Uten Grenser refser Solheim

- Sjokkerende og oppsiktsvekkende av utviklingsminister Erik Solheim, sier Leger Uten Grenser på Verdens aidsdag 1. desember. Organisasjonen mener ny norsk hiv/aids-politikk svikter i kampen mot barne

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

3 år gamle Sejal på et sykehus for aids- og hivsmittede i Mumbai, India. (Foto: Lise Åserud / SCANPIX POOL)3 år gamle Sejal på et sykehus for aids- og hivsmittede i Mumbai, India. (Foto: Lise Åserud / SCANPIX POOL)

Leger Uten Grenser er krasse i sin kritikk av utviklingsminister Erik Solheim (SV) og regjeringens nye hiv/aids-politikk, som ble lagt fram denne uken.

- I dag dør halvparten av barna med aids før de er fylt to år fordi det ikke finnes medisiner og diagnostikk tilpasset dem. Men regjeringen har bevisst unnlatt å ta grep som sikrer aidssyke barn et ordentlig behandlingstilbud. Det er sjokkerende og oppsiktsvekkende at utviklingsminister Erik Solheim ikke sikrer tilgang på effektive medisiner til disse neglisjerte og sårbare barna, sier nestleder i Leger Uten Grenser, lege Asgeir Johannessen i en pressemelding fra den humanitære organisasjonen.

Det blir født over en halv million barn hvert år med hiv. Nesten alle disse bor i fattige land, bare noen få hundre bor i vesten. Hver dag dreper aids over 1.000 barn.

- For norske myndigheter er ikke dette nok til å definere barn som en utsatt gruppe i sin hiv/aids-politikk. Vi hadde forventet mer av en regjering som har opphøyd kampen mot barnedødelighet til et overordnet mål, sier Johannessen.

- Når Norge nå velger å ikke være pådriver for utvikling av medisiner og behandling for barn med hiv, viderefører de den passiviteten som lenge har rådet blant både politikere og bistandsbyråkrater, og slik dømmes disse barna til den sikre død, fortsetter Johannessen. - Det er tydeligvis ingen interesse, verken blant politikere eller legemiddelselskaper, for å få fram nye medisiner til denne forsvarsløse gruppen, sier Johannessen.

Utilstrekkelige medisiner


Det koster fire ganger mer å behandle et barn med hiv enn en voksen. Det finnes medisiner for voksne som enkelt kan tilpasses barn, men det krever en innsats fra norske myndigheter og legemiddelindustrien, noe som organisasjonen mener er manglende:

- Legemiddelindustrien gjør svært lite fordi det ikke finnes et marked - myndigheter gjør heller ikke mye for disse barna som ikke har gjennomslagskraft. Norske myndigheter må kreve av legemiddelindustrien at medisinene som allerede finnes for voksne blir dosert til barn, og å få diagnostiske verktøy som kan gjøre at hiv/aids oppdages i de små kroppene, understreker Johannessen.

Per i dag behandler Leger Uten Grenser 5700 barn i sine prosjekter med de utilstrekkelige medisinene som finnes. Medisinene må ofte deles opp for hånd, noe som medfører fare for resistens dersom barna får i seg for lite medisin, og en fare for forgiftning dersom dosen blir for stor.

Johannessen føler organisasjonen har brukt alle kanaler for å bringe fram sitt budskap, og er skuffet over at argumentene ikke når fram:

- Både gjennom årets TV-aksjon, gjennom et åpent brev til Solheim og gjennom innspill til hiv/aidspolitikken har vi forsøkt å opplyse og informere Utenriksdepartementet om at barn med aids har svært få som kjemper for dem, men har altså snakket for døve ører, sier Johannessen.

- Regjeringen gjør mye


- Det er bra at Leger Uten Grenser er utålmodige på vegne av barn, men jeg vil legge til at de beveger seg på overskriftsnivå, sier politisk rådgiver Torbjørn Urfjell i Utenriksdepartementet.

- De har ikke sett på hvilke resultater vi har fått siden vi overtok regjeringsmakten. Fram til da var ble det ikke gjort noe spesifikt.

- Sammen med Brasil, Chile, Frankrike og Storbritannia har denne regjeringen vært pådriver for opprettelsen av UNITAID, sier han.

UNITAID vil bidrar til flere ting, mener Urfjell, blant annet at det blir mer interessant for legemiddelindustrien å lage medisiner til barn, at det blir økt tilgang til medisiner og at prisene presses ned.

Allerede ser man konkrete resultater av innsatsen, forteller Urfjell. I går kom det fram at to indiske selskaper har lyktes med å få alle medikamentene hivsmittede barn trenger inn i én tablett. Dette vil redusere de årlige kostnadene for behandling. Får medisinene godkjenning vil utgiftene per barn være 60 dollar i året.

- Neste år vil 100.000 barn få behandling gjennom UNITAID, sier Urfjell.

Forebygging er grunnleggende


Urfjell mener det er naturlig at legene i Leger Uten Grenser vektlegger medisiner, men regjeringen står likevel fast på at forebyggende innsats er helt grunnleggende.

- 90 prosent av barn med hiv smittes av sin egen mor. Som alle vet må hivsmittede medisineres hele livet, arbeidet med å forhindre at barn blir smittet av mor er derfor meget viktig.

Oppdatert med kommentarer fra Torbjørn Urfjell klokken 12.41.