Angrer Diana-dekning

BBC var alt for følelsesladede og omfattende i sin dekning av prinsesse Dianas død.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra prinsessen av Wales' begravelse 6. september 1997. (Foto:Star Images / Scanpix)Fra prinsessen av Wales' begravelse 6. september 1997. (Foto:Star Images / Scanpix)

Ifølge Daily Telegraph viser konfidensielle dokumenter fra BBC at kanalen angrer på deler av sin dekning av prinsesse Dianas død i 1997. BBC brukte over 40 millioner kroner på dekningen av dødsfallet og den påfølgende begravelsen. I en internrapport fra januar året etter, skriver de at dekningen ikke reflekterte den faktiske stemningen i etterkant av den populære prinsessens bortgang, og at dekningen var for følelsesladet og omfattende.

Den gang ble dronning Elisabeth utsatt for sterk kritikk og fordømmelse for sin manglende offentlige opptreden og sorg over prinsesse Dianas død, noe ikke minst den ferske filmen «The Queen», med Helen Mirren i hovedrollen, illustrerer. Noen krevde til og med at dronningen skulle abdisere.

Samtidig viser tall fra BBCs rapport at nesten halvparten av befolkningen var mer på linje med dronningen enn de antok da de dekket saken. 44 prosent følte at vegg-til-vegg dekningen av prinsessens dødsfall og begravelse ikke sto i forhold til det de selv følte.

Konklusjonene er basert på en seerundersøkelse som ble utført i månedene etter begravelsen. 42 prosent av befolkningen mente det var for mye oppmerksomhet rundt dødsfallet allerede samme dag som hun døde, mens 44 prosent mente det var for mye omtale i den etterfølgende uken.

Ett år etter prinsesse Dianas død uttalte BBC-reporter Kate Adie at den voldsomme TV-dekningen fyrte opp under den nesten massesuggererende offentlige sorgreaksjonen. Hun mente at ved å gi mer sendeflate til nyheter, så har TV-kanalene problemer med å fylle tiden. Dette har skapt grunnlag for en ny type nyheter som ikke bare er langt mer emosjonelle og private, men hvor det også er forventet at journalisten viser mer følelser og sympati.

BBC-rapporten viser at kanalen i etterkant angret på å ha brukt begreper som blant annet «nasjonens sinnsstemning» og «offentlig sorg» i forhold til å uttrykke en felles reaksjon i folket. Både dødsfallet og den nærmeste tiden etter utløste mange forskjellige følelser, som BBC ikke var raske nok til å plukke opp.