Paven vil gjenopprette kristenhetens enhet

Pave Benedikt XVI overrasker mange katolikker med sine forsonlige utspill overfor den greskortodokse kirken. Målet er intet mindre enn en gjenopprettelse av kristenhetens enhet, sier paven.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En tyrkisk kvinne viser fram en modell av Den blå moské og en kopp med bilder av pave Benedikt XVI og den ordokse patriarken Bartolomeus. Paven har gått usedvanlig langt i sin invitt til tilnærmelse mellom den romersk-katolske og den ortodokse kirken, og til å reparere splittelsen som har vart siden år 1054. Tyrkia er overveiende muslimsk, og landets regjering er skeptisk til pavens utspill (Foto: Yves Herman, SCANPIX/REUTERS)En tyrkisk kvinne viser fram en modell av Den blå moské og en kopp med bilder av pave Benedikt XVI og den ordokse patriarken Bartolomeus. Paven har gått usedvanlig langt i sin invitt til tilnærmelse mellom den romersk-katolske og den ortodokse kirken, og til å reparere splittelsen som har vart siden år 1054. Tyrkia er overveiende muslimsk, og landets regjering er skeptisk til pavens utspill (Foto: Yves Herman, SCANPIX/REUTERS)


Istanbul (NTB-DPA-AFP): Torsdag undertegnet han en felles erklæring med den greskortodokse patriarken Bartolomeus i Istanbul. De to tar til orde for tilnærmelse mellom gresk- og romerskkatolikker, samtidig som de fordømmer terrorismen.

Det stort sett muslimske Tyrkias politiske ledere er lite glade for pavens tilnærmelse til den greskortodokse kirken. Tyrkiske nasjonalister mistenker partiark Bartolomeus for å ha planer om en kirkestat etter mønster av Vatikanet i hjertet av Istanbul.

Ankara-regjeringen reagerer på at paven under sitt besøk i Tyrkia har brukt ordet «økumenisk» om samarbeidet med de ortodokse kristne. Regjeringen mener ordet har politiske overtoner som kan undergrave Tyrkias nasjonale suverenitet.

Patriark Bartolomeus er religiøst overhode for 250 millioner ortodokse kristne, mens paven leder 1,1 milliard romerskkatolikker. De to store kirkesamfunnene har vært splittet siden det såkalte store skisma i år 1054.

(©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus