Vurdér nøye før du opererer øynene

Artikkelen fortsetter under annonsen

Markedet for øyelaseroperasjoner har eksplodert. Men det er ikke risikofritt, og man skal vite hva man går til før man tar en slik operasjon. Det sier Bente Monica Aakre som skriver doktoravhandling o

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gjennom markedsføring har laserbehandling av øynene ofte blitt fremstilt som en permanent og risikofri løsning.

Laserbehandling av øynene for å korrigere dårlig syn har blitt et vanlig alternativ til briller og linser. De senere årene har det kommet flere og flere tilbydere av slike tjenester på markedet, og man anslår at omkring én prosent av befolkningen har fått utført enten LASIK eller PRK, som er to varianter av øyelaseroperasjoner.

Men virkeligheten er ikke fullt så rosenrød, mener Bente Monica Aakre ved Avdeling for optometri og synsvitenskap ved Høgskolen i Buskerud. Hun holder på med en doktoravhandling om øyelaseroperasjoner:

- De fleste får godt avstandssyn, men man kan ikke garantere for resultatet fem eller ti år fram i tid. Alle vil få behov for briller til lesing på nært hold etter hvert.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg sier ikke dermed at det ikke er verdt å ta en operasjon, legger hun til.

(Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX)(Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX)

- Laserkirurgi for brytningsfeil er en utbredt metode og et veldig godt alternativ for mange mennesker. Men det er ikke risikofritt og man skal ha tenkt seg nøye om og være sikker på hva man går til før man tar en slik operasjon, sier Aakre som legger til at markedsføringen av slike tjenester kunne vært mer nøktern.

Risiko og resultater


De ulike tilbyderne av laseroperasjoner opererer gjerne med forskjellige tall på hvor stor andel av operasjonene som er vellykket, ifølge Aakre er det flere forklaringer på dette:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det kommer an på hvordan man definerer vellykket, hva slags brytningsfeil man har i utgangspunktet og hvor stor den er, sier hun.

Noen studier av mildt til moderat nærsynte personer viser at 99 prosent er innenfor brillestyrke +/- 1.00 etter operasjon, mens 90 prosent er innenfor brillestyrke +/- 0.50.

- Mange med +/- 0.50 klarer seg uten korreksjon i det daglige, derfor blir disse nivåene ofte satt som et mål på suksess, sier Aakre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det føres ikke statistikk på hvor mange operasjoner som utføres eller på hvordan resultatene er, her til lands.

- Høye grader av nærsynthet og langsynthet har større risiko for å bli litt nærsynte / langsynte igjen etter operasjonen, så i studier hvor disse er inkludert vil det være færre som klarer seg helt uten briller etter operasjonen.

- De beste resultatene finner man i studier hvor de pasientene det gikk dårligst med er operert på nytt, legger hun til.

Noen får dårligere syn


Som ved alle kirurgiske inngrep, er det også knyttet diverse risiko til øyelaseroperasjoner, forklarer Aakre:

- Omkring fem prosent får redusert nattesyn eller problemer med blending. I noen tilfeller vil det kunne rettes på ved en ny operasjon. Det viser seg også at de fleste med redusert nattesyn opplever dette i kort tid etter operasjonen og at det blir bedre etter hvert.

- En til to prosent får generelt litt dårligere syn etter operasjonen enn de hadde med briller eller linser før operasjonen. Som ved alle kirurgiske inngrep kan det skje uhell, og alvorlige tilfeller med markert redusert synsfunksjon har forekommet, legger hun til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen


Mange vender tilbake


Roar Kleven er optiker ved linseavdelingen til Liens Optiske i Sandvika. Han har mange ganger opplevd at tidligere kunder kommer tilbake til ham for å få hjelp etter å ha undergått en laseroperasjon:

- De føler seg veldig lurt, sier han.

- En fikk dårligere nattesyn og mistet rett og slett jobben. Han hadde jobb som lystekniker. Skulle sette spotter i mørket, men kunne ikke se mer, så han mistet jobben. Han var helt fortvilet, forteller Kleven.

- Redusert nattsyn er et vanlig fenomen, legger han til.

Problemer med linser etter operasjon


Videre forklarer Kleven at mange får problemer med å bruke linser etter en operasjon:

- Når en tar LASIK flater det ut hornhinnen veldig. Vanlige linser er ikke laget til å kompensere så flate hornhinner. Noen får også ømfintlige øyne, som gjør at det gjør vondt å gå med linser, sier han.

- Nå har det riktignok blitt noe bedre, men det har vært et stort problem. Likevel må mange bruke «spesiallinser», som er mye dyrere enn vanlige dagslinser, legger han til.