Feber gjør deg fortere frisk

Artikkelen fortsetter under annonsen

Har du influensa eller forkjølelse, er det bra med litt feber. Tar du febernedsettende medisiner kan det ta lenger tid før du blir frisk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Er du forkjøla og har feber kan det lønne seg å droppe de febernedsettende medisinene. Feberen har nemlig en viktig funksjon, mener ekspertene. (Foto: Scanpix)Er du forkjøla og har feber kan det lønne seg å droppe de febernedsettende medisinene. Feberen har nemlig en viktig funksjon, mener ekspertene. (Foto: Scanpix)

Med høst og vinter kommer forkjølelse og influensa. Men skal vi tro ekspertene er det ikke lurt å hive nedpå febernedsettende medisiner, når formen blir dårlig og kroppstemperaturen stiger.

Medisiner som paracetamol får deg riktignok til å føle deg bedre der og da, men i lengden kan medisinen ha negativ virkning. Feberen har nemlig en viktig funksjon - den får fart på immunforsvaret.

Alle pattedyr får feber dersom de blir syke nok. Til og med kaldblodige dyr, som firfisler og fisk, oppsøker varme for å øke kroppstemperaturen. Derfor har man lenge forstått at feberen har en positiv rolle i sykdomsbekjempelse. En ny studie har avslørt noen av årsakene til dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hjelper hvite blodlegemer

Tidligere denne måneden skrev tidsskriftet Science om forsøk på mus som viste at feber bidrar til at hvite blodlegemer lettere kommer seg dit de skal, for å bekjempe infeksjoner i kroppen.

De hvite blodlegemene er en viktig del av immunforsvaret fordi de sendes fra lymfevevet til andre deler av kroppen, der de lærer å gjenkjenne og ødelegge kroppens fiender. Feberen forårsaker en forandring på molekylært nivå som gjør at hvite blodlegemer lettere går inn i lymfevevet.

Ved høy kroppstemperatur øker også blodgjennomstrømningen, og flere hvite blodlegemer vil passere gjennom blodårene og komme seg dit de skal bekjempe infeksjonen. Varmen gjør nemlig at cellene i blodkar i åreveggene uttrykker mer av noen proteiner som tiltrekker seg hvite blodceller. Disse cellene er de hvite blodlegemenes passasje fra blodkarene til lymfevevet, skriver forskning.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Febernedsettende svekker immunforsvaret

- Feber er en del av infeksjonsforsvaret. Den gjør at imunnsystemet blir bedre til å bekjempe mikrober, sier Pål Aukrust, overlege ved Medisinsk seksjon på Rikshospitalet, ifølge forskning.no

- Flere kjemiske reaksjoner i immunsystemet går bedre med feber, og cellenes evne til å drepe bakterier kan forbedres, sier Aukrust.

Feber får en til å føle seg slapp og sliten - og hvile og søvn er viktig når man har en infeksjon i kroppen:

- Tar du paracetamol føler du deg kanskje litt bedre, men i prinsippet er det ikke noen vits i - snarere tvert imot, sier overlegen.

- Ut fra slike betraktninger vil febernedsettende svekke immunforsvaret. Jeg vil ikke si at man overhodet ikke bør ta det, men det er i alle fall ikke sånn at man blir fortere bra av det, sier Aukrust.

- Når man har feber er det viktig å lytte til kroppen og hvile, ikke stresse seg opp og presse seg på jobben. Det er også lurt å få i seg mye væske, legger han til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mer om feber:

Selv om det kan være bra med litt feber, kan det være farlig for barn. Foreldre bør derfor rådføre seg med legen.

Generelt sett tåler barn feber veldig bra, men noen barn kan få feberkramper, som er epilepsilignende tilstander. Feberkrampene er så viktig å unngå at man bør sette ned temperaturen med febernedsettende medisiner.

Ved langvarig feber eller høy feber bør lege kontaktes.

Normal kroppstemperatur ligger gjennomsnittlig på 36,8 grader celsius, men variere litt fra person til person. Alt fra 36 til 38 grader kan ligge innenfor normalen.

En kroppstemperatur over 42 grader er livstruende.

Kroppstemperaturen varierer også i løpet av dagen, vi er kaldere om morgenen og varmest om kvelden. Fysisk aktivitet øker også kroppstemperaturen.

Allmenntilstanden bør tas i betraktning ved feber; man kan være kvikk med 39 i feber, men er man veldig redusert bør man vurdere å kontakte lege.

Kilder: Science og Forskning.no