Paven uten panser

Pave Benedict XVI har ignorert advarsler om at hans liv kan være i fare i Tyrkia. Paven nekter å benytte både skuddsikker vest og den tradisjonelle «pavebilen» under besøket som har åpnet dører mellom

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tyrkiske dagsavisen Hurriyet rapporterer at Pave Benedict XVI har ignorert advarsler om at hans liv kan være i fare under tredagersbesøket i Tyrkia.

De tyrkiske sikkerhetstiltakene er mer omfattende enn da president George W. Bush besøkte landet i 2004.

Paven nekter å benytte både skuddsikker vest og den tradisjonelle «pavebilen» som vanligvis øker sikkerhetsnivået under reiser. Han har gjort det klart at han er bekymret for sin sikkerhet.

- Jeg er bekymret, men også overbevist om at dette besøket er veldig nødvendig, uttalte paven før avreise fra Roma i går.

Neste Klikk har tidligere skrevet om tyrkernes bekymringer for konsekvensene av et attentatforsøk under pavens besøk. Dette vil blant annet ha alvorlige konsekvenser for Tyrkias forhandlinger om EU-medlemskap.

Det er pavens første besøk til et muslimsk land, men de siste dagene har tusenvis av tyrkere demonstrert mot besøket. Protestene skyldes ikke minst en tale som pave Benedikt holdt på et tysk universitet i september. I talen brukte han et gammelt sitat hvor islam ble beskrevet som en voldelig religion.

Senere skal paven ha distansert seg fra uttalelsen og understreket at han bare gjenga et gammelt sitat som han selv ikke går god for.

Velkomsten ble imidlertid mindre kjølig enn tidligere antatt. Statsminister Recep Tayyip Erdogan, som har bakgrunn fra et islamistisk parti, besluttet at han likevel ville møte paven etter tidligere å ha nektet som en følge av den nevnte talen.

På flyplassen i Ankara hadde de to et 20 minutter langt møte før Erdogan hastet videre til NATOs toppmøte i Riga, skriver NTB.

Etter møtet på Esenboga-flyplassen var den tyrkiske statsministeren forsonende og mente det var på tide å se framover.

- Vi kan ikke bygge fremtiden på hat og fiendtlighet. Jeg forklarte ham at islam er kjærlighetens og toleransens religion, og paven var enig i dette, sa Erdogan ifølge det norske nyhetsbyrået.

Pave Benedict XVI tar Ali Bardakoglu i hånden. Bardakoglu er Tyrkias direktør for religiøse saker og har tidligere beskyldt paven for være full av hat mot muslimer. (Foto: Yves Herman, Reuters)Pave Benedict XVI tar Ali Bardakoglu i hånden. Bardakoglu er Tyrkias direktør for religiøse saker og har tidligere beskyldt paven for være full av hat mot muslimer. (Foto: Yves Herman, Reuters)

Pave Benedict ga også uttrykk for støtte til Tyrkias EU-kandidatur under samtalen med Erdogan og tok dermed avstand fra sin tidligere uttalelse om at det ville være «en alvorlig feil» å slippe landet inn i EU.

- Jeg spurte paven om støtte til vår vei mot EU. Han sa at han ønsket at Tyrkia skulle være en del av EU. Dette er meget prisverdig, sa Erdogan ifølge NTB.

En talsmann for regjeringen uttalte mandag at pavens besøk kan bli et vendepunkt i forholdet mellom islam og kristendommen. Under besøket har også truffet Tyrkias direktør for religiøse saker, Ali Bardakoglu, som tidligere har beskyldt paven for å være full av hat mot muslimer.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus