Handlekraftig kjøpefri-kampanje?

<pÅ handle eller ikke å handle... </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Guuud, så stilig!

Jenta på bordet ved siden av meg hviner av begeistring i det venninnen pakker opp en ny veske hun har kjøpt. Venninnen flytter en boks med nye sko hun har lagt på bordet for å vise frem og gliser til servitøren som kommer med to glass vin.

(Foto: Sara Johannessen / SCANPIX)(Foto: Sara Johannessen / SCANPIX)

- Det er visst kjøpefri dag i dag, sier hun henvendt til servitøren.

Jeg satt på Cafe Brocante på Grünerløkka med nyinnkjøpte aviser og kaffe og humret av de to venninnene. Så plukket jeg opp Klassekampen og kunne helt riktig lese at det var kjøpefri dag på lørdag. Samme dag som Klassekampen arrangerte sitt årlige julemarked, skulle det vise seg. Eller som de skrev: «Her lar vi alle venstresidehemninger fare, og satser på en skikkelig kjøpefest i førjulstria». En kjøpefest som så ut til å være delt i både sør og nord av handlelystne nordmenn. I følge Fremtiden i våre hender bruker vi ni timer på julehandelen, hvorav storparten antakeligvis tilbringes i kø med skrikende unger foran pakkedisken. En kjøpefri dag bidrar vel neppe til å redusere dette.

Kjøpefri dag er en internasjonal markering mot den vestlige verdens forbruk, eller kjøp- og kast-mentaliteten om du vil. Dagen markeres når julehandelen starter for alvor, nemlig siste lørdagen i november hvert år. Kampanjen ble startet som «Buy Nothing Day» av Adbusters Canada i 1992, og har senere spredt seg til over 40 land i verden. I Norge støttes kampanjen av organisasjoner som Fremtiden i våre hender , AUF , Nettverk av engasjerte buddhister og Natur og Ungdom. Nå vet jeg riktignok ikke hva de som driver i disse organisasjonene driver med på dagtid i ukedagene, men jeg skulle tro at alle som jobber faktisk bruker lørdager generelt til små og store ærender vi ikke kan gjøre i arbeidstiden. Som å fylle kjøleskapet for resten av uken. For min del skulle jeg i bursdag samme kveld og skulle ut for å handle gave.

Pøsende regn så ikke ut til å gjøre løkkaværinger til forbrukskeptiske idealister, for jeg var ikke alene i butikkene. Med bugnende poser fylt av nyinnkjøpte sko, pyntefat, bursdagsgave og bøker gikk jeg forbi noen som delte ut informasjon om den kjøpefrie dagen. Vennlig holdt jeg frem posene og ba dem legge brosjyrene oppi. På toppen av en installasjon av søppel hadde de satt to dukker i en gammel sofa og i haugen flimret flere skjermer som viste de falske reklamefilmene fra Handlefri, en bevegelse som ønsker større bevissthet rundt forbrukersamfunnet. Bevegelsen er forøvrig støttet av den norske kirke som mener vårt forbruk er en etisk utfordring, en etisk utfordring som Kjøpefri dag-kampanjen ironisk nok knytter opp mot julehandelen. Lite visste de tre hellige konger hva de satte i gang da de brakte gull, røkelse og myrra til Jesusbarnet som de første julegavene.

Forslag om hva Heidi skal skrive om neste helg? Send mail til heidi@startsiden.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus