Brudd i forhandlinger mellom EU og Tyrkia

EUs finske presidentskap uttalte i dag at de kritiske forhandlingene mellom EU og Tyrkia om Kypros har havarert. Konsekvensene kan bli alvorlige hvis Tyrkia velger å trosse EU.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den finske utenriksministeren Erkki Tuomioja uttalte mandag forhandlingene mellom Tyrkia og EU har havarert. (Foto: REUTERS/Thierry Roge (BELGIUM) / Scanpix)Den finske utenriksministeren Erkki Tuomioja uttalte mandag forhandlingene mellom Tyrkia og EU har havarert. (Foto: REUTERS/Thierry Roge (BELGIUM) / Scanpix)

- Dessverre har vi nå kommet til den konklusjon at omstendighetene ikke tillater at det kan oppnås en avtale i perioden mens Finland har formannskapet i EU, uttaler den finske utenriksministeren Erkki Tuomioja mandag ifølge NTB.

Etter å ha sittet i separate møter med sine kolleger fra Tyrkia og Kypros, sier han ifølge den Tyrkiske dagsavisen Sabah, at betingelser gitt av begge parter gjør det vanskelig å finne en løsning.

Tyrkia har over lengre tid stått imot internasjonalt press for å åpne sine havner og flyplasser for trafikk fra den greske delen av Kypros. Konsekvensene kan bli alvorlige hvis Tyrkia ikke bøyer av, men situasjonen virker nå fastlåst. EUs finske presidentskap har satt 6. desember som siste tidsfrist.

En ikke navngitt tyrkisk diplomat har uttalt til Turkish Daily News at EU-kommisjonen vil måtte ta stilling til om medlemskapsforhandlingene skal fortsette hvis Tyrkia ikke åpner sine havner og flyplasser i tide.

Ankara-protokollen utvidet i 2005 Tyrkias tollunion med EU til ti nye medlemsstater, inkludert den gresk-kypriotiske administrasjonen. EU mener derfor at Tyrkia er forpliktet til å åpne sine havner og flyplasser for trafikk fra greske Kypros. Tyrkia mener på den annen side at Europa først må leve opp til sin forpliktelse til å begrense isolasjonen av den tyrkiske delen av Kypros.

Allerede i 2005 uttalte Mehmet Ali Talat, president i tyrkiske Kypros at det var uaktuelt for Tyrkia å åpne sine havner og flyplasser så lenge greske Kypros boikottet havnene og flyplassene i tyrkiske Kypros.

Situasjonen er nå klart tilspisset med deadline en drøy uke unna. Bruddet i forhandlingene kommer som en overraskelse etter at partene har vært svært optimistiske.

- Finnene arbeider hardt for å løse problemet, og vi støtter dem. Hvis en løsning kan bli funnet, vil vi med glede takke ja, uttalte Tyrkias utenriksminster Abdulah Gul på en pressekonferanse senest forrige uke.

Vanhanen har gjort det klart at det vil få alvorlige konsekvenser for Tyrkia hvis man ikke kan nå en avtale. Ifølge Turkish Daily News uttalte han:

- Hvis det ikke blir inngått en avtale og Tyrkia ikke lever opp til sine forpliktelser, vil EU måtte vurdere konsekvensene for medlemskapsprosessen. Dette er ikke et hyggelig scenario og det ville bety en usikker fremtid.

Mange mener trusselen er overdrevet, og at det i verste fall vil bli snakk om å fryse forhandlinger på visse områder. Få tror det kan bli snakk om å avslutte medlemskapsforhandlingene som en helhet.

Noen EU-land har allerede foreslått å fryse de kapitlene i medlemskapsforhandlingene som relaterer til handel og tollunion, men ingen har enda gått så langt som å foreslå å legge medlemskapsprosessen som en helhet på is.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus