Skottene mistenkt for laksejuks

Skottene, som har anklaget norsk oppdrettsnæring for juks, mistenkes nå selv for juks.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skotsk laksenæring, som er Norges hovedkonkurrenter i EU, var tidlig ute med å anklage norsk oppdrettsnæring for å selge laks til underpris på det euopeiske markedet.

Disse anklagene førte til den såkalte lakseavtalen i juni 1997. Denne avtalen omfatter flere ting, der den viktigste var innføringen av en minstepris. Det vil si at Norge ikke kunne selge laks under en gitt pris til EU.

I praksis førte det til at Norge måtte selge laksen til denne prisen, selv om markedprisen var lavere enn denne. Dette gjorde det vanskelig å konkurrere.

- Det første skottene gjorde etter at de begynte med oppdrett på begynnelsen av 90-tallet, var å anklage Norge for dumping. Men det gjaldt bare hver gang prisene var lave. Når det var høye priser, så gjorde de ingenting, sier Magnor Nerheim, ekspedisjonssjef i Fiskeri- og kystdepartementet

Nå mistenkes skottene


Det skotske mattilsynet har igangsatt etterforskning etter mistanke om at skotsk oppdrettslaks har vært utgitt for og solgt som villaks.

Food Standards Agency (FSA) har innhentet 140 prøver fra lakseprodukter med etiketten «Wild Salmon». Disse blir nå testet, og resultatene er ventet utpå vårparten.

Ifølge avisen The Scotsman (krever registrering) tar FSA for første gang i bruk en metode som setter dem i stand til å skille mellom oppdrettslaks og villaks.

Villaks oppnår ifølge avisen tre ganger høyere pris enn oppdrettsfisken. Villaks er dyrere fordi det antas at både smak og konsistens overgår oppdrettslaksen.

Juks i Irland og USA


Det er ikke første gang denne mistanken oppstår. Aksjonen i Skottland skal være utløst av tilsvarende aksjoner i Irland og USA tidligere i år. Den irske undersøkelsen omfattet 90 matforhandlere, inkludert hoteller, restauranter, produsenter og supermarkeder. De fant at de slett ikke var uvanlig at billig oppdrettslaks ble solgt som den dyrere ville varianten.

I USA fant de at ti av 23 produkter som ble solgt som villaks, ikke var ville, men oppdrettet.

Ifølge Magnor Nerheim er ikke problemstillingen aktuell for Norge, siden det nesten bare selges norsk oppdrettslaks i butikkene.

Friede Andersen, seksjonssjef, Nasjonalt senter for fisk og sjømat sier til Neste Klikk at det ikke er mistanker om noe tilsvarende i Norge.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus