16.000 enslige mødre tjenestegjør i Irak

16.000 enslige mødre tjenestegjør for den amerikanske hæren i Irak. - Det må være noe av det vanskeligste en mor og hennes barn kan gå gjennom, mener en professor i familieliv.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Kvinnelige soldater har fylt mange viktige roller i Irak, og har samtidig prøvd å nå ut til landets sivile befolkning,» skriver den amerikanske hæren på sine nettsider. (Foto: U.S. Army)«Kvinnelige soldater har fylt mange viktige roller i Irak, og har samtidig prøvd å nå ut til landets sivile befolkning,» skriver den amerikanske hæren på sine nettsider. (Foto: U.S. Army)

Siden USA invaderte Irak i mars 2003 har amerikanske kvinner blitt involvert som aldri før: De deltar nå i et videre spekter av jobber og er utplassert i lengre perioder enn tidligere, i en krig der liv går tapt daglig.

Ifølge Pentagon har mer enn 155.000 kvinner tjenestegjort i Irak og Afghanistan, deriblant 16.000 enslige mødre, noe militæreksperter mener er enestående, skriver Washington Post.

Selv om tallet er høyt og krigen nå strekker seg over sitt fjerde år, har den vanskelige situasjonen til disse kvinnene og barna deres hittil fått lite oppmerksomhet.

- Det må være noe av det vanskeligste en mor og hennes barn kan gå gjennom, sier Steven Mintz, professor med ekspertise i familieliv ved University of Houston.

- Du kan ikke klemme et lite barn over telefonen eller via epost, fortsetter han.

En soldat er en soldat


I den amerikanske hæren er familiesituasjon ikke noen hindring for å tjenestegjøre i en krig. Alle må stille når innkallingen kommer - enslige mødre, enslige fedre og ektepar. Barna tildeles en omsorgsperson mens foreldrene tjenestegjør.

Tankegangen er at en soldat er en soldat, uansett.

- Alle trenes opp til beredskap og må være klare til å mobiliseres, sa Mike Milord fra Nasjonalgarden til Washington Post.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus