Flagger ut krona - for dyr å produsere

Å produsere norske pengesedler har blitt så dyrt at Norges Bank har bestemt seg for å stanse seddelpressene for godt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oljepengene gir avkastning for Norge, men Norges Bank mener det er for dyrt å lage pengesedler på norsk jord. (Foto: Sara Johannessen / SCANPIX)Oljepengene gir avkastning for Norge, men Norges Bank mener det er for dyrt å lage pengesedler på norsk jord. (Foto: Sara Johannessen / SCANPIX)

Oslo (NTB): I løpet av det neste halvåret vil Norges Bank slutte å produsere norske sedler i Norge. Produksjonen vil flyttes til utlandet.

- Den viktigste grunnen er at vi ser at vi på lang sikt ikke kan produsere like billig som de store trykkeriene i utlandet, sier direktør Harald Bøhn i Norges Bank til NRK.

Også de norske myntene vil i fremtiden bli produsert i utlandet. Myntproduksjonen flagges ut tidligst i 2009.

Ekspert på økonomisk historie, Francis Sejersted, reagerer på at tradisjonene settes til side for å spare det han kaller småsummer.

- Det er jo egentlig nasjonale symboler, så hvorfor skal dette flyttes ut av landet, spør Sejersted.

Ifølge NRK blir det ikke klart før rundt nyttår hvem som får jobben med å trykke de norske sedlene, men trolig blir det et av de store trykkeriene i England eller Nederland som får kontrakten. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus