Massedemonstrasjon mot paven

Rundt 25.000 mennesker demonstrerte i Istanbuls gater mot pavens planlagte besøk i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Istanbul: Paven Benedict XVI skal etter planen reise til Tyrkia tirsdag og kan nok ikke regne med noen hjertelig mottakelse. Søndag ble den hittil største demonstrasjonen avholdt.

Rundt 4.000 polititjenestemenn var på plass for å holde orden på den hissige folkemengden i Istanbul, melder ANB.

En kvinnelig demonstrant bærer hodebånd med teksten «No to an alliance of crusaders, let the pope not come!». Demonstrasjonen er den hittil største før pavebesøket tirsdag og ble arrangert av proislamske partiet Felicity. (Foto: Murad Sezer, AP)En kvinnelig demonstrant bærer hodebånd med teksten «No to an alliance of crusaders, let the pope not come!». Demonstrasjonen er den hittil største før pavebesøket tirsdag og ble arrangert av proislamske partiet Felicity. (Foto: Murad Sezer, AP)

Hovedbakgrunnen for bråket er en tale som paven holdt i Regensburg i Tyskland i september. Der kom han med uttalelser som muslimer verden over har karakterisert som islamfiendtlige.

Under talen siterte paven en bysantinsk keiser som karakteriserte deler av profeten Mohammeds lære som «ond og inhuman». I talen tidligere i høst kom det også fram at keiseren spesielt mislikte Mohammeds ordre om å spre den muslimske læren med sverd.

Demonstrasjonen søndag var arrangert av proislamske Felicity. «Gud er stor» ropte demonstrantene som bar slagord med oppfordring til paven om å droppe besøket i Tyrkia. I forkant av var det forventet at over hundre tusen mennesker skulle delta, så oppmøtet ble betraktelig lavere enn antatt.

De 4.000 politimennene stilte med armerte biler og overvåket i tillegg demonstrasjonen fra luften, skriver ANB. Neste Klikk har tidligere skrevet at pavebesøket blir en stor sikkerhetstest for de tyrkiske myndighetene. Frykten for mordforsøk på paven er til stede både blant myndigheter og moderate tyrkere.

Blant annet vil Tyrkias forsøk på å bli en del av EU bli berørt hvis det skulle skje noe dramatisk under tredagersbesøket.

Personvernpolicy