USAs nye forsvarsminister ville bombe Nicaragua

Mannen som president George W. Bush har utpekt til ny forsvarsminister, Robert Gates, gikk i sin tid inn for å bombe Nicaragua, viser nylig frigitte dokumenter

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Washington (NTB-AFP): I et dokument han sendte i 1984 til den daværende CIA-sjefen William Casey, foreslo Gates åpen militær innsats mot sandinistregjeringen i Nicaragua, inkludert flyangrep og blokade av landets havner.

Dokumentet ble gjort offentlig fredag av forskningsinstituttet National Security Archives.

Gates ble plukket ut av Bush til å overta etter Donald Rumsfeld etter at republikanerne tapte valget i begynnelsen av november. I forhold til hauken Rumsfeld oppfattes Gates i dag som en mer moderat realist.

Men de nylig frigitte dokumentene viser at Gates iallfall tidligere selv var en hauk som gikk inn for svært offensive militære løsninger, og at han hadde liten sans for diplomatiske løsninger.

I notatet han sendte til Casey, åpner han med en bitter gjennomgang av amerikanske utenrikspolitiske fiaskoer på Cuba, i Vietnam og i Angola. Han klager over «halve og halvhjertede løsninger» og advarer om at USA på denne måten ikke ville lykkes i Nicaragua.

Forsidefoto: Jason Reed, Reuters

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus