Politiets ledere svikter

Artikkelen fortsetter under annonsen

En intern politiundersøkelse avdekker stor misnøye og frustrasjon i rekkene. Det er særlig mellomledere og toppsjiktet som svikter, mener 8000 politifolk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er stor misnøye og frustrasjon innenfor politiet. Det viser en intern undersøkelse Det er stor misnøye og frustrasjon innenfor politiet. Det viser en intern undersøkelse "Neste klikk" har fått se deler av. Foto Morten Holm / SCANPIX

Hele 8381 av politiets 12.000 ansatte har deltatt i etatens første medarbeiderundersøkelse. Nå har Neste Klikk fått delvis innsyn i bakgrunnstallene, og de indikerer utstrakt misnøye og frustrasjon rettet mot både lokale og sentrale sjefer.

I enkelte distrikt skal det endog fremkomme sterk kritikk av den lokale ledelsen, men disse opplysningene vil Politidirektoratet (POD) ikke offentliggjøre.

- Folk er frustrerte i forhold til dårlige tilbakemeldinger og misfornøyde med lederstil og -kultur, oppsummerer lederen av Politiets fellesforbund, Arne Johannessen.

På spørsmål om resultatet av undersøkelsen kan tolkes som kritikk av politiets administrative ledelse, svarer fagforeningslederen:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Ja, det kan det.

I POD forsøker en derimot å tone ned de negative sidene av undersøkelsen. Seksjonssjef Einar Wergeland Jenssen i avdeling for organisasjonsutvikling mener det ikke er noe unormalt i undersøkelsen. Han avviser også Johannessens utsagn om frustrasjon og misnøye.

- Det er en tolkning. Folk som jobber i politiet har store ambisjoner og jeg tror det handler om at disse - i en del tilfelle - er større enn ressursene, selv om også ledere i politiet kan bli bedre; men det blir spekulasjoner, sier Wergeland Jenssen til Neste Klikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han synes tallene er som forventet, men innrømmer også at etaten må bli bedre på å spre og formidle kunnskap.

Liten respekt for sjefene


De politiansatte har fått i oppgave å rangere seks påstander innenfor fem kategorier fra 1 (klart uenig) til 5 (helt enig). Et av resultatene bør gi grunn til særlig bekymring.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utsagnet: «Jeg har stor respekt for måten politimesterens ledergruppe leder politidistriktet på» skårer bare 2,8 på en gjennomsnittlig skala.
Det er faktisk bare en påstand som skårer dårligere og det er utsagnet «Noen på jobben min oppmuntrer meg regelmessig til å lære mer» som bare får 2,6 i snitt.

- Her er det et stort forbedringspotensiale. Disse ledergruppene er riktig nok en nyskapning, men de må bli bedre, fastslår Johannessen som ønsker større fokus på topp- og mellomlederrollen innenfor Politiet.

- Jeg vil også stiller spørsmål om det er for mange ledertitler og kanskje et litt utydelig lederansvar, sier han.

Johannessen mener ledelsen må bli bedre på både kunnskap og rekruttering, selv om han legger noe av skylden på frustrasjonen på eksterne forhold som mange ulike styringssignaler fra departement, storting og andre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Men dette henger også sammen med at vi har for mye å gjøre i forhold til ressursene. Når en blir så skviset, så blir det litt misnøye av at ledelsen ikke sier ifra. Det må da også gjøres tydeligere prioriteringer av ressursene, og dette krever større åpenhet fra lederne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en oppsummering av undersøkelsen i bladet «Norsk politi» (hvor politidirektør Ingelin Killengreen er ansvarlig utgiver) gjengir en ingen tall, men i vurderingen av hovedfunnene heter det at «topplederne må finne ut hvorfor de ikke får den respekt de bør ha».

Både Johannessen og Wergeland Jenssen opplyser at tallmaterialet viser store regionale sprik.

- Og jo lengre ned man kommer i organisasjonen, jo større er forskjellene, sier for eksempel seksjonssjefen.

Men POD vil likevel ikke la Neste klikk få studere disse tallene. Wergeland Jenssen sier at de nå har gitt innsyn i det som er viktig å få fram - snittet for hele landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Men tallene er også sendt til de enkelte politidistrikt, så det er opp til dem å vurdere om de kan gis ut. Vi har snakket med samtlige politimestre om dette, sier han.

Det store bildet bra


Fagforeningsleder Arne Johannessen understreker imidlertid overfor Neste Klikk at det er gledelig at etaten i det hele tatt har startet med internundersøkelser og synes det store bildet viser veldig mye positivt.

Og både når det gjelder arbeidsoppgaver og forholdet til sine kolleger, er det gode tall for de spurte i 23 politidistrikt, utrykningspolitiet, Politiets materiell- og datatjeneste, Utlendingsenheten og POD.

Og her er påstandene som politifolkene er mest enige i: «Jeg fungerer godt sammen med min kollega» (4,4 i snitt), «Jeg vet hva som forventes av meg i jobben min» (4,4) og «Jeg identifiserer meg sterkt med etatens formål om å bekjempe kriminalitet og skape trygghet» (4,3).

- Vi skårer bra på identitet. Noen av tallene er her bedre enn forventet, oppsummerer PODs seksjonssjef Einar Wergeland Jenssen.

POD har også satt i gang en egen publikumsundersøkelse, og resultatene herfra er ventet rundt årsskiftet.