Narkotika billigere enn noen gang

Prisene på illegale narkotiske stoffer gikk kraftig ned på gatene i europeiske byer i perioden 1999 til 2004, viser en rapport fra EUs narkotikabyrå, EONN.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Illustrasjonsfoto: Jon Eeg / NTB / SCANPIX).(Illustrasjonsfoto: Jon Eeg / NTB / SCANPIX).

Rapporten viser at prisen på brun heroin samlet sett falt med 45 prosent i denne perioden, prisfallet på kokain var på 22 prosent, på hasj 19 prosent og amfetamin med 20 prosent i Europa.

Prisene i rapporten er inflasjonsjustert for at de «faktiske» prisene skal kunne vurderes mer nøyaktig, går det fram av rapporten.
Rapporten viser også at det er store prisforskjeller landene imellom. Mens prisen på kokain i Belgia per gram var på 41 euro, var den i Norge på 100 euro per gram.

Bekrefter tendens


Institusjonssjef for oppsøkende tjeneste i Rusmiddelomsorgen i Oslo kommune, Asgeir Hansen, bekrefter at det har vært en langsiktig trend med fallende prisen på narkotiske stoffer på gata i Oslo, selv om det er fluktuasjoner i markedet på grunn av variasjoner i tilgangen på stoff.

- Prisen på kokain og heroin er gått kraftig ned, mens prisen på hasj og forskjellige narkotiske piller er gått opp, sier Hansen til NTB.

- I fjor og forfjor var det mye billig amfetamin på gata i Oslo. Det var en prisoppgang på heroin i sommer på grunn av «tørke» i markedet. Mitt inntrykk er at det ikke har vært noen prisnedgang på narkotiske stoffer på gata i Oslo den siste tida, sier daglig leder i Frelsesarmeens rusomsorg i Oslo, Rune Isegran, til NTB.

«Tørke» i sommer"


At det ikke har vært noen prisnedgang i den siste tida, får NTB bekreftet etter en tur i Skippergata i Oslo fredag der det vanker mange narkomane.

- Prisen på heroin er nå på samme nivå som den var før tørken i sommer, sier en yngre kvinnelig narkoman til NTB.

En mannlig narkoman med lengre fartstid og som også går på andre stoffer enn heroin, sier det samme, men han mener at kvaliteten på stoffene er blitt bedre den siste tiden. Det kan jo skyldes mer stoff på markedet og hardere konkurranse om kundene, påpeker han.

- Det er i hvert fall langt billigere å kjøpe heroin i dag enn da jeg begynte med stoffet for 25 år siden, sier han til NTB.


Bekymring


Styrelederen i EONN, Marcel Reimen, sier at det ikke er noen enkel sammenheng mellom gateprisen på narkotiske stoffer og det generelle forbruket av stoffene.

- Likevel kan vi ikke unngå å være bekymret over at narkotika faktisk blir billigere over hele Europa. Dersom prisnedgangen betyr at de som bruker stoffene, bruker mer, vil de endelige kostnadene ved narkotikabruk bli betydelige, sier Reimen. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus