Bildt: – Norsk veto vil få konsekvenser

Sveriges utenriksminister Carl Bildt advarer sterkt mot et norsk veto mot EUs tjenestedirektiv.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sveriges utenriksminister Carl Bildt advarer Norge på det sterkeste mot ikke å integrere EUs tjenestedirektiv. Uttalelsene kom på et pressemøte i UD fredag sammen med utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap). Foto: Sara Johannessen/ScanpixSveriges utenriksminister Carl Bildt advarer Norge på det sterkeste mot ikke å integrere EUs tjenestedirektiv. Uttalelsene kom på et pressemøte i UD fredag sammen med utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap). Foto: Sara Johannessen/Scanpix

Utenriksministeren uttrykker forundring over at et norsk veto i det hele tatt er lansert som en aktuell problemstilling, og kan ikke si nøyaktig hvilke konsekvenser et norsk veto vil få.

- EU har hittil regnet det som nokså sikkert at den norske behandlingen av spørsmålet vil resultere i samme konklusjon som i EUs medlemsland. Skulle Norge likevel velge å stå utenfor, vil det utvilsomt få konsekvenser i en eller annen form, sa Bildt under et pressemøte sammen med utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) i Utenriksdepartementet fredag ettermiddag.


Forventer EU-reaksjon


Bildt peker på at Norge ikke bare vil gå glipp av de økonomiske fordelene tjenestedirektivet medfører, men at Norge også må forberede seg på en reaksjon fra Brussel og at forholdet til EU vil bli svekket. Han mener avtalen er bra for Norden, Norge iberegnet.

- Det fins ulike syn, men direktivet er et kompromiss som søker å ivareta de ulike interessene. Det er bra for europeisk økonomi, og for nordisk økonomi. Skulle Norge av en grunn som jeg har vanskelig for å se, komme fram til det motsatte, er det klart at det vil lede til en reaksjon fra EU, sa Bildt.


- Alvorlig utvikling


Den svenske utenriksministeren stiller seg dermed langt på vei bak EU-ambassadør Percy Westerlunds uttalelser onsdag.

- Hvis Norge mot all formodning skulle velge ikke å integrere tjenestedirektivet, kan spørsmålet om EØS-avtalens framtid bli satt på spissen, sa Westerlund til NTB.

Carl Bildt advarer også sterkt mot at Norge går imot en avtale som har gjennomgått «en meget grundig avtale innad i EU».

- Et veto vil sannsynligvis føre til en svært alvorlig utvikling. Det medfører at Norge stiller seg utenfor en vesentlig del av EUs fellesmarked, sa Bildt.

Hypotetisk


Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) anser fortsatt et eventuelt norsk veto mot tjenestedirektivet som en hypotetisk problemstilling.

- Direktivet vedtas om noen dager i Brussel, og så får vi vurdere det på lik linje med alle andre direktiver som kommer inn under EØS, sa Støre fredag.
Han støtter sin svenske kollegas vurdering av at tjenester er det hurtigst voksende segmentet i europeisk økonomi.

- Det er en del av det EØS-avtalen ble opprettet for. Det er et stort og viktig spørsmål, og skal derfor behandles med den grundigheten et slikt spørsmål krever, forsikret Støre. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus