Tett på Hitler med ny teknologi

Ny teknologi gir innsyn i Hitlers privatsfære.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Daily Telegraph gjør ny teknologi det mulig å rekonstruere dialog fra filmer uten lyd gjennom å kunne lese på leppene til de som er filmet. Denne teknologien har blitt brukt til å legge på dialogen i filmer fra Adolf Hitlers private sfære. Mange av opptakene er fra Hitlers berømte «Ørneredet», hans hus i de tyske alpene, der han blant annet ble filmet av sin elskerinne Eva Braun.

Eva Braun var lidenskapelig opptatt av fotografi og film og brukte kameraet hun fikk av Hitler i bursdagsgave i 1936 flittig. Filmene viser Hitler i en uformell setting, hvor han flørter med Braun, leker med barna til sine underordnede og kritiserer sine rådgivere. Filmene strekker seg fra midten av tredveårene og helt opp mot slutten av krigen. Blant annet ser man Hitler i møte med folk fra den innerste sirkelen i nazistpartiet , som Heinrich Himmler , Albert Speer , Joachim Von Ribbentrop og Joseph Goebbels.

Teknologien som brukes er utviklet av tale-eksperten Frank Hubner og er basert på en programvare som gjenkjenner formen på leppene og automatisk omgjør dette til lyd for deretter å avstemme dette mot en ordbok. Man har brukt skuespillere for å lese fra manuskriptet som programvaren lager, hvilket gjør dialogen svært levende.

Historikere har lenge ønsket å få tilgang til de private samtalene for å fylle ut bildet av diktatoren som var ansvarlig for drapet på millioner av jøder og som drev europa ut i en ny krig. Resultatet er skremmende. Blant annet hører man Hitler oppfordre barn til å bli soldater og slåss for det tredje riket når de blir store. Man får også høre hans bitende kritikk av både Himmler og Hermann Göring. Noen av Hitlers samtaler med Eva Braun er også med, blant annet sier han til henne:

- Du snakker om en kjole som ikke passer lenger. Tenk deg hvilke problemer jeg sliter med.

Filmene er satt sammen og er en del av en dokumentar som skal sendes på britisk TV til uken.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus