Tyrkere ønsker å avlyse pavebesøket

Mange tyrkere mener Pavens besøk i Tyrkia er en dårlig idé. Skudd utenfor Italias konsulat, museumsokkupasjon, advarsler fra en paveattentatmann og en ydmykende sikkerhetsflause gjør moderate tyrkere

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag gikk 120 demonstranter inn i Hagia Sofia-museet i protest mot at pave Benedict XVI kommer på besøk. De ropte slagord mot besøket, og politiet pågrep 39 demonstranter.

Ifølge et tyrkisk nyhetsbyrå var demonstrantene medlemmer av en nasjonalistisk islamistisk gruppe.

Nasjonalistiske demonstranter er omringet av tyrkisk politi og blir geleidet ut av det berømte museet ved Hagia Sofia i den gamle delen av Istanbul. (Foto: Reuters/Scanpix)Nasjonalistiske demonstranter er omringet av tyrkisk politi og blir geleidet ut av det berømte museet ved Hagia Sofia i den gamle delen av Istanbul. (Foto: Reuters/Scanpix)

Dagsavisen Hurriyet skriver at paven skal innom Hagia Sofia under tredagers-besøket i neste uke. Bygningen er fra det sjette århundre og var opprinnelig en bysantisk kirke før den ble konvertert til moské i 1453. I 1935 ble bygget gjort om til et museum. Den blir av mange ansett for å kunne kvalifisere til verdens åttende under.

Vatikanet opplyser at paven kun skal foreta et turistartet besøk. En bønneseanse i den over 550 år gamle moskeen ville skapt kraftige reaksjoner.

Kan bli krise

Besøket sees på som en mulighet for å bygge bro over dype skillelinjer mellom kristendom og islam som i økende grad definerer de globale konflikter i vår tid. Men paven ser også, ifølge kardinal Walter Kasper, besøket som «en mulighet til å støtte patriarken, katolikkene og alle andre kristne i Istanbul og Tyrkia som utøver sin tro I en vanskelig situasjon».

Det er likevel ingen grunn til å tro at det kun vil være en ydmyk pave som søker forsoning og forståelse mellom den kristne og islamske verden. Mer sannsynlig er det at paven vil konfrontere den islamske verden med det Vatikanet ser som overgrep mot religionsfrihet i sekulære Tyrkia - et religiøst og politisk budskap som neppe vil bli mottatt med udelt begeistring.

Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan er en av dem som ikke har prioritert det kristne overhodets besøk i landet. Han avlyste sitt møte med paven i Ankara og har indikert at han heller vil prioritere en NATO-konferanse i Riga.

Viktig sikkerhetstest

Det var Tyrkias president Ahmet Necdet Sezer som i fjor inviterte Pave Benedict til Tyrkia. Paven vil ifølge Turkish Daily News møte president Sezer, utenriksminister Abdullah Gul, utenlandske diplomater og landets høyeste religiøse leder Ali Bardakoglu i Tyrkias hovedstad Ankara, hvor paven først vil besøke Anitkabir, Tyrkias landsfader Ataturks mausoleum.

For Tyrkias president blir pavens sikkerhet et høyaktuelt tema. Muligheten for et pavemord i Tyrkia er ingen ny idé, men heller et nasjonalt skrekkscenario. Til og med Tyrkias infame attentatmann Mehmet Ali Agca, mannen bak attentatforsøket på pave Johannes Paul i Roma i 1981, har gått ut i mediene og bedt paven revurdere sine planer.

Ali Agca har visstnok konvertert til kristendommen og har ved flere anledninger forsøkt å gi paven råd relatert til pavens embete. Det stilles spørsmål om Ali Agcas mentale helse, men han kan uansett påberope seg en viss faglig autoritet hva angår pavens sikkerhet. Gjennom sin advokat har han forsøkt å kommunisere med paven: «Som en mann som vet litt om disse tingene, forteller jeg deg at ditt liv er i fare - ikke kom til Tyrkia».

Fantasifulle historier

Ali Agca er ikke den eneste som ser et pavedrap som en mulighet. Inspirert av Agcas attentatforsøk er det nylig publisert en populær roman ved navn «Attentat på Paven: Hvem vil drepe Benedict XVI i Istanbul?»

Boken omhandler intriger med forgreninger inn i Opus Dei, den katolske og den ortodokse kirke, tyrkisk etterretningstjeneste og ymse politiske krefter i Tyrkia. Morderen? Ikke den man ventet.

Tyrkia ble senest i februar i 2005 sjokkert av historien om en 16 år gammel gutt som bevæpnet med et topp moderne håndvåpen henrettet en prest øst i Tyrkia. Det urovekkende med historien var ikke bare drapet i seg selv - men indikasjonene på at drapet var iverksatt av langt mer sofistikerte krefter enn en forvirret 16-åring. I etterkant av dette har ytterligere to prester blitt knivstukket.

Mange mener det er grunn til å tro at hendelsene er satt i verk av fundamentalistiske nasjonalister som ønsker å bevare Tyrkias rene muslimske identitet. Dette styrker heller ikke EU-søknaden som er høyaktuell akkurat nå. Paven er motstander av tyrkisk EU-medlemskap.

Frynsete tillit

Etter planen skal det søndag holdes en en protestmarsj, organisert av et konservativt proislamsk politisk parti. Saadet-partiet håper at opptil 100.000 mennesker vil delta i marsjen under transparenter med slagord som «Ikke la den ignorante og slu paven komme til Tyrkia», skriver NTB.

Bakgrunnen er en tale som paven holdt i Regensburg i Tyskland i september. Der kom han med uttalelser som muslimer verden over har tolket som islamfiendtlige.

Under talen siterte paven en bysantinsk keiser som karakteriserte deler av profeten Mohammeds lære som «ond og inhuman». I talen kom det også fram at keiseren spesielt mislikte Mohammeds ordre om å spre den muslimske læren med sverd.

Dette gjør det til en risiko for paven å komme til Tyrkia. Det alvorlige trusselbildet ble ytterligere demonstrert i forrige uke da 26 år gamle Ibrahim Ak avfyrte flere skudd utenfor Italias konsulat i Istanbul. Etter at han ble arrestert sa han ifølge nyhetsbyrået DHA at «jeg gjorde hva enhver muslim må gjøre. Hvis Gud vil, vil ikke paven komme til Tyrkia, men hvis han kommer vil han få se hva som vil skje med ham». Ifølge dagsavisen The New Anatolian uttalte han senere til en TV-kanal at han ønsket å «kvele paven med sine egne hender».

Erkebiskop Antonia Lucibello har på vegne av Vatikanet bedt tyrkiske myndigheter om å gjøre sitt ytterste for å sikre pavens sikkerhet ved å organisere hans besøk ned til den minste detalj. Så langt er det kjent at pavens fly vil bli eskortert av F-16 jagerfly i tyrkisk luftrom, og at han fra flyplassen vil bli fraktet til Anitkabir i Ankara i en av to pansrede biler som vil følge forskjellige ruter til mausoleumet.

Uoversiktelig

Pavens eget sikkerhetsapparat vil ha en ledende rolle i planleggingen og gjennomføringen av besøket, mens den tyrkiske sikkerhetstjenesten har hatt under to måneder til å gjøre sine forberedelser. En vanskelig oppgave gitt at paven skal besøke tre fullstendig forskjellige destinasjoner på tre dager i et område som knapt er pavens hjemmebane.

Tilliten til Tyrkias sikkerhetstjeneste ble kraftig underminert da Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan i forrige måned ble låst inne i sin egen pansrede bil i rundt ti minutter etter at han hadde fått et illebefinnende. Forklaringen? Sjåføren forlot urutinert bilen og glemte nøklene inne i bilen. Statsministeren måtte reddes ut av sin pansrede bil med en slegge.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus