Biologisk bille-bombe

Norsk fauna har fått et nytt medlem. Nylig fant forskere en billeart som hittil har vært ukjent i Norge. Det skjedde i ei hul eik i Larvik.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både billeforskere og andre insektvenner kan nå sprette sjampagnen og slippe jubelen løs. En biologisk sensasjon har funnet sted. I ei hul eik i Larvik har forskere ved Norsk institutt for naturforskning (NINA) funnet en bille som aldri før har kravlet i Norge - smellerbillen med det latinske navnet Elater ferrugineus (se bildet).

Og ikke nok med det.

En smellerbille på mer enn 2 centimeter er sensasjonelt funnet i hul eik i Larvik. Det er svært uvanlig at forskere oppdager så store nye dyrearter i Norge. Foto: F. Ødegaard, NINAEn smellerbille på mer enn 2 centimeter er sensasjonelt funnet i hul eik i Larvik. Det er svært uvanlig at forskere oppdager så store nye dyrearter i Norge. Foto: F. Ødegaard, NINA

For i det som nå utropes til Norges mest verdifulle tre - vurdert ut fra biologisk mangfold - fant man også skipsverftsbilla (Lymexylon navale) som kun er påvist én gang tidligere i Norge på samme sted.

Den nyoppdagede Elater ferrugineus er Skandinavias største smellerbille og kan bli mer enn 2 cm lang. Det er i det hele tatt svært-svært sjelden man finner nye arter med slike dimensjoner i Norge.

Funnet gjør smellerbillen til Norges mest sjeldne kjente billeart.

Billefint


Billen setter store krav til sin bosituasjon. Den holder til i bunnen av kjempesvære gamle hule eiketrær hvor det også må være et fuglereir i overkant. Det er fra reiret insektet får sin mat, for derfra drysser det ned materiale som danner billens livsmiljø.

For å komplisere ting ytterligere, er det slik at eiketrærne bruker mer enn 500 år på å oppnå de kvalitetene som billene krever.

Eventuelle billelarver overlever på skarabidebiller som også lever i de hule trærne. Og nettopp dette gir forskerne håp om en ekstra bonus.

En av disse skarabidebillene, eremitten, er i dag erklært utryddet fra Norge og arten står på Bern-konvensjonens liste over trua arter. Funnet av smellerbillen gir håp om at eremitten fortsatt kan finnes i Norge, og dette gjør billefunnet ekstra sensasjonelt.

Etter planen skal NINA-forskerne undersøke dette til neste sommer.

Funn-området ble naturreservat i 2002, men så små bestander står likevel i konstant fare for å dø ut blant annet på grunn av tilfeldige hendelser, heter det i en pressemelding fra NINA.

Undersøkt 75 hulrom


Forskerne viser til at en sommer med svært dårlig vær vil kunne være kritisk for formering og larveutvikling. Og på lengre sikt er det også stor fare for at arten kan forsvinne på grunn av mangel på hule trær.

NINA har kartlagt organismer i om lag 75 hule eiker gjennom et prosjekt finansiert av flere departementer i fellesskap. Prosjektet går ut på å kartlegge og overvåke de viktigste arealene for truede og sårbare arter i Norge.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus