Vil granske Bjugn-dommerne

I går ble det kjent at også domstolene skal granskes etter justismordet på Fritz Moen. Nå krever advokat Sigurd Klomsæt at det samme skjer med Ulf Hammern fra den såkalte Bjugn-saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ulf Hammerns nye forsvarer, Sigurd J. Klomsæt (t.v.), krever en granskning av Bjugn-saken. I forarbeidene har han blant annet fått hjelp av privatetterforsker Harald Olsen i å grave fram nye opplysninger i USA. Foto: Kjell Inge Søreide/ SCANPIXUlf Hammerns nye forsvarer, Sigurd J. Klomsæt (t.v.), krever en granskning av Bjugn-saken. I forarbeidene har han blant annet fått hjelp av privatetterforsker Harald Olsen i å grave fram nye opplysninger i USA. Foto: Kjell Inge Søreide/ SCANPIX

Advokat Sigurd Klomsæt har gjentatte ganger krevd granskning av dommere og domstolers opptreden i rettssakene tilknyttet sin klient, Ulf Hammern. Hittil har han fått nei fra justisminister Knut Storberget på sitt krav om en gjennomgang av den såkalte Bjugn-saken og påfølgende rettssaker etter at Hammern ble frikjent for anklager om overgrep mot ti jenter i 1994.

Etter at Storberget tirsdag ga klarsignal for en historisk gransking av domstolenes rolle i Fritz Moen-saken, er nytt håp vekket.

- Ulikheten mellom sakene er at de fleste av aktørene i Fritz Moen-saken enten er døde eller pensjonister, mens i Bjugn-saken er de relevante aktørene høyst aktive, sier advokat Klomsæt.

- Politisk pinlig


I et brev til statsråden fastslår den kjente advokaten at de sentrale aktørene i Hammern-saken alle fortsatt er i aktivitet - i enda høyere posisjoner enn de hadde da saken startet.

Han trekker også fram at det er en kobling mellom sakene ved at «samme lagdommer administrerte Frostating lagmannsrett i sak mot Fritz Moen som i sak hvor samme domstol avgjorde Ulf Hammerns erstatningssak».

Klomsæt skriver også at han «har under vurdering å utarbeide oversikt over i hvilke posisjoner», for han er slett ikke fornøyd med myndighetenes opptreden.

- Denne saken er intet annet enn en farse og en skandale, sier Klomsæt.

Advokaten mener det må være særdeles pinlig for justisminister Knut Storberget å være politisk ansvarlig for affæren.

Siden desember i fjor har advokaten arbeidet ubetalt med Ulf Hammerns sak. I en omfattende korrespondanse med Justisdepartementet har han forsøkt å påvise at rettsoppnevnt sakkyndige fremførte «faglig vranglære» allerede i 1992, da saken startet.

Klomsæt mener Storberget først må la Hammerns erstatningssak komme for retten. Det kan enklest skje ved at statsråden frasier seg foreldelse som argument.

Krever mer enn 2 millioner

Ulf Hammern jobbet som barnehageassistent i bygda Bjugn i Søt-Trøndelag og sto i 1994 tiltalt for seksuelle overgrep mot ti jenter. Han ble frifunnet i lagmannsretten - til tross for at dommerne i sin rettsbelæring overfor juryen sterkt antydet det motsatte.

I 1995 fikk også barna 2,7 millioner kroner i voldsoffererstatning.

Under Hammerns egen erstatningssak senere samme år ble det igjen sådd tvil om hans uskyld. To av de samme dommerne som året før hadde vært med på rettssaken, mente Hammern ikke hadde sannsynliggjort sin uskyld. De nektet med andre ord å renvaske mannen samtidig som de ville gi ham 170.000,- kroner i erstatning og oppreisning.

I 2003 kom saken også opp for menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. Her fikk Ulf Hammern medhold. Like før hadde staten tilbudt ham et forlik på 275.000,- kroner mot at saken ble trukket, men Hammern ønsket å bli renvasket og avslo det som kan oppfattes som statlig utpressing.

Da Hammerns tidligere advokat, Christian Wiig, i 2003 offentliggjorde stevningen av staten i sin bok om saken, kom det fram at Hammern krevde mer enn 2 millioner kroner i oppreisning, erstatning og påløpte renter. Nå kan summen ha vokst seg enda større.

Statsråd Knut Storberget sa tirsdag at Moen-saken neppe vil danne presedens.

Advokat Klomsæt beholder likevel troen, og mener at den siste brevvekslingen med statsråden er «svært oppmuntrende».

- Jeg kommer aldri til å gi meg før Ulf Hammern får seg tilkjent den erstatning - herunder oppreisning - som han og hans familie rettmessig tilkommer, sier Klomsæt.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus