Henger ut «tystere» på nett

Et nettsted som drives av to oslogutter har offentliggjort navnene på ti angivelige tystere i trondheimsområdet. Personene er uvitende om den potensielle faren og politiet løfter ikke en finger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skjermdump av nettstedet der ti angivelige tystere henges ut.Skjermdump av nettstedet der ti angivelige tystere henges ut.

Nettstedet flørter med kriminalitet og hevder å være et nettsted for lyssky virksomhet. Her finnes oppskrifter og fremgangsmåter på ulike lovbrudd. Blant annet offentliggjøres en oppskrift på hvordan en sporveisautomat kan robbes.

En person har lagt inn en melding i nettstedets diskusjonsforum hvor ti personer henges ut som tystere.

Neste Klikk har vært i kontakt med en av de som utsettes for fare ved å bli nevnt på listen. Han er redd og stiller seg uforstående til at navnet er på listen, og sier:

- Jeg blir rett og slett skremt av dette. Jeg har familie med små barn. Om ikke veldig lenge vil de være i stand til å finne navnet mitt på nettet, og da er det skremmende at navnet mitt dukker opp i en sånn sammenheng.

- Det ser ut til at eneste veien å gå er å anmelde, så da må jeg gjøre nettopp det, sier han.

«Disse søppel-gutta»


Beskjeden på nettstedet har følgende ordlyd (Neste Klikk velger å ikke offentliggjøre navnene):

Her er navn dere bør tenke dere om før dere omgåes eller med i Trondheims området.

...

Dette er folk enten meg selv eller venner av meg har blitt blåst rett ut av. Da mener i avhør eller i pratet og stått på i retten. For hver og en av disse søppel-gutta finnes det kopier av avhør, etterforskningspapirer eller rettspapirer som helt klart svart på hvitt forteller at alle som en av dem er små tyster-rotter og bløffere.

Av hensyn til de personene det gjelder. er den opprinnelige meldingen lett skrevet om. Meldingen har ligget ute siden 8. mai i år.

Politiet gjør ingenting


Av hensyn til de navngitte velger Neste Klikk å ikke opplyse om hvilket nettsted dette gjelder.

- Det er ikke så mye vi kan gjøre med sånne nettsteder, blant annet fordi Internett er et åpent medium. Så lenge politiet ikke mottar noen anmeldelse, så skjer det ikke så veldig mye, sier Audun Larsen i Kripos til Neste Klikk, som ikke kunne si om Kripos kjenner til nettstedet.

Også Datatilsynet står maktesløse:

- Datatilsynet kan ikke gjøre noe. Nettstedet må anmeldes, og så er det opp til politiet. Politiet har vanligvis ikke prioritert sånne saker, sier Ove Skåra i Datatilsynet.

Neste Klikk har prøvd å komme i kontakt med de som driver nettstedet, men de svarer ikke til tross for gjentatte henvendelser.

Artikkelen er oppdatert 22. november kl. 16.50. Følgende er rettet opp: teksten fra nettstedet er lett skrevet om av hensyn til personene som nevnes på nettstedet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus