– Russisk politi oppklarer saker med tortur

I store deler av Russland bruker politiet elektriske sjokk, kvelning og slag med batonger, bøker, fylte flasker og knyttnever for å presse mistenkte til å tilstå forbrytelser, heter det i en fersk rap

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amnesty har også snakket med tidligere fanger som forteller at politiet har et eget rom for voldtekter. Det er utstyrt med et metallbord og remmer som kan festes rundt bein og armer.

- Politiet bruker tortur i fengsler over hele landet, sier Nicola Duckworth, som er leder for Amnesty i Europa og Sentral-Asia.

100 saker


Russiske organisasjoner skal ha funnet bevis for over 100 tilfeller av tortur etter å ha undersøkt bare elleve av Russlands 89 regioner, ifølge Amnesty. Dette til tross for at Nord-Kaukasus er utelatt, et konfliktfylt område hvor tortur trolig blir brukt i enda større omfang.

- All form for tortur og mishandling er utvetydig forbudt i alle tilfeller ifølge internasjonale menneskerettsbestemmelser, fremholder Duckworth.

I rapporten har en rekke personer fortalt sine historier, og på bakgrunn av disse mener Amnesty å ha avdekket et særskilt mønster: Advokater er ikke til stede når de mistenkte blir avhørt, slektninger blir ikke informert om pågripelsen, og torturen blir enten utført av politimenn eller av andre fanger på oppdrag fra politiet. Personene blir deretter nektet tilsyn fra uavhengige leger.

Sikrer forfremmelse


Amnesty mener at bruken av tortur både skyldes manglende opplæring samt dårlig lønn og arbeidsforhold. Den enkleste måten å bli forfremmet på er å oppklare så mange forbrytelser som mulig. Dermed er det fristende å presse fram en tilståelse med tortur, noe politimennene som oftest kan gjøre uten å risikere straff.

Amnesty påpeker at Russland nylig utsatte et besøk fra FNs spesialrapportør for torturspørsmål på kort varsel fordi man ikke var enige om betingelsene for besøket.

Da Russland søkte om å bli med i FNs menneskerettsråd, la imidlertid russiske myndigheter stor vekt på sitt aktive samarbeid med FN når det gjelder tortur.

Amnesty ber russiske myndigheter om å tillate uvarslede inspeksjoner overalt hvor det holdes fanger. Organisasjonen mener også at politifolk bør få bedre opplæring, særlig når det gjelder menneskerettigheter. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus