Filmklikk: Blodig jul

Tre fine, oppbyggelige julefilmer innleder snart adventstiden på norske kinoer. Filmklikk tipser i stedet om blodige, nedbrytende og blasfemiske julefilmer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den norske klassikeren «Reisen til Julestjernen» (1976) klorer seg opp på kino i år som i fjor, og nok en gang forsvinner prinsesse Gulltopp ut i skogen selve julenatten for å finne julestjernen.

Den svenske barnefilmen «Et lite juleeventyr» (1999) har også gått på kino før, og handler om vesle Ina som mister sin kjære teddybjørn NoNoo på t-banen, men julen er tiden for mirakler…

Foto: SF NorgeFoto: SF Norge

Bibeldramatiseringen «Veien til Betlehem» forteller om Maria og Josefs strabasiøse reise for drøyt 2000 år siden, og har fine folk som Keisha Castle-Hughes fra «Whale Rider» og Shoreh Aghdashloo fra «House of Sand and Fog» på rollelista.

Alle disse filmene settes opp 1. desember, og alle setter de seg fore å sette deg i varm og oppløftende julestemning. I reklameteksten for «Et lite juleeventyr» hevdes det sågar at «alle gode julefilmer bør ha en lykkelig slutt».

Tja…

Avreagering i advent

Jeg er på ingen måte julehater, men kan av og til få den anstrengte julete koseligheten litt opp i halsen.

Ikke minst har jeg sett min dose av hjertevarme julefilmer, som gjerne avrundes med familieidyll foran knitrende peis. Filmer der barn har tindrende øyne, frostrøde kinn og er salig fornøyde bare de får en kjeks og en klem til jul.

For dem som trenger avreagering fra idyllpropaganda og julestress finnes det heldigvis en stor bunke med filmatisk julehorror og skamløs julesatire å kose seg med i adventstiden. Her er noen tips:

«Lois Lane» i juleslasher

Foto: Warner Home VideoFoto: Warner Home Video

«Black Christmas» (1974) er en litt bortglemt skrekklassiker som kan sees hele året. Den tar oss med til et knirkende studenthus for piker, som rett før jul blir terrorisert med skremmende telefonoppringninger.

Her er det mye creepy kameraføring og fin, guffen stemning. Du får også se en yngre og røffere Margot Kidder, som siden ble kjent som Lois Lane gjennom fire «Superman»-filmer.

Regissøren Bob Clark lagde for øvrig også den langt mildere, men ustyrtelig morsomme juleklassikeren «A Christmas Story» (1983). Den handler om vesle Ralphie som ønsker seg et Red Rider BB lekegevær til jul, men alle - inkludert julenissen - sier at han bare kommer til å skyte ut et øye.

Nissefar blir psycho

Foto: TriStar PicturesFoto: TriStar Pictures

En annen juleslasher er «Silent Night, Deadly Night» (1984), der en traumatisert tenåring kler seg ut som julenissen og begynner å drepe folk på kreativt vis.

Bestefaren (Will Hare) har en rekke herlige replikker som minner oss om hvor skremmende julemystikken kan være for de små:

- Santy Claus only brings presents to them that's been good all year. All the other ones, all the naughty ones, he punishes! What about you, boy? You been good all year?

«Silent Night, Deadly Night» fikk en håndfull oppfølgere, men det holder nok å se originalen.

Skrekkfilmen «Christmas Evil» (1980) er også kjent under navnet «You Better Watch Out» og plottet minner mye om «Silent Night, Deadly Night».

Foto: Reel Media InternationalFoto: Reel Media International

En gutt som elsker julen blir kraftig satt ut når han ser moren ha seg med nissen. Som voksen lekefabrikant irriterer han seg stadig mer over kommersialismen og folks kynisme overfor høytiden. Til slutt kler han seg ut som nissefar og begir seg ut i nabolaget. Han vet hvem som har vært snille og hvem som har vært slemme…

Den britiske filmen «Don't Open Till Christmas» (1984) har ingen psychonisse på drapsturné, men derimot en psycho som dreper alle nisser han kommer over. En fin liten adventsfilm med prostitusjon, kastrering, mentale lidelser og alt annet som hører høytiden til.

En enda mer «erotisk» nisseslasher av ferskere dato er «Santa Claws» (1996), som du enten bør være veldig horrorinteressert, veldig frustrert over julen eller veldig underernært på pupper for å orke å se.

Glade jul, gale jul

De som søker kosefrie julefilmer uten altfor mye blod og gørr, kan heller nyte den animerte musikalen «Et førjulsmareritt» (1993), der Halloween-kongen Jack Skellington kidnapper nissen og forsøker å lage tradisjonelle jul i Halloween-town uten særlig hell.

Filmen er basert på et dikt av Tim Burton, som ble inspirert da han så hvordan skumle Halloween-varer ble byttet ut med koselige juleprodukter i butikkvinduene.

I «Bad Santa» (2003) svetter en kjøpesenternisse (Billy Bob Thornton) seg gjennom adventstiden med fyll, tjuveri og analsex med tykke damer. Det antas at filmen har den uoffisielle rekorden for ordet «f**k» i en julefilm. (Opptellingene varierer mellom 147 og 170.)

Foto: 20th Century-Fox Film CorporationFoto: 20th Century-Fox Film Corporation

De som har sans for filmene om familien Griswolds mislykkede eskapader kan jo sjekke ut deres «Christmas Vacation» / «Hjelp, det er juleferie» (1989), der familieoverhodet Clark (Chevy Chase) satser alt på å arrangere en perfekt og tradisjonsrik familiejul. Han får det ikke helt til.

Som en bonus til dem som har orket å henge med så langt har jeg spart «The Spirit of Christmas» (1995) til slutt. Denne svært så politisk ukorrekte snutten - der Julenissen og Jesus tar et voldelig oppgjør for å avgjøre hvem som er julens herre - ga startskuddet for hele fenomenet «South Park».

Trey Parker og Matt Stone lagde den i sin tid som et animert julekort Fox-sjefen Brian Graden kunne sende ut til kontakter og venner. Graden våget ikke sende den ut til alle, men mange sendte den videre, og snutten slo så godt an at opphavsmennene fikk tilbud om å lage en tv-serie basert på de samme karakterene.

Se filmen i sin helhet ved å klikke på tittelen og kjenn etter om du kommer i julestemning.

(Parker og Stone lagde for øvrig en annen kortfilm med samme navn tre år tidligere, der man også kan kjenne igjen tidlige versjoner av gutta fra «South Park». I den filmen bygger de en snømann som våkner til liv og terroriserer byen.)

Trenger du flere titler for å fordrive advent og høytid med, finner du en temmelig lang julefilmliste her.

Har du kommentarer, spørsmål eller tips om julefilmer utenom allfarvei så ikke nøl med å maile meg på ingvald@startsiden.no, eller tast inn en kommentar nedenfor.

Ukas trailer:

«Black Christmas»

Foto: MGMFoto: MGM

Glen Morgan («Final Destination», «Willard») har laget en remake av ovennevnte juleslasher med Katie Cassidy («LOST», When a Stranger Calls») og Michelle Trachtenberg («Buffy the Vampire Slayer») i ledende roller. Andrea Martin, som spiller husoverhodet, var for øvrig også med i originalen.

Det er ikke den remaken som har stått øverst på min ønskeliste denne julen, men stemmegiverne på www.worstpreviews.com virker entusiastiske, så hvorfor ikke.

Filmen har verdenspremiere 1. juledag. You better watch out…

Ukas filmsite:

«South Park Studio»

Siden jeg har nevnt «South Park» og «The Spirit of Christmas», kan jeg ikke dy meg for å anbefale denne karaktergeneratoren som ukas filmsite, selv om fenomenet jo for det meste holder seg til tv-mediet.

Jeg laget en alternativ nisse for anledningen, men langt morsommere er det jo å lage versjoner av familie, venner, eller kjendiser man misliker. Det kan bli skremmende likt hvis du gjør deg litt flid. Billig, barnslig moro.

Flash-generatoren tillater dessverre ikke at du lagrer kunstverkene, men du kan jo ta en skjermdropp og beskjære (spør en datakyndig, hvis du ikke får det til, eller send meg en mail).

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus