Mot atom-kompromiss om Iran

Konflikten om Irans atom-program kan denne uken få en midlertidig løsning. Ved å utsette behandlingen av det omstridte tungtvannsanlegget i Arak, kan IAEA unngå intern splittelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

IAEA skal gå nye runder om Iran. Her er landets president, Mahmoud Ahmadinejad, ved stridens kjerne, tungvannsanlegget i Arak tidligere i høst. Foto: REUTERS/ISNAIAEA skal gå nye runder om Iran. Her er landets president, Mahmoud Ahmadinejad, ved stridens kjerne, tungvannsanlegget i Arak tidligere i høst. Foto: REUTERS/ISNA

Torsdag og fredag denne uken møtes de 35 landene som utgjør styret i det internasjonale atomenergibyrå (IAEA) i Wien. I de siste dagene har det blitt jobbet intenst for å unngå en avstemning og dermed også åpen uenighet om organisasjonens håndtering av Irans kjernefysiske prosjekt.

Norges representant i dette innflytelsesrike forum er ekspedisjonssjef Kåre R. Aas i utenriksdepartementet (UD).

- Det kan bli en løsning ved at dette utsettes i tid, lyder hans vurdering mandag formiddag.

I et internt notat om det kommende styremøtet, som Neste Klikk er gitt innsyn i, skisserer UDs saksbehandlere de ulike synspunktene i organisasjonen som har 143 medlemsland.

Konfliktens kjerne er Irans tungtvannsanlegg i Arak. I utgangspunktet ønsker IAEAs sekretariat at deres faglige bistand til Iran skal fortsette, mens atommaktene USA, Frankrike og Storbritannia motsetter seg dette. De tre statene ønsket også en gjennomgang av «alle sider» ved IAEAs faglige bistand til Iran.

Disse synspunktene har åpenbart liten grobunn i Iran og en del andre land. Men også EU-land som Sverige og Nederland mener de tre stormaktene går for langt i sine krav overfor styresmaktene i Teheran. En grunn er at Iran er fullverdig medlem i organisasjonen som i 2005 fikk Nobels fredspris. Dermed har landet rett til faglig bistand fra IAEA.

Hvis organisasjonen sier nei til dette frykter Norge for økt polarisering omkring Iran-spørsmålet. I UDs interne bakgrunnsnotat advares det også mot å stanse deler av atomprogrammet til Iran, fordi dette kunne «misbrukes propagandamessig ved at iranske myndigheter vil hevde at man står over et nytt bevis på at Iran nektes retten til å høste fordelene av sivil kjernefysisk teknologi».

Ekspedisjonssjef Aas understreker at forhandlingene stadig pågår, men tre dager før møtet starter tror han at EU-landene vil klare å komme fram til en felles holdning, noe som vil øke sjansen for et kompromiss i atomenergibyrået.

At IAEA etter tre års arbeid ikke kan fastslå om Irans atomaktiviteter har sivil karakter eller ikke, blir derimot beklaget. IAEAs rapport fra forrige uke «inneholder lite nytt», heter det i UDs interne vurdering.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus