Kirkemøtet går inn for å skille kirke og stat

Et flertall på 63 av Kirkemøtets medlemmer vedtok lørdag kveld å gå inn for at Den norske kirke skal omgjøres til en lovforankret folkekirke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad/Scanpix Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad/Scanpix

Øyer (NTB): Da Kirkemøtet holdt sin avstemning sent lørdag kveld, var det kun 19 medlemmer som stemte for at dagens statskirkeordning skal videreføres, skriver Vårt Land.

Allerede under en prøvevotering fredag ettermiddag gikk det fram at tilslutningen til å avvikle statskirkeordningen var stor. Det endelige vedtaket lørdag innebærer at Den norske kirkes øverste valgte organ vil avvikle det direkte statlige kirkestyre og at de grunnlovsbestemmelsene som hjemler dagens statskirkeordning, foreslås opphevet eller endret.

Kirkeordningen flertallet på Kirkemøtet gir sin støtte til, er en såkalt lovforankret folkekirke. Det er i samsvar med Gjønnesutvalgets flertallsinnstilling.

Forslaget innebærer at det direkte statlige kirkestyret blir avviklet, og at retten til å utnevne blant annet biskoper overføres til kirkelige organer.

En offentlig tilknytning mellom staten og kirken skal ifølge forslaget likevel opprettholdes ved at Den norske kirke gis et særskilt lovgrunnlag, utformet slik at kravet om ikke-diskriminering av andre tros- og livssynssamfunn blir ivaretatt.

(©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus