Gigantspeil kan gjøre Mars beboelig

I en rapport sponset av NASA hevder amerikanske Rigel Woida at flere gigantiske speil i bane rundt Mars kan skape Jord-lignende forhold på deler av den røde planeten. Illustrasjon: Rigel Woida.
I en rapport sponset av NASA hevder amerikanske Rigel Woida at flere gigantiske speil i bane rundt Mars kan skape Jord-lignende forhold på deler av den røde planeten. Illustrasjon: Rigel Woida.

Forskere har lenge drømt om å skape jordlignende forhold på Mars. En amerikansk student mener han har funnet ut hvordan det kan gjøres.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): Forskere og science-fiction-forfattere har lenge drømt om å gjøre Mars om til en beboelig planet. Men for at mennesker engang skal kunne få en permanent bosetning der, må miljøet på den røde planeten endres radikalt.

Denne prosessen kalles terraforming, og går i korte trekk ut på å heve Mars' gjennomsnittstemperatur, sørge for at atmosfærens masse øker, samt gjøre flytende vann tilgjengelig. I tillegg må UV- og kosmisk stråling på overflaten av Mars reduseres.

Å terraforme hele Mars vil ta århundrer og kreve enorme ressurser.

Men nå mener den amerikanske ingeniørstudenten Rigel Woida å ha funnet en annen, og billigere løsning på hvordan man kan gjøre deler av Mars beboelig.

Jordlignende forhold på Mars

Ideen til Rigel Woida går ut på å lage et slags lappeteppe bestående av 300 reflekterende ballonger. Hver av ballongene har en diameter på 150 meter. Side ved side vil disse utgjøre et 1,5 kilometer bredt speil i bane rundt Mars.

Dette speilet vil igjen kunne gi ekstra sollys til én kilometer stor flekk av Mars og heve temperaturen i det opplyste området til rundt 20° c.

I dag ligger den typiske Mars-temperaturen et sted mellom ubehagelige -140° c og -60° c.

- Speilet kan en realitet om tyve år, tror Rigel Woida, som til vanlig studerer ved University of Arizona, USA.- Speilet kan en realitet om tyve år, tror Rigel Woida, som til vanlig studerer ved University of Arizona, USA.

Til Neste Klikk forteller Rigel Woida at speilet vil kunne redusere kostnader og risiko knyttet til bemannede ferder til Mars, samtidig som speilene vil gi ekstra solskinn og energi til fremtidige gjester fra Jorden.

- Forhåpentligvis vil speilene føre til at man også klarer å forandre en liten del av Mars, slik at miljøet blir mer jordlignende og tillater at enkelte planter og vekster også vil kunne overleve, sier Woida.

NASA sponser prosjektet


Det høres kanskje ut som science-fiction. Men så interessante er planene til Arizona-studenten at romfartsorganisasjonen NASA har finansiert prosjektet med 9000 dollar og anbefaler at studenten går videre med ideen.

Woida innrømmer likevel at utfordringene er mange før gigantspeilet kan se solens lys. Både produksjonen av ballongene og det å få montert dem på plass vil være en svært krevende oppgave.

Dersom ballongene ikke designes riktig, vil speilene kunne fokusere farlige ultrafiolette stråler rett ned på overflaten. Mars' tynne atmosfære klarer ikke filtrere disse strålene på samme måte som jordens atmosfære klarer det. Derfor må ballongene kles med stoff som bare reflekterer synlige og infrarøde stråler, forklarer han.

Ingeniørstudenten tror at det vil ta minst tyve år før gigantspeilet vil være en realitet. Det vil si at det vil bli ferdig omtrent samtidig som forskerne ser for seg at mennesker for første gang setter fot på Mars' røde overflate.

Woida anslår at speilprosjektet vil koste rundt 100 millioner dollar, men understreker at reflektoren har potensiale til å spare mye mer penger enn det den vil koste.

Vann essensielt

I mai 2008 skal den NASA-finansierte romsonden Phoenix Mars Lander lande ved Mars' nordpol for å lete etter vann. I motsetning til robotkjøretøyene Spirit og Opportunity vil Phoenix være en stasjonær sonde med en to meter lang leddet arm utstyrt med et kamera og en spade, som skal kunne grave seg ned 50 centimeter på leting etter vann og spor etter liv.

- Phoenix vil gi viktig informasjon om forholdene på Mars, som vil være essensielt for gigantspeilenes videre skjebne.

I dag koster det nesten en million kroner å sende bare 5 kilo med materialer ut fra Jordas gravitasjonsfelt. Men med romspeilet håper Woida at frossent grunnvann på Mars skal kunne smelte og gjøre menneskene på planeten selvforsynte av den livsviktige væsken.

- En av mine største drømmer har vært å dra til Mars. Jeg elsker alt som har med verdensrommet og utforskningen av planetene å gjøre, forteller Woida.

- Derfor håper jeg inderlig at jeg en gang skal kunne være med på en fremtidig ferd til Mars. Og kanskje inspirere mennesker til å sette fot på Mars en gang i fremtiden.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus