Glad laks til tapt marked

USAs straffetoll på norsk fersk laks kan forsvinne etter 15 år. Selv om bransjen gleder seg må de også innse at markedet allerede er tapt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til en yankee-munn? Straffetollen mot fersk norsk laks kan snart forsvinne. Foto: Jon EegTil en yankee-munn? Straffetollen mot fersk norsk laks kan snart forsvinne. Foto: Jon Eeg

I 1991 innførte USA straffetoll på fersk norsk laks. Siden den gang har Norge kranglet med nord-amerikanerne om dette. Nå ser det endelig ut til at antidumpingtiltakene kan forsvinne. I de bilaterale forhandlingene er det nå bevegelse, og de norske fiskerimyndighetene anser prosessen som «positiv».

- Vi er inne i en positiv prosess for å se om anti-dumpingtiltakene kan oppheves, bekrefter avdelingsdirektør Dag Erling Stai i Fiskeridepartementet. Partene er enige om å opprettholde kontakten, og det er nå opp til de norske myndighetene å foreslå til ny møtedato.

Også i FHL som er lakseprodusentenes næringsorganisasjon, ser en med glede på at straffetollen kan forsvinne. Ulike tiltak har de siste femten årene gjort fersk norsk laks minst 25 prosent dyrere for gjennomsnittsamerikaneren.

- Det er prinsippielt viktig å få fjernet den urett som har hengt med oss i femten år, sier direktør for FHL Havbruk, Trond Davidsen.

Ut fra en økonomisk vurdering vil eventuelle lettelser bare være en dråpe i havet for norske produsenter, for de anser allerede markedet som tapt. Da straffetiltakene ble innført var Norge markedsledende, men nå er det chilenske lakseprodusenter som dominerer.

- Rent kommersielt vil det ikke bety så veldig mye, sier en av Norges største lakseeksportører, konserndirektør Ole Eirik Lerøy i Lerøy Seafood Group.

- Men det er bra å få luket bort en urimelig hindring som skulle vært borte for lenge-lenge siden, sier han.

En viss verdi vil det likevel kunne få. Fersk norsk laks kan være interessant for nord-amerikanske familier i perioder hvor chilenerne ikke kan levere.

Men den største verdien ligger nok i at den norske laksens omdømme styrkes. Det kan få effekter for andre bearbeidede produkter som røykt laks, frossen filet og annet. I næringen regner en uansett ikke med at framtiden tilhører hel fersk laks, men ulike videreutviklede fiskeprodukter.

I tillegg kan en oppheving av antidumpingtiltakene få betydning i framtiden.

- Det kan med andre ord bli verre å bruke dette våpenet, tror FHL-direktør Davidsen.

Økonomisk betyr laksenæringen mye. I forrige uke ble det alt i alt eksportert 9748 tonn fersk laks fra norske produsenter til kr 27,02 pr kilo, det vil si mer enn 263 millioner kroner.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus