Nei til lønn for strevet

Det har vært en hektisk uke i riksmediedammen. Regjeringens kamp mot andres lønn og for en fortsatt stilltiende nedleggelse av forvaret har preget nyhetsuken. Dette kommer selvsagt i tillegg til sex o

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Andreas Andersen er blogger i Neste Klikk og oppsummerer her nyhetsuken.Andreas Andersen er blogger i Neste Klikk og oppsummerer her nyhetsuken.

Denne uken i riksmediene er en tjeneste for deg som har ligget i koma, eller vært opptatt på andre måter.

Her er noen av ukens nyhetssaker:

Mandag:

Dagbladet kan kline til med to saftige sexhistorier, til tross for at det ikke er fredag. Den første saken er egentlig fra Agderposten, som kan melde at en kvinnelig psykolog har malt nakenbilder av en tidligere pasient - nå venninne. De to har også feriert sammen med psykologens samboer. Nå mister psykologen løyva fordi psykologer ikke har lov til å være venninne med tidligere klienter. Den andre saken er egentlig fra svenske Expressen, som kan melde at en kvinne klippet av mannens penis fordi han hadde vært utro. Paret er nå vel forlikt, penisen påsydd og de ønsker seg flere barn. Det er ikke uklart om penisen fungerer 100 prosent etter avklippingen, for i tillegg til mye annet snodig og privat opplyses det også om det i artikkelen.

Forøvrig opplyser Dagbladet også om at hunden Loppa er verdens lydigste.

Tirsdag:

Avisene klinker til med mye interessant omtale av regjeringen med LO-leder Gerd Liv Valla i spissen. Valla varsler at det neste tariffoppgjøret for et stort antall av landets bedrifter blir vanskelig ettersom noen titalls toppledere i børsnoterte selskap hjerteløst har takket ja til opsjonsgavepakker fra eierne i selskapene de leder. Det er likevel uklart om lønnsoppgjøret ville blitt en dans på roser dersom også disse topplederne bare hadde hatt fast gasje, slik situasjonen er for majoriteten av bedriftslederne lønnsoppgjøret omfatter. Det er også uklart om de aktuelle opsjonsbandittene nå angrer alle millionene bittert.
Samtidig mener justisminister Storberget at den beste måten å få bukt med vold mot barn i de tusen hjem er å starte en storstilt angivertjeneste blant alle landets naboer. I ukarakteristisk amerikansk stil sier ministeren at «vi trenger en folkebevegelse mot denne terroren på hjemmebane». Det er likevel uklart hvor alle de tause tilhengerne av vold mot barn, som nå ganske sikkert vil ta skjeen i en annen hånd, kan melde fra om kritikkverdige forhold begått av naboer og andre de ikke liker trynet på.

Landbruksminister Riis-Johansen er politianmeldt for å ha råkjørt med traktor og skremt en ung jente på hest. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIXLandbruksminister Riis-Johansen er politianmeldt for å ha råkjørt med traktor og skremt en ung jente på hest. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX

Forøvrig kom det frem at landbruksminister Riis-Johansen er politianmeldt for å ha råkjørt med traktor og skremt en ung jente på hest.

Onsdag:

Forsvarssjefen er under ild etter å ha sagt hva han mener om budsjettene forsvaret får tildelt og foreslått å kutte flyplasser og militærleire i Nord. Avisen Nordlys har snakket med «sentrale regjeringskilder» som nå mener regjeringen må starte arbeidet for å finne ny forsvarsminister. «Sentrale rødgrønne forsvarspolitikere» som Bendiks Harald Arnesen (Ap Troms) benytter ikke overraskende regionvokteren Nordlys til å klø rødgrønne velgere nordpå med salte og sinte nordnorske kommentarer og bruse litt med flertallsmaktmusklene. Litt senere på dagen sa imidlertid Statsminister Stoltenberg i Stortinget at forsvarssjefen sitter trygt. Det er foreløpig uklart om det er Nordlys eller Arnesen som i etterkant bør gå i seg selv.

Torsdag:

Dagbladet kan melde at finansminister Halvorsen synes ingen ledere i selskaper hvor staten er storeier bør tjene mer enn statsministeren. Bakgrunnen for uttalelsen er bonusutbetalinger til ledere i Telenor og andre statseide selskaper som har hatt en rivende utvikling på børsen. «Hvis de skal tjene mer enn Jens må de begrunne hvorfor de har en mer ansvarsfull jobb enn statsministeren,» skriver Dagbladet at finansministeren har sagt. Det er er uklart hvorfor finansministeren ikke mener at Kongen er mer naturlig å sammenligne seg med ettersom det er han som er landets konstitusjonelle overhode.

En annen uklarhet er hvorfor statsministeren ikke kan sette opp sin lønn, istedenfor at andre ledere må sette sin lønn ned . SV kunne for eksempel kalt det «et skikkelig løft» for offentlig sektor, hvor mange tapre og uselviske samfunnsbyggere «har blitt urettferdig akterutseilt i lønnsutviklingen». I løpet av dagen renner det inn eksempler på statlige og halvstatlige ledere som tjener mer enn statsministeren, deriblant en rekke byråkrater i regjeringsapparatet, Norges Bank, Folketrygdfondet og NRK. På bakgrunn av finansministerens utspill er det for eksempel uklart hvorvidt statsminister Stoltenbergs gamle kompis Rune Bjerke nå må reforhandle sin lønnsavtale på 4,2 millioner med det delstatlige DnB NOR-konsernet, hvor han straks tår til som konsernsjef.

Samtidig kan Aftenposten melde at konsernsjef Lund i det statskontrollerte Statoil nettopp har fått en lønnspakke som kan bli verdt 33 millioner kroner over tre år . Lunds grunnlønn er 4,7 millioner kroner. Styreleder Lindbæk sier til Aftenposten at Statoil måtte gjøre noe med sine lønnsprogrammer, fordi selskapet ikke lenger klarte å tiltrekke seg de beste folkene.

For øvrig påpeker tidligere SV-topp Paul Chaffey overfor Dagens Næringsliv at SV vingler og ikke viser sitt sanne sosialistiske ansikt i regjeringen.

Fredag:

Finansminister Halvorsen tror ikke noen norske ledere ville fått bedre betalt ved å dra til et annet land, og at argumentet om konkurransedyktige betingelser er overdrevne. Likevel mener hun at hennes egen ansettelse av Folketrygdfond-direktør Svarva med høyere lønn enn statsministeren var helt riktig. «Folketrygdfondet er viktig. Det var viktig å ha en lønn hvor vi kunne konkurrere om en meget god kandidat,» sier Halvorsen til Dagens Næringsliv. Det er uklart om finansministeren mener vi skal ta den første, den siste eller ingen av uttalelsene alvorlig.

Samtidig melder tidligere Ap-minister Bakke, nå Klassekampen-spaltist og styreleder i NRK, til Dagens Næringsliv at det ikke er aktuelt å legge et tak på lønnen til den nye kringkastningssjefen han er i ferd med å lokke til seg. Det er likevel uklart om den åpenbart økende forståelsen for markedskreftene på den politiske venstresiden vil føre til at venstrepolitikere etter hvert kan tilgi Paul Chaffey for hans personlige oppgjør med SV i Dagens Næringsliv torsdag.

Forøvrig kan Dagbladet melde at det er slutt på sex-annonsene i avisen.

Det er uklart om dette innebærer færre eller flere artikler om sex i avisen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus