Regjeringen kritisk til Afghanistan-innsats

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge er sterkt kritisk til den internasjonale innsatsen for å skape fred og utvikling i Afghanistan.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norske soldater i utkanten av landsbyen Kateh Qala i Nord-Afghanistan. Foto: Heiko Junge / SCANPIXNorske soldater i utkanten av landsbyen Kateh Qala i Nord-Afghanistan. Foto: Heiko Junge / SCANPIX

- Det internasjonale samfunnet har i Afghanistan trolig satt ny rekord i manglende helhetstenkning, sier statssekretær Espen Barth Eide (Ap) i Forsvarsdepartementet til Klassekampen.

- Det mangler en overordnet politisk strategi for utvikling av Afghanistan, som valget av militære virkemidlene må underordnes, mener Barth Eide.

Han avviser at regjeringen er under press fra NATO om å sende spesialstyrker til landet.

- NATO vet og verdsetter at Norge er blant de store bidragsyterne, og jeg reagerer sterkt mot dem som skaper inntrykk av at vi ikke gjør vår del av den militære jobben. Vi har ingenting å skamme oss over, sier Barth Eide.

Statssekretær Anne Stenhammer (SV) i Utenriksdepartementet etterlyser også større fokus på utvikling og gjenoppbygging i Afghanistan.

- Det er stor sløsing med ressurser og dårlig oversikt. Store deler av utviklingsmidlene blir liggende ubrukt i giverlandene, og samordningen er altfor svak. Vi ønsker at FN skal sørge for mest mulig av samordningen av den sivile innsatsen, men FNs rolle i Afghanistan er svak og utydelig, sier Stenhammer.

Norges utviklingsstøtte til Afghanistan vil trolig komme opp i rundt 450 millioner kroner i 2007, mens de norske soldatene i landet trolig vil koste Forsvarsdepartementet 515 millioner kroner.

Barth Eide, Stenhammer og statssekretær Bård Vegar Solhjell (SV) ved Statsministerens kontor reiser neste uke til Afghanistan for å se nærmere på utviklingen i Afghanistan, skriver Klassekampen. (©NTB)