Tsunamivarsel i Japan og Russland

Japanske myndigheter har sendt ut tsunamivarsel for det nordlige Japan og kyststrøk øst i Russland. Varselet kommer etter et kraftig jordskjelv i Stillehavet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Illustrasjonsbilde. Foto: Lise Åserud / SCANPIX.Illustrasjonsbilde. Foto: Lise Åserud / SCANPIX.

Skjelvet onsdag hadde sitt episenter nær øygruppen Kurilene og ble målt til 8,1 på Richters skala. Tsunamivarselet onsdag gjaldt i første rekke Hokkaido, som er den nordligste av Japans hovedøyer.

Japans meteorologiske institutt oppfordret innbyggere i kyststrøk til å søke opp i høyereliggende områder. Bølger på opp til to meters høyde var ventet å ramme kysten av Hokkaido og Kurilene, het det i varselet.

USAs senter for tsunamivarsel ville ikke bekrefte meldingen om at kjempebølger var på vei mot de to områdene. - Det er ikke fastslått at noen tsunami har oppstått, frykten for dette bygger bare på styrken i jordskjelvet, het det i en kunngjøring fra senteret.

Russland og Japan strides om råderetten over Kurilene, som Japan kaller Chisima-øyene. I romjulen 2004 omkom rundt 230.000 mennesker da et jordskjelv i havet utløste en tsunamikatastrofe i det sørlige Asia. (©NTB)

Personvernpolicy