Skriver på overtid

Artikkelen fortsetter under annonsen

Professor Rune Slagstad har arbeidet fire år på overtid med en kritisk bok om idretten. Nå etterlyser de som betaler kalaset et manus.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da professor Rune Slagstad i 1998 presenterte sitt verk Da professor Rune Slagstad i 1998 presenterte sitt verk "De nasjonale strateger" satt samfunnstopper som Jens Chr.Hauge, professor dr. juris. Johs. Andenæs og Telenors Tormod Hermansen på første benk. Til neste år kommer boken om idrettstrategene. Foto: Jon Eeg, NTB Pluss

Det har nå mer enn syv år siden Kulturdepartementet (KKD) ga klarsignal til å finansiere professor Rune Slagstads analyse av idrettens posisjon i Norge. Året før hadde den kjente akademikeren lansert sin kritikerroste bok «De nasjonale strateger».

Etter fire års tilleggstid og 1,1 millioner i ekstra premie, er det nå klart at professoren ikke helt overholder det olympiske idealet «hurtigst». For både i departementet og hos Forlaget Pax, som er Slagstads forlegger, går en nå og venter på et bokutkast.

- Nei, vi har ikke sett noe manus, for å si det sånn, sier forlagssjef Astrid de Vibe og ler. Hun håper at noe kan materialisere seg i løpet av 2007.

Og for få uker siden sendte også KKD en purring på manus, for etter sin kontrakt med forfatteren, har de, som finansieringskilde, rett til å se verket før publisering.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da hadde byråkratene allerede to ganger tidligere etterspurt manus, og Slagstad hadde også i eget brev til KKD 24. februar bedyret at han satt på «et større råmanus, som i løpet av 2006 blir ferdiggjort til utgivelse». Men ennå har ingen sider av boken blitt vist fram.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Boken kommer neste høst. Den har fått et større format enn opprinnelig planlagt, forklarer professor Rune Slagstad Neste klikk.

En medvirkende årsak til forsinkelsen er en sykkelulykke som satte professoren utenfor skrivearbeidet i en periode. Han har nå i eget brev opplyst KKD om årsakene til forsinkelsen.

Slagstad beskriver også arbeidet med Idrettens strateger som «et større verk» og minner om at Jens Arup Seip brukte førti år på sitt verk om «Broch og hans samtid».

- Så langt vil det ikke gå med meg, men det er jo ikke bare å trykke på en knapp og så kommer det ut et ferdig verk. Dette er min viktigste studie ved siden av «De nasjonale strateger», sier han med henvisning til bokens forløper fra 1998.

Det var etter en søknad som ble levert før tusenårsskiftet, at Slagstad fikk tre år - og 2,5 millioner kroner - til å videreutvikle tesen om arbeiderpartistaten som venstrestatens fortsettelse. Han ville da særlig studere idrettens rolle i utviklingen av denne staten.

For tre år siden ble prosjektet utvidet med to ekstra år og idehistorikeren fikk da en tilleggsbevilgning på 1,1 millioner fra myndighetene. Siden prosjektet startet og inntil 2005 hevet Slagstad opp mot 600.000,- i årlig lønn fra KKD for sin innsats. Hvem som skal betale for hans to siste års skrivearbeider er derimot ennå ikke avklart, men Institutt for samfunnsforskning (ISF) har antydet at de vil dekke deler av det.

Da det høsten 1999 ble kjent at Slagstad skulle skrive et større verk om idrettens rolle i norsk samfunnsbygging, utløste det store forventninger. Daværende kulturminister Anne Enger (også Lahnstein på det tidspunkt), fikk æren av å avfyre startpistolen for arbeidet. Nå skulle ikke idretten lengre være fredet for historikernes blikk og penn, het det.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg prøver å forstå hvilket fenomen sporten er - hvorfor det er et slikt fascinerende fenomen. I dag er den dominerende, men hva er det som for eksempel gjør at fotball-VM samler hele kloden mens det pågår, spør Slagstad.

I sine studier har han ikke funnet noe som tilsier at sporten skulle miste fascinasjonskraft i årene som kommer.

- Nei, jeg tviler jo på det.

Overfor Aftenposten sa professoren i 1999 at ting ikke helt hang sammen, når daværende statsminister Kjell Magne Bondevik den ene dagen kunne opprette en verdikomisjon mens han neste dag gikk «hånd i hånd med Kjell Inge Røkke til innvielsesseremonien på Molde stadion».

I tiden etter at KKD ga tilsagn på finansiering, har Slagstad - alene eller med andre - publisert fire andre bøker på PAX Forlag: Rettens ironi (2001), Dannelsens forvandlinger (2003), Utvalgte polemikker (2005) og Kunnskapens hus (2000, og ny utvidet versjon i 2006).

Artikkelen fortsetter under annonsen

De fire bøkene kaller han selv for «venstrehåndsarbeider», for hans hovedfokus i denne tiden har vært idretten.

I det planlagte storverket, hvis tittel han ikke vil røpe, starter forfatteren i 1820 med utviklingen av norsk friluftsliv og etableringen av Den norske Turistforening i 1886. Deretter følger han ulike linjer fram til dagens TV-sport. Turen går også innom både kommersialisering og doping.

I boken lar han seg ikke begrense av nasjonale grenser og opplyser at Rupert Murdochs rolle som global strateg også underkastes nærstudier.

Slagstad utelukker ikke at boken vil vekke debatt når den lanseres.

- Jeg vil jo ikke se bort fra det. Det er jo ikke det som har vært problemet tidligere ...

I den forbindelse er det vel nok å minne om disputten etter at professor Slagstad i 2004 slo fast at sportens fascinasjon måtte søkes i estetikken og at den ga liten innsikt. Da fikk han sterk motbør fra forfatteren Kjartan Fløgstad som med utgangspunkt i fotballklubben Skeid understreket at idrett handler om «å høyra til ein stad, vera ein del av noko».

17.11. - korrigert feil i størrelsen på ekstrabevilgningen fra KKD. Skal ikke være "nesten 2 millioner" som var det reviderte budsjett for 2003 og 2004. Kun 1,125 millioner kom i ekstrabevilgning fra departementet. Vi beklager denne feilen.