- Aldri manglet så mye arbeidskraft

Et fortsatt brennhett arbeidsmarked og problemer med å skaffe arbeidskraft, er blant konklusjonene i NHOs halvårsrapport som ble lagt frem denne uken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske bedrifter opplever vanskeligheter med å få tak i kvalifisert arbeidskraft. Illustrasjonsfoto av betongarbeid (Kilde: NCC).Norske bedrifter opplever vanskeligheter med å få tak i kvalifisert arbeidskraft. Illustrasjonsfoto av betongarbeid (Kilde: NCC).

Det er lenge siden veksten i behovet for arbeidskraft har vært så sterk som nå. I denne NHOs ferske halvårsrapport anslås veksten i samlet sysselsetting til hele 70.000 personer i år og til ytterligere 55.000 personer neste år. 2000 NHO-bedrifter er med i undersøkelsen.

- Det er lenge siden arbeidsløsheten i Norge har vært så lav og den vil falle ytterligere neste år, fastslår NHOs sjeføkonom Tor Steig.

Det kan se ut til at behovet for arbeidskraft øker sterkere enn det er mulig å få dekket. Mens antall ubesatte stillinger tilsvarte fem prosent av sysselsettingen i vårens undersøkelse, rapporterer bedriftene i denne undersøkelsen at antall ubesatte stillinger utgjør 6,6 prosent av sysselsettingen.

Bekrefter Manpowers analyser


Bemanningsselskapet Manpower foretok tidligere i år en undersøkelse som viser muligheter for stigende sysselsetting i samtlige bransjer i årets fjerde kvartal.

De konkluderte med at den den sterke sysselsettingsveksten kombinert med rekordlav arbeidsledighet skaper problemer for næringslivet. Påstanden var at mangel på kvalifisert arbeidskraft medfører at mange bedrifter må si nei til oppdrag og nye kunder.

Sliter med å få tak i kompetente mennesker


At det er mangel på arbeidskraft, bekrefter avdelingsbanksjef Truls Værås i DNB Nor i Trondheim overfor Neste Klikk:

- Det siste året har vi merket at kampen om de dyktige hodene har tilspisset seg. De vi sliter mest med å få tak i, er erfarne folk innenfor bank og finans. I tillegg merker vi at vår egen arbeidsstokk får flere tilbud fra andre steder.

Trenden bekreftes også av distriktssjef Asbjørn Løkse i entreprenørselskapet NCC, som flere ganger har takket nei til oppdrag på grunn av ressurssituasjonen:

- Bare siden sommerferien har vi takket nei til flere store oppdrag. Det er i det hele tatt vanskeligere å få tak i kvalifisert arbeidskraft på de fleste områder i entreprenørbransjen, for eksempel rørleggere og elektrikere. Vi opplever en knapphet i hele landet, og det er vanskelig å holde fremdriften på enkelte områder. Strikken er strukket helt ut, sier Løkse til Neste Klikk.

Personvernpolicy