India og Pakistan inngår sikkerhetsavtale

De gamle fiendene India og Pakistan har blitt enige om å utveksle etterretningsinformasjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kashmir er et av verdens mest urolige områder. Både den indiske og den pakistanske hæren har stasjonert tusenvis av soldater i området. På bildet ser vi indiske soldater i hovedstaden Srinagar. Foto: NTB/AP-arkivfoto.Kashmir er et av verdens mest urolige områder. Både den indiske og den pakistanske hæren har stasjonert tusenvis av soldater i området. På bildet ser vi indiske soldater i hovedstaden Srinagar. Foto: NTB/AP-arkivfoto.

Etterretningsinformasjonen skal deles og koordineres gjennom et eget panel. Målet er å bekjempe terrorisme.

Enigheten ble nådd etter at utenriksminstrene for de atomutrustede naboene tirsdag kom sammen for sine første samtaler på over ett år. Begge parter beskriver samtalene som positive.

Samtalene er et forsøk på å stabilisere forholdet mellom de to landene. Forholdet har ikke alltid har vært like hjertelig og fredssamtaler mellom de to nasjonene stoppet opp etter flere terrorangrep i den indiske byen Mumbai den 11. juli i år. 186 mennesker ble drept og 700 skadet da flere tog ble bombet.

Gruppen Lashkar-e-Qahhar tok på seg ansvaret for bombingen. Terroristorganisasjonen er linket til gruppen den pakistanske gruppen Lashkar-e-Taiba. India har beskyldt pakistanske militære etterretningsorganisasjoner for å ha deltatt i planleggingen av aksjonene. Pakistanske myndigheter har benektet dette.

Ingen enighet om Kashmir


Kashmir utgjør en evig disputt mellom de to landene, men heller ikke denne gangen lyktes de med å komme frem til noen enighet. Begge lands militære tropper i området vil være uforandret fremover.

Islamabad vil at India skal redusere sine tropper i Kashmir, men India sier at prosessen bare kan starte dersom Pakistan gjør rede for sine styrker i området.

De to landene har utkjempet tre kriger om området siden 1947. I 1999 kom det til trefninger mellom de to landenes styrker ved grensen til Kargil-området i den indiskkontrollerte delen av Kashimr, men man klarte å avverge en fjerde krig.

Personvernpolicy