Nasevise menn

Kva får to menn i sin beste alder til å reise til Argentina for å promotere nasene sine?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Elsket og hatet. Omstridt og forfulgt. Møtepunkt for kulturer, gjenstand for sabotasje, sykdom, spionasje, sjalusi, både lokalt og globalt. Og kanskje ikke minst: neglisjert. Bush har en. Osama Bin Laden har en. Kennedy hadde en, Nixon hadde definitivt en. Alle hadde eller har en: Michelangelo, Napoleon, Jesus, Judas, Buddah, Caesar, Brutus, Kleopatra (skal være sikkert og visst), Madonna, Rune Rudberg, Kjell Inge Røkke. Du har en, vi har en.
Vi snakker selvfølgelig om - nesen.

Christian Kjelstrup og Alf Kjetil Walgermo har ei spesiell interesse, nemleg sine eigne - og andre sine - naser. Desse to er saman om eit bokstaveleg talt snusfinurleg prosjekt: Dei har gjeve ut eit eige atlas om nasar. Kvar kjem denne inderlege interessa for andre sine naser frå?

Dei to forfattarane Alf Kjetil og Christian, nase mot nase.Dei to forfattarane Alf Kjetil og Christian, nase mot nase.


I «Neseatlas» har dei to forfattarane verkeleg lagt sjela si i å vidareformidle historikken, eventyr, utsegn og fakta om denne kroppsdelen som dei aller, aller fleste av oss har.

I tillegg tek dei opp spørsmål om identitet, personlegdom og sjølvbiletet vårt, knytt til nasa vår. Dei to har teke prosjektet alvorleg og har vore ute i felten for å dokumentere mangfaldet blant naser. Her finn du alt frå norske kjendisnaser, utsmykka naser, hårete naser, filosofiske naser, gamle naser og elegante divanaser. Men kvifor?

Då eg tok kontakt med Christian og Alf Kjetil, vart eg mildt sagt forbausa. Nokre dagar seinare skulle dei to nemleg reise saman til Argentina for å promotere neseatlaset (!). Slik vart det til at eg denne veka fekk sendt både intervju og eksklusive nasebilete på mail, direkte frå Argentina. Og intervjuet talar for seg sjølv, det...

På nasejakt i Argentina

På biletet ser du Alf og Christian som tar hongi-helsing (New Zealandsk nasehelsing) ved elva som dannar grensa mellom Argentina, Brasil og Paraguay.På biletet ser du Alf og Christian som tar hongi-helsing (New Zealandsk nasehelsing) ved elva som dannar grensa mellom Argentina, Brasil og Paraguay.- Korleis og kvifor kom de opp med ideen om eit eige altlas om naser?


Slik ser eit ekte Neseatlas ut!Slik ser eit ekte Neseatlas ut!

- Det begynte som en parodi på Penis- og Vaginaatlaset. Men etter hvert som vi begynte å grave oss dypere inn nesene, så å si, vokste fascinasjonen og ærefrykten for denne fremstående kroppsdelen. Den skjuler mye, nesen, men neglisjeres ofte til tross for dens sentrale plass i ansiktet.

- Er det naudsynt med eit eige naseatlas?

- Ikke mer nødvendig enn penisatlas og en rekke andre åndsverk. Men nesemisunnelse er kanskje mer utbredt enn penismisunnelse. Hvem har ikke løyet på neselengden? Ikke minst ønsker vi å slå et slag for en nasal kultur. Vi lever i en audiovisuell kultur. For eksempel i nære relasjoner legges det vekt på å være en «god lytter», «å bli sett» eller «ha et godt øye til hverandre». Men få snakker om å ha en god nese for hverandre.

- Kvifor så stort fokus på nasen, kva er spesielt med denne delen av kroppen?

- Den tyske filosofen Immanuel Kant ekskluderte luktesansen fra sin estetikk. Siden har nesen og alt den rommer - snørr, blod, hår - blitt assosiert med noe dyrisk og vulgært. Bærere av spesielle neser har vært samfunnets outsidere. Tenk for eksempel på klovner og hekser.

- Korleis har responsen vore på utgjevinga av «Neseatlas»?

- Overveldende. Det er tydeligvis et latent behov for nesevisdom i folkedypet. Media har hevet seg på: Aftenposten, Dagbladet, NRK radio og TV m.fl. Nå er det knapt en rolig natt å få. Vi vurderer å skaffe hemmelig telefonnummer, og det er nok bare et tidsspørsmål før David Letterman får ferten av oss.

- Eg ser eg har fått tilsendt ei bok frå opplag nr. 2. Kor mange bøker har de gitt ut og kven trur de kjøper boka?

- 3. opplag er i trykken i snusende stund. 1. opplaget var på 34 eksemplarer. (Sannsynligvis et av de laveste førsteopplagene i norsk litteraturhistorie). 2. opplaget var på 200. Vi har tro på å nå 10. opplag til jul. Hvilken jul, vet vi ikke. Ellers vil vi si: Alle som har neser er potensielle kjøpere av boka.

Ekte kjærleik?


- Kven har gjeve ut boka dykkar?

- Vi selv. Vi er to snusfornuftige karer og har gått utenom forlagssystemet: Christian tegnet forsiden og har skrevet, Alf har tatt bilder, en tredje venn har stått for layouten.

- Korleis er det praktisk mogleg å gi ut ei bok om nasar, eg tenkjer på økonomisk støtte og midlar og liknande?

- Her er det viktig å skille snørr og bart. Vi har fatt sponsormidler - fra Otrivin nesespray - men fete på dette blir vi ikke. Kjærligheten til nesen er motivasjonen.

Divanase med kvitvin og pels

- Er bileta av nasene eit representativt utval, eller er det tilfeldig kor mange som har stilt opp? Er alle dei avbilda klar over kva nasene deira blei brukt til, og fekk dei betaling eller godtgjerdsle for å stille nasa si til rådvelde i full offentlegheit?

- Ingen paparazzitakter her! Alle ble spurt og svarte ja. Et fargerikt nesefellesskap preger atlaset. Her finnes neser fra en rekke yrkesgrupper og sosiale lag - fra kjendisneser til «nesen i gata». Nesemodellene fikk ingen godtgjørelse ut over evig ære og nesegrus beundring fra omgivelsene.

Med andre ord: Både sosialt og etniske mangfold, i tillegg til spredning i alder og kjønn, gjenspeiles, via kameralinsen, i nesene som har funnet veien inni denne boken. Innimellom de mange «nesene i gata» finnes også noen kjendisneser.

- Kan dykk nemne ei episode de husker spesielt i dette arbeidet?


- Wenche Foss var gøyal å fotografere. Hun stilte i pels og med hvitvin i glasset klokka 12 på formiddagen. Hun sminker for øvrig nesen hver morgen og legger litt sort på tuppen for å få den til å se kortere ut. Selv kjendiser har med andre ord nesekomplekser.

- Korleis stiller de dykk til nasepynt som dobbar, piercing o.l.?

- Hvis noen kunne installere et Neseatlas i nesen, vil vi uten tvil ha dem som midtsideneser i fjerdeopplaget.

- Store eller små naser, kva kjenneteiknar ei «perfekt» nase?

- Også her gjelder det at det er ikke lengden det kommer an på. Nesen har opp gjennom historien blitt misbrukt til å skille og stigmatisere menneskegrupper på det aller verste. Tenk bare på hvordan nazistene målte jødeneser.

- Oscar Wilde har sagt: «Ingenting er vanskeligere enn å gifte seg med en stor nese». Mens en kiNESEr vi siterer i atlaset, tror han forblir ugift hvis han ikke forstørrer nesen. Med andre ord: Alle neselengder går an. Elsk din nese som deg selv!

Håpar på doktorgrad frå Harvard og naser i Jotunheimen


- Kva forutsetningar har de for å vere ekspertar å naser?

- Ingen. Men vi håper selvsagt å bli æresdoktorer i sosialnasologi ved Oxford eller Harvard.

- Kva forhold har dykk til dykkar eiga nase?

- Avslappet. Vi har dessuten fått et svært nært forhold til hverandres neser etter å ha stukket nesene sammen i så lang tid.

Alf om Christians nese: Sensuelle nesevinger og romersk tilsnitt som signaliserer intellekt og verdighet.

Christian om Alfs nese: Som Besseggen: fryktinngytende, mektig, stolt. Man må nærmest bruke hakke for å forsere den. Et potensielt nasjonalsymbol.

- Vi regner for øvrig med at nesene våre, etter dette, blir hugget ut i fjellet et sted i Jotunheimen, à la USAs presidenter.

Nasekjendisar på TV i Argentina

Naseatlas på Argentinsk TV ...Naseatlas på Argentinsk TV ...


- De er på tur i Argentina, korleis er naseforholda der borte? Kva skiljer norske naser frå desse?

- Det er faktisk mange oppsiktsvekkende neser her. Og oppsiktsvekkende mange neser. Flere er blodige og kjøttfulle, kanskje på grunn av all biffen argentinerne kjører i seg? Men på tangogulvet har vi registrert en del pikante neser i sky.

- Kvifor er de der, er det nasebusiness eller ferie frå naser?

- Fra neser får vi aldri fri. De er overalt. Men vi skal faktisk opptre på argentinsk TV for å promotere neseatlaset. (Det er faktisk helt sant!)

- Kjem det ein oppfølgjar til «Neseatlas»?

- Nå ligger veien åpen for andre atlas: Rompe-, albue-, ganeatlas og kanskje et internasjonalt navleatlas, «Verdens navler»? Christian vurderer dessuten å gi ut et verdensatlas. Men nei, det er nok best å gi seg mens nesen er god.

Hilsen Alf & Christian
:--------------------------)

Tekst: Christian Kjelstrup

(f. 1974) er utdanna litteraturvitar og journalist frå Oxford, St. Petersburg og Oslo. Han er tidlegare restaurantmeldar og litterturkritikar, har laga ei rekkje dokumentarar for NRK P2, og arbeidar som redaktør for norsk skjønnlitteratur i Aschehoug Forlag.

Foto: Alf Kjetil Walgermo

(f. 1977) har studert matematikk, journalistikk og litteraturvitskap. Han har også gitt ut bøkene «Eselhistorier - bakspark fra verdenslitteraturen» (2003) og «Mestermøter. 100 opplevelser av Jesus fra Nasaret» (2006). Til dagleg arbeidar han som kulturjournalist i Vårt Land.


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
09:27 Moxnes: Vi kan ikke særbehandle Lan Marie Berg09:04 Saudi-Arabia vil delta i USA-ledet flåtestyrke09:03 18 reddet fra drukning i sommer08:28 Etter Haaland-showet: – Mål-monsteret med utrolig drømmeløp08:26 Uro på borgerlig side i Oslo etter at Høyre åpnet for samarbeid med MDG07:16 Sp-forslag skaper uro: – Merkelig og absurd07:00 Undersøkelse: Klart flertall for å hente hjem norske barn av IS-foreldre06:56 Zuccarello og Wild tapte på overtid for Dallas06:44 Grensehandelsbutikk stengt – fant ti år gammel mat06:37 Trener-Gjert fnyser av varmeutfordringen i VM06:26 Sentralbanken i New York sprøyter inn milliarder for å holde renta i sjakk06:25 Full togstans ved Skøyen05:58 Dette skjer i dag05:45 Dette skjedde i natt05:36 Netanyahu: Israel trenger en sterk sionistisk regjering05:11 Norsk-tysk studie: Farlig stoff i tre av fire plastprodukter04:42 Mexico ber fransk auksjonshus stoppe kunstsalg04:38 Høyre-ordfører kan miste kjedet på grunn av én stemme04:15 Ingen skadd, ingen pågrepet etter skyting i Oslo04:07 Rusrapport: Vest-Agder- og Oslo-innbyggere sliter mest02:51 Opposisjonspolitiker i Venezuela løslatt02:29 Netanyahus utfordrer vil danne samlingsregjering i Israel02:24 Negotia: Umulig å spå hvor lang Felleskjøpet-streiken blir01:59 Flere migranter i verden01:50 Medier: Saudi-Arabia vil legge fram bevis for at Iran var involvert i angrepene01:30 Vintyv fra Oslo stjal 32 flasker verdt nesten 60.000 på pol i Trondheim01:05 MDG inviterer fagbevegelsen til samtaler00:41 FIVH: 10 millioner ubrukte mobiltelefoner i norske hjem00:35 Høyere valgdeltakelse i Israel23:44 Haaland etter eventyrkvelden: – Hadde vært gøy å være det nye Ajax23:37 Trumps tidligere valgkampleder holdt tett i høring23:35 Schibsted lanserer hjemleveringstjeneste23:33 Barcelona heldige da stjerneskuddet satte rekord23:28 Liverpool-Klopp etter bortesmell: – Det var ikke straffe23:21 Lagerbäck jublet over Haaland-show23:09 Lieberman tar til orde for samlingsregjering i Israel23:06 Straffebom da Chelsea røk i mesterligaåpningen22:48 Ny pågripelse etter tyveri av gulltoalett på Churchills fødested22:12 Flygerforbundet ber statlige selskaper kreve økt flysikkerhet21:49 Haaland herjer i mesterligaen - scoret hattrick før pause21:46 Eksklusjon i FNB blir omgjort21:43 FpU-topp sier han forstår Rajas utspill21:28 Undersøkelse: Nordmenn og saudiarabere er minst bekymret for klimaet21:21 Inter-blemme i mesterligaåpningen21:19 Messi på benken, stjerneskuddet setter Barca-rekord21:18 Spania rykker nærmere nyvalg21:16 Naturfotograf tildeles Forskningsrådets formidlingspris21:09 Netanyahus blokk får ikke flertall i valgdagsmålinger i Israel21:04 Brann i anlegg som lagrer koppervirus20:30 – Jeg ser ingen grunn til at de rikeste skal motta sosialhjelp fra staten20:05 Saudi-Arabia: 50 prosent av den rammede oljeproduksjonen er gjenopptatt19:23 Politiet om ny tyveribølge: – Blir et samfunnsproblem19:03 Prinsesse Ingrid Alexandra avduket nye skulpturer i skulpturparken sin18:54 Regjeringspartiene krangler videre i full offentlighet18:45 Ocean Viking reddet 109 mennesker i Middelhavet18:39 Storbritannia og Tyskland oppfordrer til kollektivt svar på angrepene i Saudi-Arabia18:37 Facebook stenger Netanyahus chatbot på valgdagen18:12 Helgen blir varm i Sør-Norge17:53 Evjen solgt til AZ Alkmaar17:51 Full skadekrise i Citys midtforsvar17:39 Hollywood-kjendis fikk 14 dager - hjemløs kvinne fikk 5 år17:30 Grande avbryter Island-tur17:04 Mystisk misdannelse forundrer tyske leger17:03 Sverige holder tilbake utbetalinger til norsk skogselskap i Afrika17:02 Jordan: Over 150.000 syriske flyktninger har reist hjem17:01 Tunisia: Jussprofessor og fengslet mediemogul videre i presidentvalget17:00 Antall asylsøknader i Europa steg med 25 prosent i juli16:43 Raja avviser at «brun propaganda» var Hitler-referanse16:15 MDG og Venstre i Oslo har hatt en «god samtale»16:14 NRK-sjefen reagerer på statsministerens kritikk av Folkeopplysningen16:07 Ropstad: Interne problemer bør tas internt16:05 42-åring dømt til 17 års fengsel for drap på Hellerud i juni 201715:15 Falsk jomfruolje konfiskert i Italia15:13 Russland med 29 nøytrale utøvere i friidretts-VM15:10 Henrettet i sin egen seng: – Drept fordi hun er asiatisk15:04 Salomonøyene vender Taiwan ryggen14:45 Danske vindmøller satte ny rekord14:31 Jensen om Raja-utspill: – Langt over grensen14:15 Thomas Cook søker konkursbeskyttelse14:14 Far siktet etter gjenopptakelse av barnedødsfall i 201314:13 Ekspertpanel om bioenergi: – Et perverst smutthull13:50 Lagarde godtatt som sentralbanksjef13:50 Tusenvis av laks på rømmen i Sognefjorden13:20 Kronprinsparet tok turen til fjells13:19 «Tuttas» avskjed var ikke planlagt13:19 Ny analyse viser bompengelistenes ekstreme valgtriumf12:51 Redusert straff for Neymar etter VAR-utbrudd12:51 Propanlekkasje fra tankbil stanset12:50 Uføre kan bli fratatt pensjonstillegg12:20 Fransk politi flytter 1.000 mennesker fra leir ved Dunkerque12:19 NOAH anmelder skytingen av binne med unger12:02 Motvilje i USA mot krig med Iran12:00 Politiet har sikret mistenkelig gjenstand i Trollhättan11:46 Raja: Det stinker av Frps retorikk11:45 Prinsesse Märtha Louises Instagram-konto slettet uten hennes samtykke11:25 Apple mener EU-bot er «fullstendig urealistisk»11:25 Ikke klart når folk kan flytte hjem etter jordras11:12 Selvmordsangrep mot valgkampmøte i Afghanistan11:11 Avis: Nok en spiller på vei bort fra Bodø/Glimt11:11 Propanlekkasje i Kristiansund stanset
Siste nytt
09:27PolitikkMoxnes: Vi kan ikke særbehandle Lan Marie Berg09:04VerdenSaudi-Arabia vil delta i USA-ledet flåtestyrke09:03Norge18 reddet fra drukning i sommer08:28SportEtter Haaland-showet: – Mål-monsteret med utrolig drømmeløp08:26PolitikkUro på borgerlig side i Oslo etter at Høyre åpnet for samarbeid med MDG07:16PolitikkSp-forslag skaper uro: – Merkelig og absurd07:00NorgeUndersøkelse: Klart flertall for å hente hjem norske barn av IS-foreldre06:56SportZuccarello og Wild tapte på overtid for Dallas06:44VerdenGrensehandelsbutikk stengt – fant ti år gammel mat06:37SportTrener-Gjert fnyser av varmeutfordringen i VM06:26PengerSentralbanken i New York sprøyter inn milliarder for å holde renta i sjakk06:25NorgeFull togstans ved Skøyen05:58NorgeDette skjer i dag05:45NorgeDette skjedde i natt05:36VerdenNetanyahu: Israel trenger en sterk sionistisk regjering05:11NorgeNorsk-tysk studie: Farlig stoff i tre av fire plastprodukter04:42VerdenMexico ber fransk auksjonshus stoppe kunstsalg04:38PolitikkHøyre-ordfører kan miste kjedet på grunn av én stemme04:15NorgeIngen skadd, ingen pågrepet etter skyting i Oslo04:07Helse og livsstilRusrapport: Vest-Agder- og Oslo-innbyggere sliter mest02:51VerdenOpposisjonspolitiker i Venezuela løslatt02:29VerdenNetanyahus utfordrer vil danne samlingsregjering i Israel02:24PengerNegotia: Umulig å spå hvor lang Felleskjøpet-streiken blir01:59VerdenFlere migranter i verden01:50VerdenMedier: Saudi-Arabia vil legge fram bevis for at Iran var involvert i angrepene01:30NorgeVintyv fra Oslo stjal 32 flasker verdt nesten 60.000 på pol i Trondheim01:05PolitikkMDG inviterer fagbevegelsen til samtaler00:41NorgeFIVH: 10 millioner ubrukte mobiltelefoner i norske hjem00:35VerdenHøyere valgdeltakelse i Israel23:44SportHaaland etter eventyrkvelden: – Hadde vært gøy å være det nye Ajax23:37VerdenTrumps tidligere valgkampleder holdt tett i høring23:35NorgeSchibsted lanserer hjemleveringstjeneste23:33SportBarcelona heldige da stjerneskuddet satte rekord23:28SportLiverpool-Klopp etter bortesmell: – Det var ikke straffe23:21SportLagerbäck jublet over Haaland-show23:09VerdenLieberman tar til orde for samlingsregjering i Israel23:06SportStraffebom da Chelsea røk i mesterligaåpningen22:48VerdenNy pågripelse etter tyveri av gulltoalett på Churchills fødested22:12NorgeFlygerforbundet ber statlige selskaper kreve økt flysikkerhet21:49SportHaaland herjer i mesterligaen - scoret hattrick før pause21:46PolitikkEksklusjon i FNB blir omgjort21:43PolitikkFpU-topp sier han forstår Rajas utspill21:28NorgeUndersøkelse: Nordmenn og saudiarabere er minst bekymret for klimaet21:21SportInter-blemme i mesterligaåpningen21:19SportMessi på benken, stjerneskuddet setter Barca-rekord21:18VerdenSpania rykker nærmere nyvalg21:16NorgeNaturfotograf tildeles Forskningsrådets formidlingspris21:09PolitikkNetanyahus blokk får ikke flertall i valgdagsmålinger i Israel21:04VerdenBrann i anlegg som lagrer koppervirus20:30Norge– Jeg ser ingen grunn til at de rikeste skal motta sosialhjelp fra staten20:05VerdenSaudi-Arabia: 50 prosent av den rammede oljeproduksjonen er gjenopptatt19:23NorgePolitiet om ny tyveribølge: – Blir et samfunnsproblem19:03NorgePrinsesse Ingrid Alexandra avduket nye skulpturer i skulpturparken sin18:54PolitikkRegjeringspartiene krangler videre i full offentlighet18:45VerdenOcean Viking reddet 109 mennesker i Middelhavet18:39VerdenStorbritannia og Tyskland oppfordrer til kollektivt svar på angrepene i Saudi-Arabia18:37VerdenFacebook stenger Netanyahus chatbot på valgdagen18:12NorgeHelgen blir varm i Sør-Norge17:53SportEvjen solgt til AZ Alkmaar17:51SportFull skadekrise i Citys midtforsvar17:39KulturHollywood-kjendis fikk 14 dager - hjemløs kvinne fikk 5 år17:30PolitikkGrande avbryter Island-tur17:04Helse og livsstilMystisk misdannelse forundrer tyske leger17:03NorgeSverige holder tilbake utbetalinger til norsk skogselskap i Afrika17:02VerdenJordan: Over 150.000 syriske flyktninger har reist hjem17:01VerdenTunisia: Jussprofessor og fengslet mediemogul videre i presidentvalget17:00VerdenAntall asylsøknader i Europa steg med 25 prosent i juli16:43PolitikkRaja avviser at «brun propaganda» var Hitler-referanse16:15PolitikkMDG og Venstre i Oslo har hatt en «god samtale»16:14PolitikkNRK-sjefen reagerer på statsministerens kritikk av Folkeopplysningen16:07PolitikkRopstad: Interne problemer bør tas internt16:05Norge42-åring dømt til 17 års fengsel for drap på Hellerud i juni 201715:15Helse og livsstilFalsk jomfruolje konfiskert i Italia15:13SportRussland med 29 nøytrale utøvere i friidretts-VM15:10NorgeHenrettet i sin egen seng: – Drept fordi hun er asiatisk15:04VerdenSalomonøyene vender Taiwan ryggen14:45VerdenDanske vindmøller satte ny rekord14:31PolitikkJensen om Raja-utspill: – Langt over grensen14:15ReiseThomas Cook søker konkursbeskyttelse14:14NorgeFar siktet etter gjenopptakelse av barnedødsfall i 201314:13VerdenEkspertpanel om bioenergi: – Et perverst smutthull13:50PengerLagarde godtatt som sentralbanksjef13:50NorgeTusenvis av laks på rømmen i Sognefjorden13:20KulturKronprinsparet tok turen til fjells13:19Sport«Tuttas» avskjed var ikke planlagt13:19MotorNy analyse viser bompengelistenes ekstreme valgtriumf12:51SportRedusert straff for Neymar etter VAR-utbrudd12:51NorgePropanlekkasje fra tankbil stanset12:50PengerUføre kan bli fratatt pensjonstillegg12:20VerdenFransk politi flytter 1.000 mennesker fra leir ved Dunkerque12:19NorgeNOAH anmelder skytingen av binne med unger12:02VerdenMotvilje i USA mot krig med Iran12:00VerdenPolitiet har sikret mistenkelig gjenstand i Trollhättan11:46PolitikkRaja: Det stinker av Frps retorikk11:45NorgePrinsesse Märtha Louises Instagram-konto slettet uten hennes samtykke11:25PengerApple mener EU-bot er «fullstendig urealistisk»11:25NorgeIkke klart når folk kan flytte hjem etter jordras11:12VerdenSelvmordsangrep mot valgkampmøte i Afghanistan11:11SportAvis: Nok en spiller på vei bort fra Bodø/Glimt11:11NorgePropanlekkasje i Kristiansund stanset
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus