Nasevise menn

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kva får to menn i sin beste alder til å reise til Argentina for å promotere nasene sine?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen


Elsket og hatet. Omstridt og forfulgt. Møtepunkt for kulturer, gjenstand for sabotasje, sykdom, spionasje, sjalusi, både lokalt og globalt. Og kanskje ikke minst: neglisjert. Bush har en. Osama Bin Laden har en. Kennedy hadde en, Nixon hadde definitivt en. Alle hadde eller har en: Michelangelo, Napoleon, Jesus, Judas, Buddah, Caesar, Brutus, Kleopatra (skal være sikkert og visst), Madonna, Rune Rudberg, Kjell Inge Røkke. Du har en, vi har en.
Vi snakker selvfølgelig om - nesen.

Christian Kjelstrup og Alf Kjetil Walgermo har ei spesiell interesse, nemleg sine eigne - og andre sine - naser. Desse to er saman om eit bokstaveleg talt snusfinurleg prosjekt: Dei har gjeve ut eit eige atlas om nasar. Kvar kjem denne inderlege interessa for andre sine naser frå?

Dei to forfattarane Alf Kjetil og Christian, nase mot nase.Dei to forfattarane Alf Kjetil og Christian, nase mot nase.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen


I «Neseatlas» har dei to forfattarane verkeleg lagt sjela si i å vidareformidle historikken, eventyr, utsegn og fakta om denne kroppsdelen som dei aller, aller fleste av oss har.

I tillegg tek dei opp spørsmål om identitet, personlegdom og sjølvbiletet vårt, knytt til nasa vår. Dei to har teke prosjektet alvorleg og har vore ute i felten for å dokumentere mangfaldet blant naser. Her finn du alt frå norske kjendisnaser, utsmykka naser, hårete naser, filosofiske naser, gamle naser og elegante divanaser. Men kvifor?

Då eg tok kontakt med Christian og Alf Kjetil, vart eg mildt sagt forbausa. Nokre dagar seinare skulle dei to nemleg reise saman til Argentina for å promotere neseatlaset (!). Slik vart det til at eg denne veka fekk sendt både intervju og eksklusive nasebilete på mail, direkte frå Argentina. Og intervjuet talar for seg sjølv, det...

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På nasejakt i Argentina

På biletet ser du Alf og Christian som tar hongi-helsing (New Zealandsk nasehelsing) ved elva som dannar grensa mellom Argentina, Brasil og Paraguay.På biletet ser du Alf og Christian som tar hongi-helsing (New Zealandsk nasehelsing) ved elva som dannar grensa mellom Argentina, Brasil og Paraguay.



- Korleis og kvifor kom de opp med ideen om eit eige altlas om naser?


Slik ser eit ekte Neseatlas ut!Slik ser eit ekte Neseatlas ut!

- Det begynte som en parodi på Penis- og Vaginaatlaset. Men etter hvert som vi begynte å grave oss dypere inn nesene, så å si, vokste fascinasjonen og ærefrykten for denne fremstående kroppsdelen. Den skjuler mye, nesen, men neglisjeres ofte til tross for dens sentrale plass i ansiktet.

- Er det naudsynt med eit eige naseatlas?

- Ikke mer nødvendig enn penisatlas og en rekke andre åndsverk. Men nesemisunnelse er kanskje mer utbredt enn penismisunnelse. Hvem har ikke løyet på neselengden? Ikke minst ønsker vi å slå et slag for en nasal kultur. Vi lever i en audiovisuell kultur. For eksempel i nære relasjoner legges det vekt på å være en «god lytter», «å bli sett» eller «ha et godt øye til hverandre». Men få snakker om å ha en god nese for hverandre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Kvifor så stort fokus på nasen, kva er spesielt med denne delen av kroppen?

- Den tyske filosofen Immanuel Kant ekskluderte luktesansen fra sin estetikk. Siden har nesen og alt den rommer - snørr, blod, hår - blitt assosiert med noe dyrisk og vulgært. Bærere av spesielle neser har vært samfunnets outsidere. Tenk for eksempel på klovner og hekser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Korleis har responsen vore på utgjevinga av «Neseatlas»?

- Overveldende. Det er tydeligvis et latent behov for nesevisdom i folkedypet. Media har hevet seg på: Aftenposten, Dagbladet, NRK radio og TV m.fl. Nå er det knapt en rolig natt å få. Vi vurderer å skaffe hemmelig telefonnummer, og det er nok bare et tidsspørsmål før David Letterman får ferten av oss.

- Eg ser eg har fått tilsendt ei bok frå opplag nr. 2. Kor mange bøker har de gitt ut og kven trur de kjøper boka?

Artikkelen fortsetter under annonsen

- 3. opplag er i trykken i snusende stund. 1. opplaget var på 34 eksemplarer. (Sannsynligvis et av de laveste førsteopplagene i norsk litteraturhistorie). 2. opplaget var på 200. Vi har tro på å nå 10. opplag til jul. Hvilken jul, vet vi ikke. Ellers vil vi si: Alle som har neser er potensielle kjøpere av boka.

Ekte kjærleik?


- Kven har gjeve ut boka dykkar?

- Vi selv. Vi er to snusfornuftige karer og har gått utenom forlagssystemet: Christian tegnet forsiden og har skrevet, Alf har tatt bilder, en tredje venn har stått for layouten.

- Korleis er det praktisk mogleg å gi ut ei bok om nasar, eg tenkjer på økonomisk støtte og midlar og liknande?

- Her er det viktig å skille snørr og bart. Vi har fatt sponsormidler - fra Otrivin nesespray - men fete på dette blir vi ikke. Kjærligheten til nesen er motivasjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Divanase med kvitvin og pels

- Er bileta av nasene eit representativt utval, eller er det tilfeldig kor mange som har stilt opp? Er alle dei avbilda klar over kva nasene deira blei brukt til, og fekk dei betaling eller godtgjerdsle for å stille nasa si til rådvelde i full offentlegheit?

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Ingen paparazzitakter her! Alle ble spurt og svarte ja. Et fargerikt nesefellesskap preger atlaset. Her finnes neser fra en rekke yrkesgrupper og sosiale lag - fra kjendisneser til «nesen i gata». Nesemodellene fikk ingen godtgjørelse ut over evig ære og nesegrus beundring fra omgivelsene.

Med andre ord: Både sosialt og etniske mangfold, i tillegg til spredning i alder og kjønn, gjenspeiles, via kameralinsen, i nesene som har funnet veien inni denne boken. Innimellom de mange «nesene i gata» finnes også noen kjendisneser.

- Kan dykk nemne ei episode de husker spesielt i dette arbeidet?


- Wenche Foss var gøyal å fotografere. Hun stilte i pels og med hvitvin i glasset klokka 12 på formiddagen. Hun sminker for øvrig nesen hver morgen og legger litt sort på tuppen for å få den til å se kortere ut. Selv kjendiser har med andre ord nesekomplekser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Korleis stiller de dykk til nasepynt som dobbar, piercing o.l.?

- Hvis noen kunne installere et Neseatlas i nesen, vil vi uten tvil ha dem som midtsideneser i fjerdeopplaget.

- Store eller små naser, kva kjenneteiknar ei «perfekt» nase?

- Også her gjelder det at det er ikke lengden det kommer an på. Nesen har opp gjennom historien blitt misbrukt til å skille og stigmatisere menneskegrupper på det aller verste. Tenk bare på hvordan nazistene målte jødeneser.

- Oscar Wilde har sagt: «Ingenting er vanskeligere enn å gifte seg med en stor nese». Mens en kiNESEr vi siterer i atlaset, tror han forblir ugift hvis han ikke forstørrer nesen. Med andre ord: Alle neselengder går an. Elsk din nese som deg selv!

Artikkelen fortsetter under annonsen

Håpar på doktorgrad frå Harvard og naser i Jotunheimen


- Kva forutsetningar har de for å vere ekspertar å naser?

- Ingen. Men vi håper selvsagt å bli æresdoktorer i sosialnasologi ved Oxford eller Harvard.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Kva forhold har dykk til dykkar eiga nase?

- Avslappet. Vi har dessuten fått et svært nært forhold til hverandres neser etter å ha stukket nesene sammen i så lang tid.

Alf om Christians nese: Sensuelle nesevinger og romersk tilsnitt som signaliserer intellekt og verdighet.

Christian om Alfs nese: Som Besseggen: fryktinngytende, mektig, stolt. Man må nærmest bruke hakke for å forsere den. Et potensielt nasjonalsymbol.

- Vi regner for øvrig med at nesene våre, etter dette, blir hugget ut i fjellet et sted i Jotunheimen, à la USAs presidenter.

Nasekjendisar på TV i Argentina

Naseatlas på Argentinsk TV ...Naseatlas på Argentinsk TV ...


- De er på tur i Argentina, korleis er naseforholda der borte? Kva skiljer norske naser frå desse?

- Det er faktisk mange oppsiktsvekkende neser her. Og oppsiktsvekkende mange neser. Flere er blodige og kjøttfulle, kanskje på grunn av all biffen argentinerne kjører i seg? Men på tangogulvet har vi registrert en del pikante neser i sky.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Kvifor er de der, er det nasebusiness eller ferie frå naser?

- Fra neser får vi aldri fri. De er overalt. Men vi skal faktisk opptre på argentinsk TV for å promotere neseatlaset. (Det er faktisk helt sant!)

- Kjem det ein oppfølgjar til «Neseatlas»?

- Nå ligger veien åpen for andre atlas: Rompe-, albue-, ganeatlas og kanskje et internasjonalt navleatlas, «Verdens navler»? Christian vurderer dessuten å gi ut et verdensatlas. Men nei, det er nok best å gi seg mens nesen er god.

Hilsen Alf & Christian
:--------------------------)

Tekst: Christian Kjelstrup

(f. 1974) er utdanna litteraturvitar og journalist frå Oxford, St. Petersburg og Oslo. Han er tidlegare restaurantmeldar og litterturkritikar, har laga ei rekkje dokumentarar for NRK P2, og arbeidar som redaktør for norsk skjønnlitteratur i Aschehoug Forlag.

Foto: Alf Kjetil Walgermo

(f. 1977) har studert matematikk, journalistikk og litteraturvitskap. Han har også gitt ut bøkene «Eselhistorier - bakspark fra verdenslitteraturen» (2003) og «Mestermøter. 100 opplevelser av Jesus fra Nasaret» (2006). Til dagleg arbeidar han som kulturjournalist i Vårt Land.