Verdensmester i stein saks papir

Artikkelen fortsetter under annonsen

28 år gamle Bob Cooper fra London vant helgens verdensmesterskap i stein saks papir.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

28 år gamle Bob Cooper (t.h.) vant verdensmesterskapet i stein saks papir som ble avholdt i Toronto, canada i helgen. Foto: World RPS Society.28 år gamle Bob Cooper (t.h.) vant verdensmesterskapet i stein saks papir som ble avholdt i Toronto, canada i helgen. Foto: World RPS Society.

Bob Cooper slo ut omlag 500 konkurrenter fra hele verden på veien mot gullmedalje og en pris på 7000 canadiske dollar i helgens verdensmesterskap i stein saks papir.

Nå kan den 28 år gamle engelskmannen smykke seg med tittelen «verdensmester».

- Jeg gikk gjennom omfattende forberedelser, satte meg godt inn i de offisielle stein saks papir-strategiene og studerte de 27 mulige åpningstrekkene før jeg startet, uttalte Cooper da seieren var et faktum.

Ifølge den offisielle stein saks papir-nettsiden ville den nybakte verdensmesteren ikke røpe hva slags strategi han hadde lagt opp til for å gå til topps i det store mesterskapet. Han håper nemlig å kunne forsvare tittelen i neste års VM.

VM i stein saks papir har blitt avholdt årlig siden 2002. Og årets konkurranse i Toronto tiltrakk seg rundt 500 deltagere fra hele verden, deriblant Norge, New Zealand, Australia og England.

Graham Walker, som leder arrangementet, er glad for at seieren i år endelig gikk til Europa:

- Etter fire år med en mester fra Canada, er det gledelig å se at den canadiske dominansen endelig har gitt seg, fortalte Walker, som slett ikke er enig i at arrangementet kan sidestilles med VM i flaks. Han hevder det er mye taktikk og psykologi involvert i stein saks papir. I hvert fall om du ønsker å hevde deg helt i toppen.

For uinnvidde går denne sporten rett og slett ut på at to motstandere velger seg et av tegnene stein, saks eller papir på likt. Vinneren kåres når tegnene er gitt. Papir slår stein, stein slår saks og saks slår papir. Hvis motspillerne viser samme tegn, tas runden på nytt. Spillets enkelhet gjør at det ofte benyttes for å foreta valg eller avgjøre småkonflikter, som en mer avansert form for mynt eller krone.

Stein saks papir-entusiastene er ikke helt sikre på opprinnelsen til spillet, men man antar at det har vært spilt gjennom flere århundrer i Japan.

Den første stein saks papir-klubben ble grunnlagt i England i 1842. I 1918 ble navnet endret fra «The Paper Scissors Stone Club» til World RPS Club for å gjenspeile det økende antallet internasjonale medlemmer. Samme år flyttet også hovedkvarteret fra London til Toronto.

Norsk forbund for stein saks papir ble startet i 2004. Forbundet har som langsiktig mål å få en norsk europamester innen 2008 og verdensmester innen 2010.

Les også:

Stein saks papir - djevel slange vann?
Spill stein saks papir på nett