Vet ikke hvorfor mennesker har kroppshår

Artikkelen fortsetter under annonsen

Menneskenes kroppshår har begrenset betydning i dag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen


Kjell lurte på følgende:
«Hvorfor har menneskene kroppshår?»

Behåringen vi fremdeles har på kroppen, er en etterlevning fra våre forfedre, primatene. Det som er sikkert, er at vi får mindre og mindre hår. Det vi vet, er at tapet av pelsen har skjedd gradvis. Hvorfor det er slik, er ikke forskerne helt enige om. Det har blitt lansert flere ideer og teorier. Problemet er at de ikke klarer å spore tilbake til når denne utviklingen startet.

Ung jente som ordner håret sitt, av Sophie Gengembre Anderson (Kilde: Wikipedia)Ung jente som ordner håret sitt, av Sophie Gengembre Anderson (Kilde: Wikipedia)

Noen forskere mener at menneskets relativt nakne hud har gjort det lettere for oss å kommunisere med hverandre og dermed opprettholde et komplisert sosialt nettverk. Andre mener vi har mistet pelsen fordi et høyere stoffskifte har gjort det vanskeligere for oss å holde kroppen kjølig enn å holde den varm.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Én teori heter Savanne-teorien, som går ut på at mennesket fikk mindre og mindre hår fordi det tilpasset seg livet på de varme savannene. Der det er varmt, er det ofte ikke et pluss med mye pels.

Denne teorien har visstnok ikke særlig stor støtte blant de som forstår seg på slikt.

En rekke kulturelle forskjeller, leveregler og motefenomener dikterer hvordan behåringen skal se ut. Reglene er i svært høy grad formet av tradisjoner, og det er sjelden noen praktisk forklaring på dem.

Nå for tiden skal jo alt barberes, og det finnes vel knapt et område på kroppen hvor høvelen ikke har satt sin fot.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Svarte jeg på spørsmålet ditt, Kjell? Nei, det gjorde jeg ikke. Men det var det beste jeg klarte. Vi vet rett og slett lite om dette.

Kilder:


Illustrert vitenskap
Wikipedia

Denne artikkelen inngår i artikkelserien «Stein hjelper deg» . Jeg hjelper deg med livets små og store mysterier. Lurer du på hvorfor solen er gul eller hvorfor i all verden sjiraffen har så usannsynlig lang hals, er «Stein hjelper deg» redningen. Det finnes ikke dumme spørsmål. Intet spørsmål er for stort, og intet spørsmål er for lite.

Lurer du på noe? Vel, send meg spørsmålet, så skal jeg se hva jeg finner ut. Jeg kan ikke love at alle får svar, men jeg gjør så godt jeg kan. Jeg har dessverre ikke kapasitet til å svare på epost. Send gjerne med et bilde som jeg kan ta med i artikkelen.