På vei inn blant de etablerte

Artikkelen fortsetter under annonsen

Helen Mirren (61) har alltid vært en skuespiller med bein i nesa. Men selv hun var nervøs da hun skulle spille Dronning Elizabeth II. Den kritikerroste The Queen hadde premiere denne helgen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Helen Mirren poserer ved siden av en plakat der hun selv figurerer som dronningen av England. Foto: REUTERS/Lucas Jackson (UNITED STATES)Helen Mirren poserer ved siden av en plakat der hun selv figurerer som dronningen av England. Foto: REUTERS/Lucas Jackson (UNITED STATES)

Av Nils Vermund Gjerstad
og Johannes Bonke

Venezia: Helen Mirren har imponert med sterke roller i filmer som Kokken, tyven, hans kone og hennes elsker (1989), Some Mother's Son (1996), Gosford Park (2001) og Kalenderpikene (2003). Men det ser ut som hennes siste, som Dronning Elizabeth II i The Queen, kan bli den hun huskes best for.

Kritikerne er overbegeistret for hennes tolkning av verdens mest kjente nålevende monark. På filmfestivalen i Venezia fikk hun stående ovasjon for tolkningen, og ble også tildelt prisen som beste kvinnelige hovedrolleinnehaver. Det spekuleres i om rollen omsider gir henne en Oscar.

Opp gjennom årene har Mirren markert seg som kritisk til det etablerte. I 2003 ble hun gjort til Dame av det britiske imperiet, og nå spiller hun den mest kjente representanten for det etablerte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er min store frykt at jeg begynner å bli en del av «the establishment», sier Mirren.

- Jeg mener - det er min oppgave som kunstner å holde en viss avstand til den verdenen. Men ettersom man blir eldre, blir man uunngåelig nok en del av det, siden det er slik den yngre generasjonen oppfatter deg som det.

Helen Mirren var ikke så rent lite nervøs, da hun skulle ta fatt på oppgaven med å spille selveste Dronningen av England.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg skrev et brev til henne på forhånd og ga beskjed om at jeg skulle spille henne i en film. Jeg forsikret også om at jeg skulle gjøre hjemmeleksa mi og fremstille henne så ærlig som mulig.

- Sekretæren hennes sendte meg et svar hvor hun skrev at Dronningen har lest min henvendelse med stor interesse, forteller Mirren

Selv har Mirren møtt Dronningen en gang. Den erfaringen fikk hun bruk for i rolletolkningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det var et veldig kjapt møte, omtrent 20 sekunder, etter en polo-kamp. Sannsynligvis den første og siste polo-kampen jeg har vært på i mitt liv. Sammen med omtrent tusen andre ble jeg invitert til å ta en kopp te med Dronningen. Jeg oppfattet henne som sjarmerende og veldig naturlig. Det var også et inntrykk jeg brukte i The Queen. I en av de første scenene, før Dianas død blir kjent, er hun en ganske avslappet person, med humoristisk sans.

Rollen som Elizabeth II krevde nitidig research og forberedelser fra Helen Mirren.

- Jeg var akkurat ferdig med å spille inn en film i Litauen, og tok noen uker ferie i Sør-Frankrike. I bagasjen hadde jeg en bag full av videoer og biografier om dronning Elizabeth II. Hele dager tilbrakte jeg med å fordype meg i materialet. Det var spesielt en biografi skrevet av Elizabeths barnepasserske, Marion Crawford, jeg bet meg merke i. Den boka var helt uvurderlig for meg, fordi den også viste hvordan hun var før hun ble dronning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå som Mirren har spilt Dronningen, kunne det vel kanskje passe med en mer sexy rolle, som hun tidligere har vist at hun behersker ypperlig.

- Jeg har nettopp spilt en sexy rolle i Shadowboxer. Jeg fikk gjøre elskovsscener med Cuba Gooding jr. Det var storartet, humrer den talentfulle 61-åringen, som en freidig ungpike.

Les Neste Klikks anmeldelse av The Queen.