- Ikke gjør som oss

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trass i braksuksess og syv millioner solgte album, har Keanes karriere hatt større oppturer og nedturer enn en nokså skummel berg- og dalbane.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Keane. Fra venstre: Tim Rice-Oxley, Richard Hughes og Tom Chaplin. (Foto: Universal Music)Keane. Fra venstre: Tim Rice-Oxley, Richard Hughes og Tom Chaplin. (Foto: Universal Music)

I kveld står den britiske pianopop-trioen Keane på scenen i Oslo Spektrum. Og timer før konsertstart er stemningen god backstage. Neste Klikk møter trommeslager Richard Hughes, som forteller at de nettopp har spilt fotball med crewet i det tomme konsertlokalet.

- Vi passer på å ha det gøy nå. Vi tar oss tid til det, sier han.

Men det har ikke alltid vært sånn. Etter å ha fått avslag på den ene demoen etter den andre, fikk de tre barndomsvennene sitt store gjennombrudd i 2004. Plutselig ville alle ha en bit av bandet, og de var ikke vonde å be.

- Vi visste ikke hva vi drev med. Vi hadde jobbet for å slå gjennom i syv år, så da vi endelig fikk det til, kunne vi ikke si nei til noen, sier Richard.

Med en usunt full timeplan ble det lite tid til å nyte suksessen. Og, som Richard forklarer, hjelper det lite å selge mange millioner album, dersom man ikke tar seg tid til å ha det gøy. De slet seg fort ut og stemningen i bandet ble dårlig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi hadde det ikke engang gøy da vi spilte inn det andre albumet. Vi taklet rett og slett suksessen veldig dårlig, innrømmer Richard.

Tom på avrusning


Da de endelig hadde funnet igjen den gode tonen seg imellom og ting så lysere ut, gikk Keane på nok en smell. Vokalist Tom Chaplin innrømmet at han slet med misbruk av alkohol og narkotika.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Tom bestemte seg for at han måtte til avrusning, og nok en gang følte vi at vi mistet grepet på tilværelsen, sier Richard.

Bandet måtte avlyse flere konserter i USA og flytte konserter på Europa-turneen, men de har møtt forståelse fra fansen.

- Folk har vist sympati. De fleste vil vel bare at Tom skal ha det bra, sier Richard før han forklarer at det har vært en tøff tid for den 27 år gamle vokalisten:

- Noen tror kanskje at det er en enkel sak å være på avrusning. Men det er langt ifra noe velværesenter med myke håndklær og fine svømmebassenger. Det stedet Tom var på, er et psykiatrisk sykehus, forklarer Richard.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det går vel opp og ned for alle, livet hadde vært kjedelig hvis det ikke var sånn. Vi har i hvert fall lært å passe bedre på hverandre nå, legger han til.

Ikke som Rolling Stones


Richard, som rakk å få seg en bachelorgrad i geografi før han ble popstjerne, har nettopp fylt 31, men tror han skal orke livet på veien en god stund til.

- Jeg ser ikke helt for meg at vi holder på like lenge som Rolling Stones, sier han og ler.

- Men jeg har alltid hatt lyst til å spille trommer og når jeg har fått meg drømmejobben, har jeg ikke tenkt til å gi meg med det første.

- Vi har allerede begynt å jobbe med nytt materiale, fortsetter han.

- Tim spilte en demo for oss som hørtes bra ut, og vi var en tur i studio i Stockholm her om dagen. Vi planlegger å jobbe videre med dette i januar.

- Det er jo den kreative prosessen vi egentlig liker best, så jeg håper det blir gøy å spille inn album nummer tre, sier Richard.

Keane står på scenen i Oslo Spektrum mandag kveld.

Mer om Keane:


  • Bandet består av Tom Chaplin (vokalist), Tim Rice-Oxley (piano og låtskriver) og Richard Hughes (trommer).
  • De tre kjenner hverandre fra oppveksten i den lille byen Battle i Sørøst-England.
  • Keane fikk sitt gjennombrudd med platen «Hopes and Fears» i 2004, den solgte 65.000 eksemplarer i Norge og godt over fem millioner på verdensbasis.
  • Oppfølgeren «Under the Iron Sea» ble sluppet i sommer og har så langt solgt 20.000 eksemplarer her til lands og rundt to millioner totalt.
  • Keanes hjemmeside

Mer i Neste Klikk:

Plateanmeldelser
Musikk