Andersen vs Baksaas: Hvem skal ut?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den ene har gjort en glimrende jobb. Den andre svikter i minst to av tre av sine roller. Hvem får sparken?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen


Næringsminister Dag Terje Andersen irriterer seg over ulydighet hos Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas, som nekter å lede selskapet etter skiftende politiske vinder.

Næringsminister Dag Terje Andersen. (Foto: Odin.dep)Næringsminister Dag Terje Andersen. (Foto: Odin.dep)

Nå ligger det an til utskiftninger i styret i Telenor ved neste generalforsamling. Når majoritetseier Andersen har fått på plass nytt styre, er neste skritt antagelig å få styret til å sparke Baksaas.

Bakgrunnen er en serie beslutninger tatt av Telenor som næringsminister Andersen ikke har vært enig i, og det hele har toppet seg ved at Baksaas har utløst noen av sine opsjoner i selskapet.

Telenor er et av Norges gjennom tidene mest suksessrike IKT-selskap. I august passerte selskapet 100 millioner abonnenter, og er med blant de største teleoperatørene i verden.

Denne veksten har skjedd internasjonalt, i stor grad i regi av nettopp Baksaas. Aksjemarkedet har belønnet innsatsen med en nær tredobling av kursen siden selskapet ble introdusert på børsen.

Dag Terje Andersen er både næringsminister og deleier i Telenor, fordi staten gjennom Næringsdepartementet eier 54 prosent av selskapet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En næringsminister skal, i teorien, sørge for at vilkårene for næringslivet i Norge er optimale.

Jon Fredrik Baksaas, Telenor-sjef. (Foto: Telenor.no)Jon Fredrik Baksaas, Telenor-sjef. (Foto: Telenor.no)

Næringsminister Dag Terje Andersen er mer opptatt av å drive korstog mot de lederne i næringslivet som har gjort selskapene de leder til internasjonale suksesser.

En eier skal, i teorien, være opptatt av at et selskap gjør de riktige forretningsmessige disposisjonene, samtidig som det utøver et etisk skjønn.

Telenor-eier Dag Terje Andersen er mer opptatt av å ri sine og sitt partis politiske kjepphester.

Vi kan konstatere at vi her har to sterke personer som står mot hverandre. Den ene utfører jobben sin som politiker, men svikter totalt som næringsminister og aksjonær. Den andre har så langt gjort jobben sin til punkt og prikke.

Det er paradoksalt at det er sistnevnte som antagelig får sparken.

Men det var vel sånn vi ville ha det.

Vi får de politikerne vi fortjener.