Snipp og Snapp måtte dø

Drammensfamilien hadde lovlig kjøpt Snipp og Snapp i Tyskland. Men etter et møte med norsk lov, måtte kjæledeggene gå i graven.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De amerikanske ekornene ble umiddelbart drept etter at myndighetene fant dem. - Tankeløst å importere slike dyr, mener seniorrådgiver Øystein Størkenes. (Foto: Mattilsynet)De amerikanske ekornene ble umiddelbart drept etter at myndighetene fant dem. - Tankeløst å importere slike dyr, mener seniorrådgiver Øystein Størkenes. (Foto: Mattilsynet)

Det var første gang i år at myndighetene kom over slike ekorn i Norge, og det var helt tilfeldig at Mattilsynet i Drammen fant Snipp og Snapp stående i et bur. Men det er verken lov å ha ekorn i bur eller innføre nye ekornarter til Norge, så nordamerikanerne ble raskt tatt av dage - selv om myndighetene på det tidspunkt ikke hadde gjort noen artsbestemmelse.

- Ungene i familien var jo dypt ulykkelige. Det var jo en tragedie for dem, sier Mattilsynets seniorinspektør Ellen Gulbrandsen som var med på episoden, til Neste Klikk.

Hun forsvarer likevel nødvendigheten av å avlive dyra, for slike aggressive grå ekorn som Snipp og Snapp kan lett etablere seg i norsk fauna. De har nemlig ingen store problemer med å tåle norsk kulde.

Eksempelet Storbritannia skaper også bekymring, for her har de grå ekornene nesten fortrengt sin røde europeiske artsfrende. Det scenariet skaper panikk hos Direktoratet for naturforvaltning (DN), som er den instansen med det avgjørende ordet når det gjelder avlivning.

- Det er meget forstemmende at folk i tankeløshet tar med seg dyr, sier seniorrådgiver Øystein Størkersen som er DNs ekspert på slike spørsmål.

Han mener folk glemmer de større perspektivene i ren egeninteresse og trekker fram at fremmede arter ikke bare truer norsk natur, men kan også overføre sykdommer som truer dyr, husdyr og endog mennesker.

- Folk hopper bukk over dette for å pleie egne interesser, og glemmer glatt samfunnsinteressene, sier en forbannet seniorrådgiver.


- Ikke ola-dunk som bestemmer


DNs fagmann er også irritert på det økende antall mennesker som tar inn ulike dyrearter ulovlig. For ti år siden konfiskerte myndighetene i snitt 50 slike dyr hvert år, men siden den gang har antallet eksplodert. Nå beslaglegges om lag 500 illegale dyr årlig, men ett enkelt år ble det tatt 2000.

Øystein Størkersen har heller liten sympati med drammensfamilien som mistet to kjære kjæledyr.

- Det er ikke den enkelte Ola Dunk som skal avgjøre slik import hjemme i stua, det er det myndighetene som skal gjøre, mener han.

- For med et slikt bakteppe er det klart at vi umiddelbart måtte avlive Snipp og Snapp, selv om vi da ikke visste hvilken art det var snakk om. Folk skal søke oss om lov hvis de vil importere levende materiale. Punktum finale, slår Størkersen fast.

Det er ikke lenge siden en nordamerikansk vaskebjørn også måtte bøte med livet etter noen døgn på rømmen. Samtidig skaper både amerikansk hummer og kreps problemer i norsk fauna.

De røde dør ut


Det var på en tur til Tyskland at drammensfamilien gikk til lovlig innkjøp av hjerteknuserne Snipp og Snapp. Nå har Direktoratet for Naturforvaltning tatt opp saken med sine tyske kolleger, selv om en ikke tror det vil få noen større konsekvenser.

DN regner uansett med at de nordamerikanske ekornene vil komme til Norge, og at «vår» røde gnager vil fortrenges. For de aggresive grå dyra har allerede etablert seg i Italia og ekspertene regner med at de er på vei over Alpene.

- Det er trist, men det er nok bare et tidsspørsmål før det røde ekornet er en saga blott i Europa, konkluderer Størkersen.

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy