Barnevernet bedt om å forfalske opplysninger

Artikkelen fortsetter under annonsen

I november 2004 ba en barnevernsleder i Årstad bydel i Bergen to saksbehandlere om å forfalske opplysninger overfor Fylkesmannen. Fylkesmannen ble informert om forfalskningen, men gjorde ingenting.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Neste Klikk får se dokumentasjon på uregelmessigheter i barnevernet. Foto: Stein Ove KorneliussenNeste Klikk får se dokumentasjon på uregelmessigheter i barnevernet. Foto: Stein Ove Korneliussen

To ansatte i barnevernet i Årstad bydel i Bergen ble instruert av sin leder om å forfalske opplysninger i en tilsynssak.

Fylkesmannen i Hordaland, som er kontrollmyndighet overfor barnevernet, har kjent til påstandene i to år uten å ta affære.

Neste Klikk har møtt to av saksbehandlerne som ble bedt om å forfalske opplysningene. De to jobber nå ved to ulike avdelinger i Hordaland.

Avføring overalt


I november 2004 informerte barnevernsleder i bydelen om et tilfelle av alvorlig omsorgssvikt i et hjem. Det hadde da gått tre år fra den første bekymringsmeldingen kom inn.

- Barna sto i lekegrinden hver dag, de hadde avføring på seg og rundt seg, de var apatiske og synet av dem var svært likt bildene som rullet over skjermene for noen år siden fra barnehjem i Romania, forteller en av saksbehandlerne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Foreldrene hadde store rusproblemer, og faren var akkurat idømt en lengre fengselsstraff for narkotikaforbrytelser. Barnevernsleder besluttet omsorgsovertakelse.

- Men så ble både jeg og den andre saksbehandleren sykemeldt.

Resultatet er at barna fremdeles er hjemme. Dette på tross av nye bekymringsmeldinger, blant annet fra Rikshospitalet, der det ene barnet var innlagt.

- Vi fikk riktignok til en ordning, der vi skulle møte moren en gang per måned. Men moren møtte aldri.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Så døde saken ut, og det har aldri blitt gjort noe i ettertid. Far er i fengsel, og barna bor hjemme med mor, som er rusmisbruker og har en psykiatrisk diagnose.

Arbeidskonflikt

Saksbehandlerne ble bedt om å skrive til fylkesmannen at saken ble utsatt fordi «foreldrene ikke kunne samarbeide». Den egentlige årsaken var at forsinkelsen skyldtes at begge saksbehandlerne var blitt sykemeldte på grunn av en arbeidskonflikt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Neste Klikk er kjent med at det har vært mye turbulens ved avdelingen og at mange har sluttet.

- Jeg kontaktet fylkesmannen og fortalte at saksbehandlerne var blitt bedt om å oppgi uriktige opplysninger for å ikke bli «tatt på tidsfristen», sier saksbehandleren. - Dette er dokumentforfalsk, men Fylkesmannen gjorde ikke noe med dette.

- Dette er et eksempel av mange på den elendige situasjonen mange barn blir møtt med i barnevernet. Både jeg og andre har gjentatte ganger kontaktet Fylkesmannen, men Fylkesmannen konsentrerer seg bare om tidsfrister og om ikke alvorligheten av at saker blir henlagt.

Fylkesmannen passiv

Eirik Lyssand, seniorrådgiver hos Fylkesmannen i Hordaland, bekrefter at de mottok en henvendelse fra saksbehandlerne om påstått dokumentforfalskning. Lyssand sier Fylkesmannen aldri foretok seg noe i den aktuelle saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På forespørsel fra Neste Klikk svarer seniorrådgiver Ragnvald Berggrav i Fornyings- og administrasjonsdepartementet at det ikke finnes noen spesielle regler eller lovverk som sier noe om hvordan slike henvendelser skal behandles. Fylkesmannen står altså fritt til å ikke følge opp slike påstander.

Barnevernsleder benekter


- Den første bekymringsmeldingen kom i 2001. Nå er det 2006. Hvordan kan barna fremdeles bo hjemme, fem år etterpå, til tross for at det er snakk om alvorlig omsorgssvikt?

- Jeg har ingen kommentarer til dette spørsmålet, da taushetsbestemmelsene forhindrer meg i å kommentere enkeltsaker, sier Anne Karin Nesse, barnevernsjef i Årstad barneverntjeneste til Neste Klikk.

Nesse bekrefter imidlertid at tidsfrister fra tid til annen overskrides, men benekter at saksbehandlere er bedt om å oppgi uriktige opplysninger.