Havene blir stadig surere

Artikkelen fortsetter under annonsen

Verdenshavene blir stadig surere. Dette utgjør en trussel overfor livet i sjøen, og dermed også for matkjeden, hevder klimaekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Disse vil vi kanskje se færre av i fremtiden, hvis forskerne får rett i at verdenshavene blir surere (Foto: Sara Johannessen / Scanpix).Disse vil vi kanskje se færre av i fremtiden, hvis forskerne får rett i at verdenshavene blir surere (Foto: Sara Johannessen / Scanpix).

Havene har allerede absorbert en tredjedel av karbondioksidet som jorden har sendt ut. Karbondioksid er en av gassene som beskyldes for å være ansvarlig for den globale oppvarmingen vi observerer. Opphopningen av karbondioksid i havene fører til et surere miljø, som igjen vil påvirke livet i havet negativt.

Professor Stefan Rahmstorf, som arbeider ved Potsdam klimainstitutt i Tyskland hevder at havene er i rask endring, og påstår også at surgjøringen av havene er en stor trussel mot livet i havet. Han mener at både store fiskestammer og verdens korallrev vil merke det som skjer

I studien «The Future Oceans - Warming Up, Rising High, Turning Sour», hevder Rahmstorf og åtte andre forskere at verden observerer mange av de samme problemene som vi så på 70- og 80-tallet, da den sure nedbøren var på sitt verste.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Seniorforsker David Santillo ved Greenpeaces forskningslaboratorier i Exeter i England sier at oppdagelsen av at havene blir surere som følge av absorberingen av karbondioksid, har kommet som et sjokk på forskere verden over.

- Konsekvensen for menneskene er at mange marine ressurser kanskje ikke vil finnes i fremtiden, sier Santillo til The Associated Press.

Rahmstorf sier at mer forskning er påkrevet for å bestemme omfanget av forsuringen av havene.