Håp om kur for blinde

Artikkelen fortsetter under annonsen

Britiske forskere har lyktes med å gi blinde mus synet tilbake. Gjennombruddet gir håp til tusenvis av mennesker som er rammet av de mest vanlige årsaken til blindhet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Illustrasjonsfoto: Cornelius Poppe / SCANPIX)(Illustrasjonsfoto: Cornelius Poppe / SCANPIX)

Leger ved Moorfields Eye Hospital og Institute of Child Health i London ble de første i verden til å transplantere lys-sensitive celler over på en netthinne.

Inngrepet har gitt blinde mus synet tilbake, melder The Guardian.

Behandlingen erstatter fotoreseptor-celler som brytes ned av den uhelbredelige øyesykdommen Retinitis Pigmentosa, som rammer én av 3500 mennesker, og av maculadegenerasjon, som er den mest vanlige årsaken til blindhet.

Gjennombruddet følger en rekke mislykkede forsøk på å kurere blindhet ved å transplantere stamceller og netthinne-celler. Begge metodene mislyktes fordi cellene ikke utviklet nervekoblingene som sender signaler fra øyet til hjernen.

Retinitis Pigmentosa:


I Norge er omkring 1500 mennesker rammet av Retinitis Pigmentosa (RP). Sykdommen kan oppstå fra man er barn, til man er godt voksen og gammel. De fleste får diagnosen i 25-50 års alderen. Det finnes per i dag ingen kur for RP, men man har blant annet gjort forsøk med store doser av A-vitamin, hvor man mente at dette kunne forsinke sykdomsutviklingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Maculadegenerasjon:

Aldersrelatert maculadegenerasjon er den viktigste årsaken til irreversibelt synstap i den vestlige verden og rammer opp til 15 prosent av dem over 75 år.


I de nyeste forsøkene har forskerne Jane Snowden og Robin Ali hentet ut lys-sensitive celler fra 3-5 dager gamle mus og sprøytet dem inn i øynene til blinde voksne mus.

Av de cirka 500.000 cellene som ble tansplantert til hvert øye, var det mellom 300 og 1000 som utviklet nervekoblinger.

Musene viste tegn på at synet kom tilbake, blant annet ved at pupillene reagerte på sterkt lys ved å trekke seg sammen.

De vellykkede forsøkene på dyr kan bane vei for forsøk på mennesker, men forskerne advarer at det kan gå minst 10 år før de har utviklet en behandling som kan brukes på mennesker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Veldig positivt

- I utlandet forskes det utrolig mye, og vi er positive til all fornuftig forskning som kan føre til at man finner løsning på RP-gåtene, sier Anne Berit Gransjøen, leder i Retinitis Pigmentosa Foreningen i Norge, til Neste Klikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- I USA driver de klinisk forskning på mennesker som er veldig vellykket. De har også kommet langt med kunstig syn, noe som mange ikke hadde så stor tro på.

- Det er mye som skjer. Og det er veldig, veldig bra. For forskerne kan 10 år virke lenge, men for meg og mange andre, er 10 år et kort perspektiv.

- Det betyr veldig mye hvis man kan restaurere synet om 10 år, sier hun.